102 éve lépett életbe a szesztilalom az USA-ban

Több szempontból is borzalmas tizenhárom év várt Amerikára.

1920. január 16-án életbe lépett a 18. alkotmánymódosítás, amely - Andrew Volstead republikánus politikus után - Volstead-törvény néven az Amerikai Egyesült Államok egészére kiterjesztette a teljes alkoholtilalmat. A tizenhárom évig tartó korlátozás több sebből vérzett, mígnem 1933-ban eltörölték az absztinenciára (tartózkodás pl.: alkoholtól) irányuló törvényt.

Előzmények

Több keresztény női mozgalom, harciasan tiltakozott a törvény ellen
CNN

Az Amerikai Egyesült Államok megalakulása óta bevándorló ország. Eredetileg brit anyaföldről kivándorolt angol puritánok telepedtek be elsőként, de főként a Függetlenségi háború után sok nemzetiség vándorolt be szerte Európából.

Köztük magyarok is, lakosságarányosan a legtöbben a vas megyei Szentpéterfáról, Szentpéterfa, a vasi falu, ahonnan az emberek fele kivándorolt Amerikába 2021. December 25. 19:29 de emellett sok német nemzetiségű keresett hazát az "újvilágban" , és ma is rengeteg német gyökerekkel rendelkező állampolgára van, köztük Donald Trump korábbi amerikai elnök.

A különböző nemzetiségek különböző kulturális jegyeket hoztak magukkal új lakhelyükre. A németek például a sörgyárakat, amelyek egészen elképesztő mértékben gyártották a söröket . A XIX. század végére már voltak olyan nagyvárosok, ahol 150-200 főre jutott egy kocsma.

Ahol kocsma van, ott bizony a szerencsejáték, a prostitúció, na meg persze a maffia sem elhanyagolható, így érthetően ezeken a helyeken romlott a közerkölcs, amit a társadalom konzervatívabb része nem igazán díjazott.

Amilyen ütemben az alkohol fogyott, olyan gyorsan nőtt az elégedetlenség és a felháborodás, főként a lakosság vallásos rétegében. Sorra alakultak különböző, szesztilalom mellett tüntető mozgalmak, például a Női Keresztény Mértékletességi Unió vagy a Szesztilalmi Párt.

A keresztény társaságok aktivitásának köszönhetően, hamar komoly eredmények születtek. 1881-ben elsőként Kansas államban törvényt hoztak az alkoholos italok betiltására. Az 1910-es évek második felére már az államok nagy részében tiltották az alkoholfogyasztást.

1919-ben jött az igazi fordulat. Egy norvég gyökerekkel rendelkező, szigorú vallási hagyományokat tisztelő politikus, Andrew Volstead megfogalmazta a szesztilalmi törvényt, amelyet a Fehér Ház elfogadott.

Amerika az alkoholtól való tartózkodást választotta
Nyugat.hu

Egyébként Volstead nem csak erkölcsi szempontból tartotta fontosnak a szabályozást, hanem azért is, mert úgy vélte, hogy a túlzott alkoholizálás rombolja a munkamorált. 1920. január 16-án életbe lépett a 18. alkotmánymódosítás, mely - Andrew Volstead republikánus politikus után, Volstead-törvénynek neveztek el.

"Szárazak", "nedvesek", Al Capone és a gengszterek

A hatóságok próbáltak fellépni a csempészek és a maffia ellen.
Wikipédia

Amellett, hogy a társadalom kettészakadt az alkoholtilalmat támogató „szárazakra” és a tilalom feloldása mellett álló „nedvesekre” , megjelent a maffia is, amely óriási üzletet látott a törvényben.

Nem várt következményeként útjára indította a szervezett csempészkereskedelmet, az alkoholárak pedig az egekbe szöktek. Országos szinten mintegy 1000 szövetségi ügynök próbálta megállítani a szervezett bűnözést, de kevés sikerrel.

A történelem ezen időszaka olyan ismert alvilági alakok felemelkedéséhez is hozzájárult, mint Al Capone, Charles „Lucky” Luciano és John Torrio. A nagyvárosokban csúcsra járt a korrupció. Ha szükséges volt, akkor a bűnözői körök, a törvény embereivel szemben is felléptek a megfélemlítés eszközével.

A kép bal oldalán Al Capone, a korszak egyik történelmi jelentőségű maffiózója
CNN

Az 1920-as években már hozzátartozott az utcaképhez a különböző olasz és amerikai maffiacsoportok vetélkedése. A maffiahálózatok bandaháborúi félelmet keltettek a társadalomban, amelynek a betetőzése az 1929-es Valentin-napi mészárlás volt.

A mészárlást kiváltó ok, a mai napig nem ismert. Az bizonyítható, hogy Al Capone rendelte el a kivégzést, amely egy megtorló akció lehetett, amelynek célpontja Bugs Moran bandavezér volt. Moran és bandája korábban azzal vívhatta ki Al Capone haragját, hogy megpróbálták megölni Al Capone egyik legfőbb emberét. A brutális kivégzésre 1929. február 14-én került sor, amikor Al Capone emberei rendőrruhába bújva igazoltatták az ellenséges banda tagjait a chicagói 2122 North Clark Street épület garázsában. Az igazoltatásnak látszó színjáték során falhoz állították az ellenséges bandatagokat, míg azok várták a rendőri intézkedést, addig az álruhás rendőrök előkapták a legendás Thompson-géppisztolyukat, és kivégezték a bandatagokat. A mészárlás következtében, mind Moran, mind Al Capone pozíciói véglegesen meggyengültek.

Amellett, hogy a maffia behálózta a városokat, volt még egy másik probléma is. Egyre nagyobb számban jelentek meg az illegálisan működő szeszfőzdék, amelyek óriási károkat okoztak. Itt gyakran bármiféle szaktudás vagy tapasztalat nélkül kísérleteztek az alkohol hígításával, előállítási módszerivel.

Kiskapuk

Az illegálisan előállított alkoholokban gyakran jelen volt a metanol, amelynek fogyasztása bizonyos mennyiség felett vaksághoz, vagy akár halálhoz is vezethet. Az 1930-as években, főként a déli államokban a „Jake” fantázianevet viselő „alkohol” miatt 50 ezren részleges lábbénulást szenvedtek.

Nem mellesleg az alvilágnak köszönhetően, megjelentek az ún. „speakeasy-k” , amelyek olyan illegálisan működtetett rejtett kocsmák voltak, ahol elsősorban a munkásosztály jutott hozzá a hőn áhított alkoholadagjához.

A gazdagabb rétegek, koktélok révén jutottak alkoholhoz. Hiába volt 0,5 százalékban maximalizálva egy-egy ital alkoholtartalma, főként a koktélok esetében különböző folyadékokkal összekeverve senki sem tudta megmondani, hogy mennyi alkohol van benne.

A törvény, amit mindenki megszegett

Kocsmában ünneplő tömeg Amerikában
múlt-kor

Gyakorlatilag alig akadt olyan ember az Egyesült Államokban, aki ne vétett volna a törvény ellen. Ahogy telt-múlt az idő, egyértelművé vált, hogy ezt a korlátozást nem lehet betartani. Az országban kialakuló és fokozatosan általánossá váló elégedetlenséggel számolni kellet.

1933. március 22-én Franklin D. Roosevelt elnök aláírta a Cullen-Harrison törvényt, amely enyhítette az eredeti tilalmat. Innentől 3,2% szesztartalomig engedélyezte az alkoholos italok fogyasztását és forgalmazását.

Az 1920 óta eltelt tizenhárom év visszafordíthatatlan következményeket okozott. Az alkoholcsempészetből meggazdagodott maffiaszervezetekkel a hatóságok már nem tudtak mit kezdeni, így a Volstead-törvény, a huszadik század talán legkontraproduktívabb korlátozásaként vonult be a történelembe.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Tudtad-e?