„100 ezer lenne a mosógép javítása, kezicsókolom” - Na, itt csúszik el a környzetvédelem!

Ebbe a problémába például mellszélességgel beállhatnának a kedves képviselőink.

Először enyhe bosszúságnak tűnt, hogy a karrierje csúcsán levő német mosógép először hangos lett, majd valami karélni kezdett, hogy aztán a dobból apró műanyagalkatrészek potyadozzanak ki, furcsa szagok kíséretében.

Egy mosógépjavítás rutinfeladatnak tűnik, de mégis macera: telefon a szerelőnek, aztán várni rá, közben találgatni, mennyibe fog fájni.

Szóval készültünk némi kényelmetlenségre, de ami jött, az felülmúlt minden várakozást.

„Hát így első hallásra minimum 100 ezer forint lenne” – mondja a fickó a telefon túlsó végén. Először nem hiszek a fülemnek, kérem, hogy ismételje meg.

Meg is teszi hidegvérrel, aztán röviden elmagyarázza, szerinte melyik alkatrész ment tönkre, és hogy ennek a cseréje bizony költséges.

Megemlítem, hogy ennyi pénzből már vígan lehet venni egy vadiúj gépet, amire ő is bólint: „én is ezt ajánlom” .

Nem akarom elhinni. Mármint azt, hogy egyetlen alkatrész miatt ki kell dobni egy amúgy jól működő háztartási eszközt.

Így aztán felhívok egy másik szervizt is.

Valóban elképzelhető, hogy nem éri meg javíttatni, nyugtázza ez a csapat is, de ők felvillantják az alternatívát is: kijönnek, megnézik, így maximum a 6 ezer forintos kiszállási díjat bukjuk be.

Ki is jönnek, be is bukjuk, majd azt tanácsolják, dobjuk ki a masinát, és nézzünk egy újat.

Kérném tisztelettel, itt valami nagyon nem stimmel.

Hogy a fenében lehet olcsóbb, ha világ különböző pontjain legyártják a megannyi alkatrészt, azokat átutaztatják kontinenseken egy másik gyárba, ott összeszerelik a gépet, majd a kész árut megint átutaztatják a világon, hogy aztán a mi fürdőszobánkba kerüljön, mint az, hogy kijön hozzám egy overálos fickó a szomszéd utcából, és 20 perc alatt, jó legyen 30, kicseréli az egyetlen hibás alkatrészt?

Mind szemét. A szombathelyi MediaMarkt gyűjtőkonténere.
Józing Antal

Miközben szigorúan újrahasznosított papírból készült lapokra írunk és amiatt aggódunk, hogy mi lesz a műanyag szívószálakkal, lazán kidobatnak velünk a szemétbe egy olyan hi-tech gépet, amelynek 95 százalékával semmi gond nincs, még elmenne 5-10 évig, de megvetetnek helyette egy újat.

Nagyjából most kellene felgyűrniük az ingujjukat a politikusoknak, a környezetvédőknek és minden fogyasztónak, hogy hékás, beszéljük meg már ezt.

Hogy hogyan jutottunk el odáig, hogy a lomtalanításkor ott vannak a - sokszor még működő - televíziók a kukákon, hogy a mobiltelefonokban nem enged akkumulátort cserélni a nagy hatalmú világcég, hogy a printergyártó nem ad ki driver-programot az új operációs rendszerre.

Inkább vegyünk újat.

Ha a döntéshozók – nemzeti és európai szinten - a szájkatarén túl is szeretnének magukat hasznosnak tudni, akkor ebben a javíthatóság kérdésbe például bele lehetne nyakig állni.

Mert így hiába lesznek majd szép tiszták az új mosógép mosta ruháim, csak nem tudom elhessenteni a gondolatot, hogy ez az út szakadék felé visz. Kezicsókolom.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Vélemény