Nyílt háborút hirdet a kormány a civil szervezetek ellen

Oroszországból jött a példa, aki bírálja a kormányt, csakis külföldi ügynök, ellenség lehet.
 
 

Nyílt háborút hirdet a kormány a civil szervezetek ellen

Oroszországból jött a példa, aki bírálja a kormányt, csakis külföldi ügynök, ellenség lehet.
 
 
 
 
Tetszünk, ugye? Akkor lájkolj minket! 
 

Nyílt háborút hirdet a kormány a civil szervezetek ellen

Oroszországból jött a példa, aki bírálja a kormányt, csakis külföldi ügynök, ellenség lehet.

„A Soros-birodalom álciviljeit azért tartják fenn, hogy a globális nagytőkét és a politikai korrektség világát átnyomják a nemzeti kormányok fölött. Ezeket a szervezeteket minden eszközzel vissza kell szorítani, és azt gondolom, hogy el kell innen takarítani. És most ennek, úgy érzem, eljött a nemzetközi lehetősége.”

A lejáratásukra készülnek?

Ezt Németh Szilárd, a Fidesz alelnöke, frakcióvezető-helyettese, egykori rezsibiztos mondta ma egy ajtótájékoztatón. Pár nappal azután, hogy a kormány bejelentette, módosítják a civil szervezetekről szóló 2011-es törvényt azzal, hogy a civil szervezetek vezetőinek vagyonnyiltakozatot kellene tenniük.

Kapronczay Stefánia, a TASZ ügyvezető igazgatója az Indexnek azt mondta, ők a politikusokkal ellentétben nem kapnak közpénzt, ráadásul a közhasznúsági beszámolójukban közzéteszik, hogy a vezetők mennyi pénzt kaptak a szervezetektől, ez tehát nyilvános adat. Mint mondta, attól tartanak, hogy a vagyonnyilatkozatban szereplő információkat a kormányzati sajtó a lejáratásukra akarja majd felhasználni - írja a lap.

Kapronczay szerint nem arról van szó, hogy az esetleges korrupciógyanút akarják vizsgálni, hanem ez az egyik lépcsője annak, hogy őket ugyanúgy kezeljék, ahogy Oroszországban. Külföldi ügynökökként tartsák nyilván őket, így próbálva hitelteleníteni a munkájukat.

A kormány az orosz példát követi

Oroszországban minden olyan szervezet, amely külföldről kap támogatást, külföldi ügynöknek van nyilvánítva hivatalosan. A módszer végtelenül egyszerű és roppant hatásos: ha például a demokratikus jogokat vagy emberi jogokat védelmező civil szervezet kritizálja a kormányt, amiért az antidemokratikus lépéseket tesz, esetleg korrupt, akkor a kormány visszavághat azzal, hogy a bíráló nem is független, hanem egy külföldi ügynök, egy ellenség. Ezzel nem csak hitelteleníteni tudja az adott szervezetet, de semlegesíteni tudja a kritikákat. És közben felépítheti a saját maga által létrehozott álcivil szervezeteket, amelyek magukba szippantják az állami forrásokat, és mindenben a kormányt támogatják.

Ennek a törekvésnek a jelei már Magyarországon is láthatóak, Orbán személyes utasítására két év alatt 62 civil szervezetet vizsgált a Kormányzati Ellenőrző Hivatal, négy alapítvány adószámát próbálták meg felfüggeszteni, a rendőrség 16 hónapon át nyomozott, hét szervezetet ellenőrzött az ügyészség. A civilek elleni kampányba beszállt a teljes kormánypárti sajtó. A vége az lett, hogy egyetlen civil szervezetet sem marasztaltak el, viszont legalább egy esetben a bíróság is kimondta, hogy az eljárás indokolatlan és törvénytelen volt.

A kormány ugyanakkor Soros Györgyöt is nemzetbiztonsági kockázatnak tekinti. A Soros-féle szervezeteket, valamint a Norvégia támogatását élvező civileket rendre támadták. Ezeket a lépéseket ugyanakkor az Egyesült Államok eddig rossz szemmel nézte, 2014-ben Barack Obama is felszólalt ellene.

Donald Trumpban bíznak

Németh Szilárd nyilatkozatából most az érződik, hogy Donald Trump elnökké választása után azt remélik, hogy az új amerikai vezetés nem kritizálja majd a civilek elleni hadjáratot. A The Guardian mai cikke azt írja, Orbán nyíltan egy sajátos stílusú, a demokratikus intézményeket leépítő, a kormánykritikus sajtót gyengítő illiberális államot épít, ebbe a koncepcióba illeszkedik be a civil szervezetek meggyengítése is. Ezeket a civil szervezeteket a kormányfő külföldről fizetett ügynököknek tartja, amelyek külföldi érdekeket képviselnek.

 

 

Támogass, hogy még több és jobb cikkeket írhassunk!

A Nyugat.hu, amit épp most olvasol, háttérhatalom nélkül, hirdetésekből és támogatásokból tartja fenn magát. Célunk a hiteles, igazságkereső hírgyártás, a jó tartalom. Ehhez kérjük támogatásodat! Kattints és légy részese a szabadságnak.

 

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

 

 


 
 

 
 
 

 
 

 
 
 
 
 
 
 

Hirdetés

Hirdetés