Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Folytatódik a világvége - szuper Vérhold lesz hétfő éjjel

Megéri korán kelni szeptember 28-án, ugyanis 30 éve nem látott különleges égi jelenség tanúi lehetünk:
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A 2015-ös év bővelkedik csillagászati eseményekben, hiszen az idén láthattunk már sarkifényt, részleges napfogyatkozást, világító felhőket, Perseida meteorraj-maximumot is, és hétfőn már érkezik is a következő látványos esemény.

A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

Megéri korán kelni szeptember 28-án, ugyanis 30 éve nem látott különleges égi jelenség tanúi lehetünk: nemcsak teljes holdfogyatkozást, hanem egyben szuperholdat is megfigyelhetünk majd az égen. A teljes fogyatkozás kezdete 04:11, közepe 04:47. A teljes árnyékból a Hold 05:23-kor kezd kibukkanni, a részleges fogyatkozás vége 06:27. Akkor már erősen világosodik, és a Hold amúgy is lenyugszik – írja az idokep.hu.

Whoa. This is what this month's total lunar eclipse would look like from the Moon. Animation by NASA - National Aeronautics and Space Administration

Posted by ScienceAlert on 2015. szeptember 20.

A különleges égi jelenség során a Hold teljes egészében a Föld árnyékába kerül, mégsem lesz teljesen fekete, hanem vöröses árnyalatot kap, ezt Vérholdnak is nevezik. Ilyenkor a Föld légkörén szóródó fény miatt hasonló vöröses fényhatás alakul ki, mint a hajnali derengés idején.

Mint szinte minden látványosabb csillagászati eseményhez, ehhez is kapcsolódik világvége-elmélet. A Jakab Király Bibliája így ír erről:

A Nap elsötétül, és a Hold vérbe borul, mielőtt az Úr hatalmas és borzalmas napja eljő.

Mindenkinek szíve joga, hogy parázik-e a hétfői jelenség miatt. Mi úgy gondoljuk, hogy aki túlélte a maja világvégét, annak ez már meg se kottyan.

szeretlekmagyarorszag.hu

Azoknak, akik szívesen végignéznék a fogyatkozást, de nincs lehetőségük kimenni az ég alá, vagy egyszerűen a jelenség korahajnali időpontja szegi a kedvüket, végigkémlelhetik azt a számítógép előtt ülve is, hiszen derült idő esetén élőben közvetítik majd az eseményt. Itt: www.galileowebcast.hu

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Aktuál

Hirdetés