Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Eddig: 0 0 0 0 0 0 0 / 2 500 000 Ft, még 0 nap

Tíz őrült és furcsa találmány a technika hőskorából

Mindenki fejében megfordulnak meghökkentő ötletek. De van, aki meg is valósítja őket.

Az emberi elme és leleményesség határtalan. Bár a tudomány és a technika előre vitte az emberiséget, a korábbi lépések és fura újítások egy része mai szemmel nézve viccesnek tűnik. Összeszedtünk tíz hajmeresztő találmányt.

Motoros görkorcsolya

Az ötlet határozottan korszakalkotó.
Reddit

Nem is maga az ötlet, hanem inkább a megvalósítás az, ami megmosolyogtatja a mai embert. Mintha a hátunkra akasztanánk a kerti fűnyíró motorját. Hogy milyen lehetett az áttétel, csak sejthetjük, mindenesetre az elindulás is komoly egyensúlyi kérdéseket vet fel, nem beszélve arról, ha egy lendületesebb iram után hirtelen meg kéne állni. Érdekes, hogy ezt a nem is annyira halott ötlet továbbfejlesztését ma is megvásárolhatjuk különböző formában, mint például ez a szerényebb, villanymotorral és lánctalppal szerelt példány potom félmillióért.

És a találmány utóélete napjainkban
greeks.hu

Fotós revolver

Meglőni, vagy lelőni? Nem mindegy.
Reddit

Ez a tárgy pont az, aminek látszik, vagy mégsem. Ez ugyanis egy revolver rábiggyesztett fényképezőgéppel. Az igaz, hogy fotózni is úgy kell, hogy célzunk, majd „meglőjük” a témát, de egy mai fényképezőgéppel a kezünkben jobb esetben nem tepernek le azonnal a rendőrök, ha meglátnak. Bár láttunk már hasonlót, hiszen Magyarországon is fellelhető néhány régi szovjet Zenit márkájú úgynevezett fotópuska, amit azért avatatlan szemek akár egy kisebb gránátvetővel is összekeverhetnének.

Smink-maszk

Nehéz szavakba önteni a dolgot, de valószínűleg volt haszna.
Reddit

Az arcfestés és a smink tudománya talán egyidős az emberiséggel. Ezek a festékek persze nem voltak túl tartósak, főleg az időjárás viszontagságaival szemben. Szerencsére a negyvenes években született erre is megoldás, mint például ez az áramvonalas smink maszk. Kicsit úgy nézett ki, mint egy Concorde repülőgép orra. Azon kívül, hogy megvédte a sminket esőtől, hóvihartól, bizonyára aerodinamikai tulajdonságai is kapóra jöhettek. Ma már könnyebb dolguk van a hölgyeknek, hiszen sok olyan smink létezik, ami időjárásálló.

Babaketrec

Talán ma már őrült dolognak tűnhet, akkoriban ez teljesen természetes volt.
Reddit

A gyereknek jó levegőre van szüksége, nem arra, hogy a négy fal között kuksoljon. Ezt nem lehet elég korán kezdeni. Ezt komolyan is gondolták Londonban az 1930-as években. A babaketrec pont olyan kalitka, mint amiben a nyulakat, vagy például a házi szárnyasokat tartja az ember, de ebben a kisbabát lehetett kiakasztani egy emeletes házban az erkélyre vagy az ablakba. Amíg anyuka elvégezte a házimunkát, a gyerek nem volt láb alatt. Talán a tériszonyt is jobban bírták később a lurkók. Vagy nem.

A repülő tank, avagy az Antonov A-40

Na erre tuti senki nem számít.
holdkomp.hu

Kevés szürreálisabb látvány létezik a világon, mint ha olyan tárgyak repkednek a fejünk felett, amik annyira vannak repülésre tervezve, mint egy darab tégla. Például egy harci tank. Valamikor a harmincas években már az amerikaiak fejében is kipattant ez a gondolat, de az oroszok nem csak agyaltak rajta. Így készülhetett el az Antonov A-40, ami egy bombázó repülőgép és egy T-60-as tank bizarr hibridje volt. Kicsit úgy, mintha egy gyermek fantáziája elevenedne meg. Bár valóban képes volt levegőbe emelkedni a gép, de erre még nem érett meg a világ, és a folyamatos technikai problémák miatt aztán törölték a projektet.

Izolációs sisak

Így búvárkodhatunk elménkben.
Reddit

Biztosan sokan ábrándoztak már arról, hogy egy komolyabb koncentrációt igényló munkánál egyszerűen kizárhassuk a külvilágot. Jó levegő, nyugalom és csend. Jól hangzik, igaz? Nos egy Hugo Gernsback nevű író és feltaláló pont ezt szerette volna elérni, így megalkotta a képen látható izolációs sisakot. Mintha az ember a fejébe húzna egy abszurd méretű sapkát, és vág rá két lyukat azért, hogy kilásson. De ez több volt annál, hiszen friss oxigén a jobb agyműködést, a hangszigetelés pedig a teljes koncentrációt biztosította. Tessék, egy magányos kis sziget, ahova bármikor elvonulhatunk.

Rádiós kalap

A használati utasításban biztos figyelmeztettek, hogy ne menjünk vele viharban sehova.
incrivel.club

Már a rádiózás hőskorában naprakész szeretett volna lenni az ember, de persze akkor még nem pattinthatta elő a mobilját, hogy ráguglizzon a legfrissebb hírekre, így kénytelen volt a rádió híradásaira támaszkodni. Igen ám, de mi van, ha úton volt valaki? Nem cipelhette magával a sokszor 10-20 kilós fadobozos rádiót. Így születhetett meg ez a kalap, ami egy úgynevezett detektoros rádiót tartalmazott, amihez még áramforrás sem kellett. Bár nem ártott közel lennünk valamelyik adótoronyhoz, ami azért akkoriban sem lehetett túl egészséges. Valószínűleg viharban sem szívesen merészkedett ki senki ezzel a villámhárítóval a fején a szabadba.

Egykerekű motor

Ön is kipróbálná?
Reddit

A motorok nagy rajongói előtt aligha ismeretlen ez a futurisztikus egykerekű, amit egy Goventosa nevű ember alkotott a harmincas évek elején. Bár akkor a Jövő autójaként tartották számon, ma már csak néhány motoros rendezvényen tűnik fel a világban. Pedig a vasparipa végsebessége elérte a 150 km/órát. A giroszkóp elvét használó egykerekű motorból egyébként több fajta létezett, de ezt az ötlet inspirálta korunk néhány hasonló szerkezetét is. De azok inkább már úgy működnek, mint egy Segway.

Világító gumiabroncs

Nesze neked tuning világítás.
uimaraes.wordpress.com

Biztos mindenki látott már olyan felcicomázott autót, ami úgy világít kívül-belül, mint egy túltolt karácsonyfa. És kialakul bennünk egy hiányérzet, hiszen az a csúnya fekete abroncs bizony elrontja ezt a földönkívüli űrhajó érzetet. A Goodyear mérnökei már 1961-ben felismerték ezt a problémát, és megalkották a világító autókereket. A fényt valójában a felnibe szerelt lámpák biztosították, amivel bármilyen gépjármű igazán futurisztikusan nézhetett ki. Én azt gondolom, bizonyos körökben ez ma is keresett termék lenne. Valószínűleg közlekedésbiztonságilag nem volt a legjobb választás, de talán nem is ez volt a cél.

Szülést segítő centrifuga

Ha vízben lehet...
Reddit

Azért a mai embert sem kell félteni, ha őrült, vagy hátborzongató találmányokról van szó. Történt ugyanis 1999-ben, hogy Charlotte Blonsky egy állatkertben sétálgatott, amikor is meglátott egy épp vajúdó elefántot, ami körbe-körbe forgott. Mivel az embernek sincs megfelelően fejlett izomzatuk a gyors és hatékony szüléshez, ezért megfogant a gondolat, hogy a nők miért ne szülhetnének a centrifugális erő segítségével. A gépezet terve aztán el is készült, ami ránézésre is inkább hasonlít egy középkori kínzóeszközhöz, mint bármi máshoz. Az elv egyszerű. Belefekszik az ember, majd szépen lekötözik. A szerkezet pedig szülés közben körbe forog. Pihentető, nem?

+1 ráadás, ami épp aktuális: Életmentő melltartó

Elő a mellekkel, helyzet van.
kulturpara.blog.hu

És ha már Covid-járvány, van egy ötletünk arra, hogy vonzóbb legyen a maszk használat legalábbis a férfiak számára. Sandra Marijan, Elena Bodnar és Raphael Lee találmánya ugyanis egy rózsaszín melltartó. Na nem ez a nagy ötlet, hanem az, hogy ez a ruhadarab könnyen két részre bontható és az arcra erősíthető. Ezáltal könnyen gázmaszkká alakítható. Így vészhelyzetben, mondjuk egy robbanásnál, vagy tűzesetnél, netán egy porfelhőbe keveredve egyszerre két életet menthet. A hasznosságát csak most becsülnénk meg igazán, hiszen ha olyan helyre megyünk egy hölggyel, ahova maszk kell, de otthon hagytuk, és már nincs idő beszerezni, csak elég előkapni a dolgot, és a probléma megoldva. Sőt, vészhelyzetre hivatkozva akár megpróbálhatunk kölcsön is kérni egyet, hiszen a szükség törvényt bont. A találmányt egyébként 2009-ben bolond Nobel-díjjal jutalmazták, talán nem érdemtelenül.

Forrás:

incrivel.club
http://sosefeledd.hu/
nagy-britannia-kincsei.blog.hu
hypeness.com.br
holdkomp.hu

Kedves Olvasó!

Hangot szeretnénk adni nektek! Kérjük, segítsetek nekünk abban, hogy elindítsuk új stúdiónkat, és hogy minél több beszélgetést és videót készíthessünk veletek, nektek!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Tech