Ez van - Tilos

Eljött az igazság órája. A magyar pártok, régi vágyuknak beteljesítvén, egy időre kinyírták a kritikus attitűdjéről elhíresült Tilos Rádiót.

A történet ismert: Szenteste a rádió egyik erősen kapatos műsorvezetője a „kinyírnám az összes keresztényt” kijelentéssel élt. Eme, egyébként meglehetősen kretén mondat – amelyet az idióta műsorvezető már ezerszer megbánt és visszaszívott – indította el azt a lavinát, amely mára a rádió 30 napos „bezárásában” csúcsosodott ki.

Az ORTT a médiaetikailag meglehetősen zivataros elmúlt pár évben még nem rótta ki ezt a büntetetést senkire sem. Pedig tehette volna. A Magyar Rádiót például már simán bezárhatták volna, elég ha a Vasárnapi Újság verbális ámokfutására gondolunk; arra az évek óta tartó gyűlölködésre, amit a szélsőjobb levezényel a vezér kedvenc műsorában. A hazai rádiózás mai erkölcsi nullpontján a politikai pártok által ide-oda cibált ORTT-nek egyszerűen nem volt joga ahhoz, hogy egy béna kijelentés miatt 30 napra elhallgattassa a Tilos Rádiót, ahol többek között a mai kortárszene legjobbjai dolgoznak évek óta ingyen és bérmentve. Ahol sok-sok érdekvédő, egészségügyi, zenei, művészeti programot, és főleg rengeget nagyon jó zenét sugároznak, s ez a lényeg, nem a kretén, politikailag rapid módon felhasználható markáns gesztusok.

De a szélsőjobb meg szeret felháborodni az ilyen töketlen gesztusokon, úgyhogy kapva kapott az alkalmon, zéró toleranciát hirdetett a „vallásgyalázók” ellen, s rögtön a Tilos Rádió előtt rendezett tüntetésen egy kedves gesztussal, az izraeli zászló elégetésével nyomatékosította tisztességes szándékait. Az ügyben persze nemcsak a vezér és polgári szabadcsapatai – akik egyébként, ellentétben a Tilos műsorvezetőivel, tényleg valódi veszélyt jelentenek a keresztény jó ízlésre – a felelősek, hanem az MSZP Tilosra régóta haraggal és frusztrációval néző médiapolitikusai is, akik gesztusok helyett még rúgtak egyet a rádión, s tettek néhány, a kádárizmus legsunyibb éveire emlékeztető nyilatkozatot.

A Tilosban elhangzott mondat persze nem védhető, a rádió beszélgetős műsorai évek óta meglehetősen bénák. De hol nem? Ahogy általában, úgy a Tilosban is vannak jó és pocsék műsorok, karizmatikus és tehetségtelen műsorvezetők. Az arány persze nem oly kedvező náluk sem, de még mindig jobb, mint a politikával való kokettálásban erkölcsi alapját teljesen felélő Magyar Rádióban, hogy az ízléstelenség fórumaiként működő kereskedelmi csatornákról ne is beszéljünk, ahol már az sem megy meglepetésszámba, ha az iskolába induló gyerekek által is hallgatott reggeli beszélgetőműsorok néha a szellentés és a végbélszex tárgykörében zajlanak.

Az ORTT döntése ezért álszent és hazug. Egyébként persze jól illeszkedik a mai magyar rögvalóságba.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Vélemény