100 éve született a kőszegi Lóránt Gyula, az Aranycsapat kemény középhátvédje

Kőszeg önkormányzata, az Aranycsapat Testület és a Kőszegi Lóránt FC együtt emlékezett meg a legendás labdarúgóról.

1923. február 6-án született Lóránt Gyula, a legendás Aranycsapattal olimpiai bajnok, majd világbajnoki második helyezett, többszörös magyar bajnok labdarúgó, Kőszeg posztumusz díszpolgára, játékosként és edzőként is legeredményesebb pályafutású sportolója – emlékeztek meg Kőszeg hivatalos Facebook-oldalán.

A kőszegi önkormányzat, az Aranycsapat Testület és a Kőszegi Lóránt FC szeretettel várt minden sportbarátot a kiváló labdarúgó születésének 100. évfordulója alkalmából szervezett rendezvényekre.

Hétfőn délelőtt archív filmhíradók segítségével idézték fel Lóránt Gyula emlékét a Chernel Kálmán Városi Könyvtárban, majd koszorúzással emlékeztek egykori, a Várkör 30. szám alatti lakóházánál.

Lóránt Gyula
Wikipédia

1940-ben, 16 évesen kezdett játszani a Kőszegi Sport Egylet első csapatában. Parádés játéka miatt felfigyeltek rá és bekerült az ifjúsági válogatottba. Játszott több magyar és két román klubban.

37 mérkőzésen vett részt a magyar válogatottal, az Aranycsapat középhátvédjeként. A Helsinki olimpián olimpiai bajnok lett a magyar válogatottal. Szerepelt az évszázad mérkőzésén és az 1954-es világbajnokság berni döntőjében is.

Játékos-pályafutása után sikeres edző volt, több élvonalbeli német csapat (például a Bayern München) edzőjeként is tevékenykedett, 1976-ban pedig görög bajnoki címet szerzett a PAOK Szaloniki csapatával.

1981-ben a PAOK vezetőedzőjeként a görög bajnokságban az Olympiakosz elleni rangadó 76. percében szívrohamot kapott a kispadon. A dél-németországi Endingenben temették el. 2011-ben özvegye és lánya kezdeményezésére maradványait hazahozták Kőszegre. Emlékére róla nevezték el a helyi sporttelepet.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Sport