Robbogatós, esős, mégis csendes szilveszter Szombathelyen

Jól kipetárdáztuk magunkat, de a tűzijátékos utcabál se volt rossz. Az újévi fogadalmakat tessék betartani!

Csendes Szilvesztert tudhat maga mögött a rendőrség a vasi megyeszékhelyen és a mentőknek sem kellett petárdabalesethez vonulniuk, annak ellenére, hogy reggeltől folyamatosan durrogtak az eredetileg rossz szellemek távoltartását szolgáló szerkentyűk. Az immár legálisan beszerezhető pirotechnikai arzenálból alaposan feltankoltak a népek. Szombathelyen a Tesco mellett, konténerből lehetett hivatalosan vásárolni. Sokan családostól indultak beszerzőútra és a pénztárca vastagságától függően kisebb-nagyobb "bombák" kerültek a táskákba.

A zuhogó eső és a szürke, borongós idő meghatározta a nap alaphangulatát, aki tehette nem tette ki a lábát otthonról. Így legalább volt idő felkészülni az esti bulira, vagy virslievészetre.

A későn eszmélők mentsvára volt a két helyi nagy bevásárlóközpont. Az Interspar 16 óráig, a Tesco 18 óráig tartott nyitva a vásárlók nagy -, az eladók és pénztárosok kisebb örömére.

Éjfél előtt elcsendesedett a város, a lakásokból kiszűrődő vibráló fény jelezte, hogy sokan a TV-n hallgatják a Himnuszt, amit a csatornák vérmérsékletüktől függően különböző klipekkel szemléltettek, de ebbe ne menjünk bele. A "múltat s jövendőt" elhangzása után csupán harcedzett emberek merészkedtek a tízemeletesek árnyékába, hiszen a katyusákat megszégyenítő mennyiségben záporoztak a rakéták, kisebb- nagyobb robbanó kütyük.

Úgy tűnik a robbanás nem csak az ártó szellemeket, de az esőt is előzte. Éjfélre elállt az eső és három óráig nem ázott el az, aki az utcán kívánt ünnepelni. (Pontosabban az esőtől nem ázott el.) Egy óra előtt a Fő téren gyülekezett a tömeg, dr. Ipkovich György polgármester képviselőtársai asszisztálása mellett - nagyon bölcsen - röviden köszöntötte a várost. Mondanivalójának lényegét úgy összegezhetnénk: nem volt könnyű év 2003, de 2004-ben csakis jó várhat ránk! Majd következett a hivatalos városi tűzijáték, aminek nem sikerült felülmúlnia a városlakók által rendezett égi parádét. Többen hiányolták egy bizonyos rakétatípust, aminek nevét most "fütyülő hímivarsejtre" finomítottuk (a köznyelvben ennél frappánsabban nevezik). A hagyományos utcabált is a polgármester nyitotta meg, feleségével keringőzött a Városháza előtt, majd DJ Neczpál vette át az irányítást és nyomatta a megszokott, már jól bevált bulizós slágereket esőszakadtáig.

Az éjszakai 1 fok ellenére több lenge ruházatú leányzó is mulatott a téren, a mindössze harisnya-kising-nagykabát öltözet osztatlan sikert aratott azok körében, akik mélyebb betekintést nyerhettek a szerelésekben.

A városban számos helyen házibulik vidám ricsaja hallatszott ki az ablakokon keresztül. Aki nem akart otthon, vagy ismerősnél pepecselni, az választhatott számtalan étterem és szórakozóhely közül. Ezeknél rendszerint előfoglalással lehetett asztalhoz jutni. Az ár 5-10 ezer forint körül mozgott, ezért rendszerint vacsora, élőzene és tombola járt. Aki elit szórakozásra vágyott, az kitűnően érezhette magát például a négycsillagos Park Hotel Pelikán szilveszteri éjszakáján, igaz ezért mélyebben kellett a zsebbe nyúlni, 20 ezret kóstált az éjszaka fejenként. Tárt kapukkal és helyenként ajándék pezsgővel várták a vendégeket a diszkók is.

Az újév első reggelén szinte kihaltnak tűnt Szombathely. Fél kilenckor csendes hószitálásban úgy lehetett eljutni a Rohonci úti Perint hídtól a Kiskar utcáig, hogy közben egyetlen autó sem jött szembe. Az új év beköszöntével a föld is megmozdult, igaz kicsit arrébb, Pécsen. Talán bízhatunk benne, hogy ez nem előjel az előttünk álló esztendőre. Az újévi fogadalmakat mindenki igyekezzen betartani, hiszen vészesen fogy az idő. Már csak 364 nap maradt rá...

Fotó: Tánczos Mihály és Pointer

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Galéria