"Magánemberként és képviselőként is a sportcsarnok ügyének elkötelezettje vagyok!"

Interjú Molnár Miklós városi képviselővel, aki a Falco tulajdonosa is.

Molnár Miklós– Alapkövét már rég lerakták, mégis újra és újra elbizonytalanító hírek érkeznek az új, szombathelyi sportcsarnokról. A város nehéz költségvetési helyzete kitolja a beruházás megkezdését?
– A sportcsarnok építésének elsőbbséget kell kapnia a következő évek költségvetésében, hiszen ezzel gazdagodik a város, és egy régi álmunk teljesül. Ha elkészül, olyan rendezvények helyszíne lehet városunk, amelyeket eddig csak a televízióban, vagy más városok hasonló intézményeiben láthattunk. És nem utolsó sorban a nálunk olyan népszerű kosárlabda is méltó környezetbe kerül. Mindemellett azt is gondolom, hogy egy ilyen nagy horderejű beruházás költsége rákényszerítheti a várost azokra a költségvetési racionalizálásokra, amelyeket már meg kellett volna tenni. A pénzügyi problémákat nem görgetni kell magunk előtt, hanem megoldást találni rá, mert később ezek a bajok még nagyobbak lesznek, és még több pénz kell a megoldásukra.

– Akkor ezt lehet úgy érteni, hogy „nem rezeg a léc” a sportcsarnok alatt?
– A sportcsarnok ügye eldöntött, meg kell építeni. Ebből már nem lehet és nem is szabad visszalépni. Más kérdés, hogy olyan időszakban kell ezt tenni, amikor a város egyébként is nehéz anyagi helyzetben van, és ez nagy teher.

A Sugár úti csarnok ma– Milyen változtatásokat lát fontosnak ahhoz, hogy a költségvetés és ezzel a sportcsarnok helyzete javuljon?
– Nem elég faragni a kiadásokat, mert ezzel csak nehéz helyzetbe hozzuk a város intézményeit, hanem fel kell vállalni, hogy kiveszünk olyan tételeket, amelyek „feláldozhatók” a prioritások, pl. a sportcsarnok oltárán. Hosszú távú megtakarításokat kell elérni.

– A sportcsarnokot viszont nem hosszú távon, hanem most kell finanszírozni. Ezek a változtatások hogyan lendíthetnek az ügyön?
– A közbeszerzési pályázat kiírásánál figyelni kell arra, hogy a sportcsarnok pénzügyi finanszírozását toljuk ki, amennyire csak lehet. Ez nem azt jelenti, hogy később épüljön meg a létesítmény, hanem azt, hogy pl. utólagos finanszírozás legyen. A pénzügyi teljesítést – magyarul a munka kifizetését – kell áttolni úgy, hogy ez lehetőleg tehermentesítse a 2004. évet. Ha ez sikerül, akkor azokkal a költségvetési megtakarításokkal, amelyeket említettem 2005-től finanszírozhatóvá válhat a csarnok építése. Ha ez nem történik meg, előfordulhat, hogy az építkezés miatt sok, a város számára szintén fontos dolog fejlesztése elmarad.

Az új sportcsarnok tervei– Az önkormányzat kevesebb támogatást kap a központi költségvetésből a megszorítások hatására. A költségvetést emiatt egyébként is „meg kell húzni”.
– Azon, hogy mennyi a költségvetési támogatás, felesleges siránkozni. Tudomásul kell venni, hogy ennyi van, és alkalmazkodni kell hozzá. Azzal kell foglalkozni, hogy megállítsuk például azt a tendenciát, hogy vagyongazdálkodási bevétel menjen működési célra. Ugyanis ebben az évben 600 millió forintot tervezett be Szombathely költségvetése ilyen célra. Emellett még 300 millió forinttal növeljük a folyószámlahitelünket is. A vagyonértékesítésből származó bevételeket például lehetne a sportcsarnokra fordítani, mert az is értékteremtő beruházás. Most mindenkinek azon kell dolgozni, hogy a sportcsarnok megvalósuljon.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Sport