A hely, ahol 100 millió évet utazhat vissza az időben, és nincs is messze

A krétakori Bakonyba és az azt borító őstenger mélyére pillanthatunk be Úrkúton.

Bár a napokban még kissé szeszélyes lesz az időjárás, de azért kezd kibontakozni a tavasz. Ilyenkor talán már a finnyásabb természet szerető ember is a jó túralehetőségeket boncolgatja. Szerencsére Magyarország is tele van természeti kincsekkel, amelyeket egyszerűen látni kell!

Úrkúti őskarszt
A hegyre menet. Ilyen a kilátás Ajkára és a Somlóra.
Mészáros D. Zsolt

Ilyen például a Bakony déli lejtőin fekvő Úrkút és a mellette magasodó Csárda-hegy, ahol leereszkedhetünk egy 100 millió éves őskarsztba. Abba az időbe, mikor a Bakony területén trópusi időjárás uralkodott és tenger borította. A látványosság nemzetközi szinten is rendkívül ritka és szinte egyedülálló, hiszen eredeti állapotban került napvilágra. Csábító, nem?

Úrkúti őskarszt
Hosszú létrán ereszkedhetünk le az aljára.
Mészáros D. Zsolt

Az őskarszt lélegzet elállító formáinak felfedezését egyébként az 1918-tól kezdődő mangánérc bányászatnak köszönhetjük, valamint annak, hogy mindezt kézi fejtéssel és viszonylag kevés robbantással tették. Így nem pusztult el ez az 1951-ben védetté nyilvánított érték.

Úrkúti őskarszt
Mészáros D. Zsolt
Úrkúti őskarszt
Különleges formák
Mészáros D. Zsolt

az őszkarsztot hat állomásból álló tanösvényen keresztül fedezhetjük fel, felülről is körüljárhatjuk, a katlanba egy most már egyre rozogább, hosszú lépcsősoron juthatunk le.

Úrkúti őskarszt
Mészáros D. Zsolt
Úrkúti őskarszt
A képekre kattintva galéria nyílik!
Mészáros D. Zsolt

Itt egy kicsit más, kissé hűvösebb mikroklíma uralkodik. Olyan, mintha a Jurassic park elevenedne meg előttünk, ahogy leereszkedünk a gyomrába. Nem is csoda, hogy a jurakori mészkőben tengeri állatok mészvázas maradványai is előbukkannak.

Úrkúti őskarszt
Talán így tavasszal még jobban érvényesül a táj
Mészáros D. Zsolt

Még egy kis barlangot is felfedezhetünk, bár a járat annyira szűk, hogy bemenni nem nagyon lehet és talán nem is ajánlott.

Úrkúti őskarszt
Monumentális sziklák egy ősi világot zárnak magukba
Mészáros D. Zsolt

A sziklákon mohák és páfrányok feszülnek, amik igazán megszínesítik a látványt. Bevallom, nekem valamiért a kedvenceim ezek az egyszerű ősi növények. De több védett növény is kedveli ezt a párás klímát.

Úrkúti őskarszt
Ezek a növények köszönik szépen, jól érzik magukat az üregekben is
Mészáros D. Zsolt

Az őskarszt szerencsére egész évben szabadon látogatható. A sziklák tetején azért vigyáznunk kell arra, hogy ne merészkedjünk túl közel a peremhez, mert az acélsodrony védőkorlátot már bizony megrágta az idő vasfoga és több helyen is leszakadt.

Úrkúti őskarszt
Ilyen kis sziklaformákat is láthatunk
Mészáros D. Zsolt

És hogy merre érdemes még kirándulni, arra a következő cikkekben próbálunk meg még tippeket adni. Addig pedig a fotókra kattintva tekintsék meg teljes galériánkat.

Úrkúti őskarszt
A képekre kattintva tekintse meg teljes galériánkat!
Mészáros D. Zsolt

A karszt olyan kőzettest, amelyben a korrózió és az erózió a vizet jól vezető, viszonylag tágas kavernák, illetve barlangok rendszereit alakította ki (tehát a fogalom egyszerre jelöl kőzettestet és az ahhoz szorosan kötődő formaegyüttest).

Karsztjelenségek csak a gyenge savakban is oldódó, repedéses vízvezető kőzetekben alakulnak ki – ilyen elsősorban a mészkő, jóval kevésbé a dolomit. A porózus vízvezető kőzetek (például evaporitok, kősótelepek) oldási jelenségeit is karsztosodásnak nevezzük, de ilyenkor jelzős összetétellel (gipszkarszt, sókarszt) érzékeltetjük, hogy nem mészkő a karsztosodó kőzet.

(Wikipedia)

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Helyek