Ez a szombathelyi akkora királya volt a vonónak, hogy még országos hegedűversenyt is elneveztek róla

A mi "Janink", a Szombathelyi Takarék pénztárosának fia első nagy sikerét nyolc évesen aratta. 1937. január 5-én tüdőbajban hunyt el.

Balassa Sándor és Hubay Jenő tehetséges tanítványát szombathelyi barátai, európai hírű hegedűművész korában is „csak a mi Janink” néven emlegették. Koncz János, a Szombathelyi Takarék pénztárosának fia első nagy sikerét nyolc évesen aratta, amikor az acsádi kastélyban a bajor király előtt lépett pódiumra.

Koncz János
Koncz János
Nyugat.hu

Felnőtt művészként repertoárjában elsősorban 18-19. sz-i klasszikusokat, Mozartot, Beethovent játszott, de rendszeresen megszólaltatott Bach darabokat és a kortársak, főképp Brahms, Schubert, Schumann, Grieg, Cesar Frank műveit is. Európa-szerte koncertezett, de legnagyobb sikereit Itáliában Paganini bravúr darabjainak előadásával aratta. Genovában az a megtiszteltetés érte, hogy egyik koncertjén Paganini híres hangszerén játszhatott. 1920-1926 között Firenzében élt, de évente eljött Magyarországra koncertezni és legalább egy fellépés erejéig mindig fellépett szülővárosában is. Negyvenhárom évesen 1937. január 5-én tüdőbajban hunyt el.

Koncz János
Koncz János
Nyugat.hu

Országszerte gyászolták

A Nemzeti Újság: "mester volt a javából, nagy tudású pedagógus, aki ragyogó képességű virtuóza volt a hangszerének” szavakkal méltatta búcsúztatójában. Szombathelyi szülőházát 1938-ban emléktáblával jelölték meg. 1955 óta utca viseli a városban. A Szombathelyi Bartók Béla Zeneiskola 1974 óta, minden harmadik évben meghirdeti a „Koncz János Országos Tehetségkutató Hegedűversenyt” ahol a legtehetségesebb előadókat jutalmazzák. Hamvait három évtizede hozták haza, azóta a Jáki úti temető díszsírhelyén nyugszik.

Koncz János
Koncz János
Nyugat.hu
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Múltbanéző