Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Tíz elképesztő kilátó a nagyvilágból, ahova jó lenne elmenni

Az ember már alig várja, hogy lecsengjen a járvány és újra ki lehessen mozdulni a nagyvilágba. De amíg vár, álmodozik és tervez. Ezt tettük most mi is.

A minap Józing Antal kollégánk osztott meg egy fotót egy extrém orosz kilátóról. Ennek apropóján kíváncsiak voltunk, hogy milyen különleges kilátók találhatóak még a nagyvilágban. Most bemutatunk 10 ilyen létesítményt a nagyvilágból. Némelyik igazi adrenalinbomba, tehát tériszonyosoknak mindenképp ellenjavallott.

Grand Canyon Skywalk

Kilátók a nagyvilágban
Grand Canyon Skywalk. Kattintásra galéria nyílik!
Pixabay

A Grand Canyont sokan ismerik, de talán az már kevésbé köztudott, hogy a Colorado folyó felett 1220 méter magasan épült egy üvegpadlós kilátó is, melyről egyedülálló látvány tárul erre a természeti csodára. Érdekesség, hogy egy Las Vegas-i üzletember 40 millió dollárt ajánlott fel az hualapai indiánoknak cserébe a várható hatalmas összegű bevételekért. Olyan ismerős ez a történet. De ha az élményt meg is örökítenéd, semmi gond, máris megkérheted a helyi céget, hogy készítsenek rólad képeket, persze jó pénzért, mert amúgy egyénileg fotózni és videózni szigorúan tilos.

Üvegpadló a Taihang-hegység peremén

Kilátók a nagyvilágban
Lélekvesztő üvegpadló a Taihang-hegységben. Kattintásra galéria nyílik!
imaginechina/Wu Qiuhang

És ha már üvegpadló, akkor Kína északi részén, a Taihang-hegységben, szédületes 1180 méter magasan található egy függőfolyosó, ami már önmagában lélekvesztőnek tűnik, ám az üzemeltetők bevittek még egy gyomrost azzal, hogy megalkottak egy illúziót, ami olyan, mintha megrepedne a padló, ahogy rálépünk. Ez annyira élethűnek sikeredett, hogy később közleményben kellett magyarázkodniuk, hogy valójában a szerkezet szuper biztonságos, és ezt napi szinten ellenőrzik is. Hát köszönjük.

Langkawi Sky Bridge, avagy Mennyei híd

Kilátók a nagyvilágban
Mennyi híd. Kattintásra galéria nyílik!
Pixabay

Ha a véletlen Malajziába vetne minket, nem szabad kihagyni egy kirándulást a Langkawi Sky Bridge-re, azaz a Mennyei hídra. Az építmény magasan a dzsungel fölött feszül, 125 méter hosszan, amit egy ferde oszlop tart a helyén. Innen beláthatók a környező szigetek és persze az óceán is. Egyébként csak úgy simán nem sétálhatsz fel a hídra, ehhez egy felvonót kell használni, ami már önmagában is megemeli az adrenalin szintet, hiszen több mint 2 kilométer hosszan utazhatsz felfelé vele, mire eléred álmaid panorámáját.

Brightoni i360

Kilátók a nagyvilágban
Lifttel a felhők fölé. Kattintásra galéria nyílik!
British-Airways_i360

Az angol hidegvér és kifinomultság nem pusztán sztereotípia. Ugyan mért koptatná az ember a lábát, míg felkutyagol bármilyen magas kilátóba, hogy gyönyörködjön a tájban? Mennyivel stílusosabb, ha egyenesen a kilátó jön a lábunk elé és szépen felvisz minket a magasba. És nem is akármilyen magasba, hiszen a brightoni kikötőben található i360 körkilátó csillogó acél és üveg kabinja, ami egyben lift is, egészen 162 méter magasságig repít minket, arányait tekintve egy ropi vastagságú, 3,8 méter széles vékonyka rúdon. A “vertikális móló” high-tech kapszulájában aztán 360 fokos panoráma nyílik a városra és akár 42 kilométerre is ellátni Anglia déli partja mentén, egészen a Doveri-szorosig. Mindezekkel kiérdemelte a világ legmagasabb mozgó kilátója címet is.

Flåm kilátó Norvégiában

Kilátók a nagyvilágban
Stílusos, egyszerű, de nagyszerű. Kattintásra galéria nyílik!
Wikipedia

Novégiában, Stegasteinben, a Flåm kilátó 650 méter magasan emelkedik az Aurland-fjord felé és lélegzetelállító panorámát garantál, a maga nemes egyszerűségével. A mérnökök úgy alkották meg a szerkezetet, mint egy lefelé ívelő síugró sáncot, azért, hogy az embernek olyan érzése legyen, mintha közte és a természet között valójában nem is lenne semmi.

Vessel kilátó

Kilátók a nagyvilágban
New York-i Vessel kilátó. Kattintásra galéria nyílik!
AFP/ Timothy A.Clary

A brit Thomas Heatherwick által tervezett, 16 emelet magas Vessel kilátó New York szívében valami egészen futurisztikus látványt nyújt. A kaptárszerű létesítmény tetejére 2500 lépcső koptatásával juthatunk fel. Olyan, mint egy meghámozott emeletes ház. Szerencsére, ha útközben elfáradnánk, számtalan vendéglátó egység is települt a különböző szintekre, ahol felfrissíthetjük magunkat. Ha ódckodunk ezektől, akkor a számos kiskert előtt is szusszanhatunk egyet. A Vessel kilátó amúgy ingyen látogatható, de ebben az esetben is előfoglalásra lesz szükség, mielőtt meglepetés érne, mikor odaérünk.

A dachstein-i SkyWalk

Kilátók a nagyvilágban
Lélekvesztő dachsteini függőhíd. Kattintásra galéria nyílik!
www.schladming-dachsteinpont.at

Ausztria legmagasabb függőhídja a Dachstein-hegységben egy 400 méter mély szakadék felett lett kifeszítve, száz méter hosszan. Talán ez az egyik legismertebb a listánkról. A 30 ezer elemből felépített 63 tonnás szerkezet kicsit sem próbálkozik a biztonság látszatát kelteni, ezért maga az átkelés, és az alattunk elénk táruló látvány önmagában is garantáltan minimum szédítő.

Lépés a mélységbe

Kilátók a nagyvilágban
A nagy lebegés 4000 méteren. Kattintásra galéria nyílik!
Step Into the Void

Hogyan is lehetne még fokozni az izgalmakat? Bizonyára ezt gondolhatták a Lépés a mélységbe nevű kilátó megálmodói is. A válaszuk röviden: Lebegjünk 3842 méter magasan egy kis üvegdobozban a semmi felett a francia Alpok 3842 méteres Aiguille du Midi hegycsúcsának tetején. Az Aiguille du Midi amúgy Európa második legmagasabb pontja. Szerencsére a kivitelezők gondoltak azokra is, akiknek annyi köze van a hegymászáshoz, mint macskának a kutyaugatáshoz, ezért akár felvonóval is feljuthatunk a csúcsra.

Vajda Péter-kilátó

Kilátók a nagyvilágban
Panoráma radarállomással. Kattintásra galéria nyílik!
www.hotelszarvaskut.hu

Persze Magyarországról se feledkezzünk meg, hiszen nekünk is vannak érdekes kilátóink, mint például a Bakony legmagasabb pontján, a a Kőris-hegyen található Vajda Péter-kilátó, A háromszintes építmény talapzata 709 méterrel emelkedik a tengerszint fölé. Igazán tiszta időben látni lehet az Alpok 150 kilométerre fekvő csúcsait is.

Moszvai lebegő híd

Kilátók a nagyvilágban
Az orosz erő. Kattintásra galéria nyílik!
Wikipedia

A végére tartogattuk a cikk elején már emlegetett moszkvai kilátót, saját nevén a Lebegő hidat, amit a frissen kialakított Zaryadye Parkban állítottak fel és egy V betűt formálva nyúlik be a Moszkva folyó fölé.

A 70 méteres szerkezet alatt egyetlen tartóoszlopot sem találunk, a teherbírása mégis eléri a 240 tonnát, ami nagyjából négyezer ember súlya. A korlátot olyan magasra emelték, hogy ha ellenállhatatlan vágyat érzel, akkor se tudsz átmászni rajta.

Kedves Olvasó!
Kérjük, támogasd havonta rendszeresen a Nyugat.hu szerkesztőségének a munkáját! Mert veletek együtt tudjuk kideríteni, megírni, megmutatni, hogy mi történik körülöttünk.
Köszönjük!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Helyek

Tovább az oldalra