Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

10 Vas megyei falu, amely ideális a home office-ra

A járvány számos területen átrendezte életünket, és minden bizonnyal sokan vannak, akik új otthonban gondolkodnak. Nekik igyekszünk ötleteket adni.

A hosszan elhúzódó koronavírus-járvány miatt sokan dolgoznak otthonról, és egyelőre nem is tudjuk, hány hullám jön még, mikor lesz vége a kényszerű távmunkának.

Már számos kisebb-nagyobb cég jelezte, hogy a járvány után is fenntartja a home office intézményét, mert időközben kiderült, hogy hatékony, ráadásul nagyon sok pénzt lehet megspórolni vele. Így a jövőben hosszú távon is bátran lehet számolni ezzel a munkavállalási formával.

Sokan gondolkodnak költözésben

A kényelmes és minden szempontból praktikus munkakörnyezet megteremtése nem egyszerű feladat, de első állomása mindenképp a megfelelő helyszín kiválasztása. Ez akár költözést is jelenthet, hiszen sokan most jöttek rá, hogy lakásuk nem alkalmas tartósan erre a feladatra.

És nyilván sokan gondolkodnak abban is, hogy ezzel együtt megválnak a városi életformától, egy faluba költöznek, ahol a természet közelében, csendben és nyugalomban tudnak dolgozni és élni.

Mi most kiválasztottunk 10 olyan Vas megyei települést, amelyek szerintünk kiválóan alkalmasak lehetnek az otthoni munkára.

Elsődleges szempontjaink között voltak az anyagiak, hiszen nem mindegy, hogy mennyit kell fizetni az új otthonért. Míg a fővárosban – és részben Szombathelyen – már az egeket ostromolják a négyzetméterárak, addig vidéken ezen számok töredékéért csinos ingatlanhoz juthatunk. Választásunkban tehát figyelembe vettük a relatíve olcsóságot*. (Így gyakorlatilag kiesett a megyeszékhely, a fürdő- és nyaralóhelyek, illetve az osztrák határ szomszédságában lévő falvak zöme.)

Figyeltünk arra is, hogy mérsékelt legyen a gépjárműforgalom, és a település egyéni bája sem volt elhanyagolható tényező.

Az otthoni munkához nem árt a megfelelő internetkapcsolat sem, de szerencsére ez a feltétel már szinte az ország egész területén adott.

Bérbaltavár

Berbaltavar.hu

A Vas megye déli részén található Bérbaltavárt azoknak ajánljuk, akiknek nem fontos, hogy közel legyen a megyeszékhely. Szombathely körülbelül 45 kilométer, igaz, Zalaegerszeg mindössze 26. Ennek megfelelően a falu zalai hangulatot áraszt, barátságos domboldalakkal és élénk vegetációval, aminek köszönhetően tavasztól késő őszig tömény zöld színbe öltözik a környék.

A környező lankákon nagy hagyománya van a szőlő- és cseresznyetermesztésnek. Szellemi inspirációt adhat, hogy valószínűleg itt született Béri Balogh Ádám kuruc brigadéros, és biztos, hogy itt született a Kossuth-díjas Nagy Gáspár költő. Utóbbinak emlékháza és emlékpadja van a faluban, ahol 100 ezer forint körül van az átlagos négyzetméterár.

Bögöt

Facebook/Vas megye

Bögöt mindössze 8 kilométerre van Sárvártól, ehhez képest 100 ezer forint körül már hozzájuthatunk egy négyzetméterhez. A családias hangulatú településen több eldugott utcácska vezet keresztül-kasul, így akár kiválaszthatjuk azt, ahova talán még autó se nagyon téved. Elvétve turistákkal találkozhatunk, hiszen erre vezet az országos kéktúra útvonal is.

Duka

Mészáros D. Zsolt

Duka igazi inspiráló környezet, hangulatos utcákkal és egyedülálló bájával, a 8-as és 84-es főutak szomszédságában. Autóval néhány perc a legközelebbi kisváros, Jánosháza, de Sárvár is csak 20 kilométer. Az ingatlanok négyzetméter átlagára itt 150 ezer forint körül alakul, amit már azért is megéri megfizetni, mert valami lehet a helység levegőjében.

A teljesség igénye nélkül itt élt és alkotott a híres költőnő, Dukai Takách Judit (Berzsenyi Dániel sógornője), itt írta műveit a kétszeres József-Attila díjas Simonffy András író, aki olyan nevekkel dolgozott, mint Máté Péter és itt született a Balázs Béla-díjas Erdélyi János filmrendező is.

Kétvölgy

ketvolgy.hu

Kétvölgy Magyarország legnyugatibb csücskében, a magyar-osztrák-szlovén hármashatár közelében található. Szentgotthárd kivételével (12 kilométer) mindentől messze van. Viszont még százan sem laknak benne.

Ha sikerül éppen eladó házat találnunk úgy 200 ezer forint/négyzetméteres áron, akkor garantálva van a különlegesen gyönyörű, vadregényes környezet, ami minden bizonnyal inspirálja a hatékony szellemi munkát. A falu – ahol szinte minden házhoz tartozik egy rét – az Őrségi Nemzeti Park területén van, a közelmúltban egy kilátót is kapott.

Olaszfa

Olaszfa facebook

Vasvár közelében van ez a mindössze 350 lakosú település, ahol a teljes nyugalomra vágyók paradicsomra lelhetnek, átvitt és a szó szoros értelmében is. A zsáktelepülés csak egyetlen úton érhető el, ezáltal túlzott gépjárműforgalomtól sem kell tartani.

Ha az átlagos négyzetméter árakat nézzük, akkor sem járunk rosszul, mert 80 ezer forint egy négyzetméterért igazán jutányosnak tűnik. Elvonulva a világtól, komoly szellemi, vagy művészi tevékenységet végzőknek ajánljuk.

Oszkó

oszko.hu

Oszkó szintén Vasvár szomszédságában fekszik, a várostól 7 kilométer távolságra. A romantikus hangulatú községben 120 ezer forint négyzetméterár környékén már ingatlanhoz juthatunk.

A környékén több száz éves hagyománya van a szőlőművelésnek, garantáltan különleges borokkal. Kirándulni pedig a hagyományos építésű borona-, fonott- és vert falú, zsúpfedeles présházak között festői környezetben igazán pihentető lehet.

Püspökmolnári

Józing Antal

A Szombathelytől 25 kilométerre délre fekvő kb. 900 lelkes Püspökmolnári különlegessége nemcsak a nyugalom és a takaros házak, de a vizek bősége is. A „kertek alatt” folyik el a vadságában gyönyörű Rába, és a közelben három horgásztó is van.

A falu szélén megálló vonattal 20 perc alatt a megyeszékhelyen lehetünk. A település nemcsak történelemben és hagyományokban gazdag, de máig élénk közösségi élet folyik itt. Nem elhanyagolható, hogy Püspökmolnáriban óvoda és iskola üzemel. A négyzetméterárak 200 ezer forint körül mozognak.

Sitke

Wikipedia

Sitke Sárvártól mindössze 8 kilométer, ez a táv akár bringával is megtehető. Itt van a közelben a túrázásra kiváló Ság hegy, mely egyedülálló látványosságként emelkedik a felszín fölé. Kráterét Hollywood is megirigyelte, ezért az Eragon mozifilm egyes jeleneteit is itt forgatták.

A településen nemsokára szobrot kap és teret neveznek el Balázs Fecóról, akinek a neve összeforrt az itteni kápolnával és az évenként megrendezett rockfesztivállal. Ilyenkor két napra Woodstockká változik Sitke, ahol 200 ezer forint körül adják a házak négyzetméterét.

Sorokpolány

Sorokpolány facebook

A Szombathelytől 14 kilométerre délre fekvő település népessége a legutóbbi népszámlálási adatok alapján nyolcszáz fő, ami már elég ahhoz, hogy meglegyenek a megfelelő alapszolgáltatások. A közelben futó 86-os főút miatt néhány perc alatt a megyeszékhelyen lehetünk, és a buszközlekedés sem rossz.

Ehhez képest mégis viszonylag olcsón, 100-200 ezer forintos négyzetméteráron kereshetünk magunknak megfelelő ingatlant. Ami ezek mellett igazán érdekessé teszi, az a Szapáry-kastély, az ország egyik legpazarabb magánépülete. Eladó Vas megye, ha nem az ország, legpazarabb csodakastélya: 4 kertész, 5 emelet, 41 szoba 2018. December 27. 00:49

Szemenye

Google Street View

Szemenyétől több város is könnyen elérhető, hiszen Vasvár 12, Sárvár 24, Szombathely 30 kilométerre van. A 8-as főút átszeli ugyan, de nagy forgalomra itt már nem kell számítani.

A falut nevezhetjük vadregényesnek is, hiszen határain fekszik az ökológiailag is értékes Farkas-erdő, és itt is él a szőlőgazdálkodás, valamint van egy tó is. Az átlagár valahol 100-150 ezer forint körül van.


* Az irányárakat az ingatlannet.hu statisztikái alapján állítottuk össze az utóbbi néhány év adatainak mintájára. Figyelembe kell venni azt is, hogy a kisebb településeken egy-egy ingatlan eladása is nagymértékben befolyásolja az átlagárat.

Kedves Olvasó!
Kérjük, támogasd havonta rendszeresen a Nyugat.hu szerkesztőségének a munkáját! Mert veletek együtt tudjuk kideríteni, megírni, megmutatni, hogy mi történik körülöttünk.
Köszönjük!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Helyek

Tovább az oldalra