„Aludj máskor!”

24 óra játék, 24 óra szórakozás. 600 középiskolás bulizott egy álló napon át Szombathelyen. Képes beszámolónk a nagy napról.!"
Szitáló eső indította el a napot az MMIK előtti téren, de a fiatalokat ez sem félemlítette meg, és már kora reggel, 8:30 – körül bőven ellepték az MMIK környékét.

LOGO Ifjúsági Szolgálat munkatársai már egy órával azelőtt sürögtek-forogtak, és próbálták elérni a pontos kezdést.

Fél tíz körül a tér lépcsőzetén beszédet mondott Markó Péter, és sok szerencsét kívántak a verseny szervezői is. A reggeli hangulatot a Hefele „elit” – éltjeinek nagy kamionja fokozta, melyet különböző feliratokkal ékesítettek. Mintegy 600 főnyi tömeg, rendőri kísérettel támogatva jutott el az OMK – hoz. A „hefelés” rabokat a kamion kísérte, melyre csak az Oladi Művelődési Központ utcájában szállhattak fel. Be is pótolták a lemaradást…

Az épület tornatermében kaptak helyet a játékosok, ahol a színpad, az 50 fős társulatok kapui és szállásaik álltak. A „vörös inges” műsorvezetők, illetve rendezők, először is a szabályokat olvasták fel, majd az időnként váltakozó zsűrit mutatták be.

Szombathelyi középiskolákon kívül még celldömölki, körmendi és szentgotthárdi csapatok is képviseltették magukat ezen a színvonalas versenyen.

A csapatok tagjainak rózsaszín karszalagot adtak, ez segítette a furcsa feladatok elvégzését, mivel ezzel ingyen utazhattak a helyi járatos buszokon. Erre szükség volt, mert mondjuk egy ovi divatbemutatóra valahonnan elő kellett varázsolni a ruhákat, melyeket fantáziadús módon állítottak össze. Fizikai és szellemi munka is volt bőven, női szkandertől, a villámkérdésekig. Az éjszakai hangulatot többé – kevésbé tánc és hangos zene adta, ezt még csak az fokozta, hogy pizsama party, majd később a rock’n’roll ösztönözte a fiatalokat mulatozásra. Míg a diszkó tombolt a tornateremben, melyet még a szervezők, és a műsör vezetők is tánccal értékeltek; addig az alteros réteg úgy gondolta, hogy az egyik távol eső szárnyba mennek, és ott egy kis erősítővel halkan elzenélgetnek magukban, legfeljebb ha 10 -en voltak, de ők is ugyanolyan jól érezték magukat – ha nem jobban -, mint a bent pörgő több száz főnyi tömeg. Meglepő az egészben az, hogy nem voltak hangosak, és az igazgató, amikor meglátta, csak bólintott és mosolygott egyet, ezzel is jelezve, hogy ne zavartassák magukat.

Persze a zsűri sem sokat pihent, hisz szinte végig az értékeléssel kellett foglalkoznia. Bár ők váltották egymást, mégis volt olyan merész zsűritag is, aki 24 órán át értékelte a csapatok lelkiismeretes alkotásait. Nem csak a feladatokat, hanem a szurkolást, és kapukat is értékelték. Annyi lélegzetvételnyi idejük volt, hogy amíg Sub Bass Monster körülbelül egy órán át szórakoztatta a nézőket, addig pihenhetettek egy kicsit. Sub Bass úgy hajnali négy körül búcsúzott el a közönségtől, és elég közvetlenek tűnt, hisz nem csak színpadon rappelt, hanem lement a közönség közé is. Sőt, még felkért pár embert is, hogy freestyl-ban mérettessék meg tudásukat.

Az egész vetélkedő lényege a szórákozás volt, mely a vicces feladatokban, a csapatnevekben, és a hangulatban is megmutatkozott. Az együttesek parodizálása, marslakó készítése és bemutatása is csak növelte a jókedvet, de a művészhajlammal megáldottak is kiélhették mindenféle alkotóvágyukat. Szoborcsoport-készítés, dal írása a 24 órás játéknapról, és újságkészítés is a feladatok közé tartozott. Igazán izgalmas feladatok volt, amikor egy híres embert kellett meghívni és egy rövid interjút készíteni vele, vagy amikor olyan orvosi igazolást kellett produkálni, mely bizonyítja, hogy egy fiút megvizsgált egy nőgyógyász. A legnehezebb és legsikeresebb feladat volt egy olyan házaspárt keresni, aki aznap házasodott össze. A szerencse a csapatokkal volt, mert három ilyen párt sikerült megtalálniuk, és rávenni őket, hogy jöjjenek ide a verseny színhelyére. Ha egy ilyen pár megjelent, akkor azonnal megállt minden feladat, és mindenki az ifjú párt vette körül, mindenki tapsolt, mosolygott, akármennyire is fáradt volt a banda. Mindenki örömmel telve kurjongatott. Az egész épület új erővel telt meg, mely e házaspároknak köszönhető, és így mindenki újabb energiával vethette magát az újabb feladatokra. Amelyik csapat „megtalálta” egy párt, mondott egy kisebb beszédet, verset, jókívánságot, míg a műsorvezető egy tekercset adott át a párnak, és ő is szívből jövő mosollyal halmozva kívánt nekik örök boldogságot.

A versenyt végül a „Tequila” csapat nyerte, aki az elejétől fogva végig ott voltak a csúcson, és sikerült is ott befejezniük. A második helyért folyó nagy harcban a Hefelés rakoncátlan rabok kerekedtek felül. A harmadik helyet az A.D.I. Körmendi CLUB szerezte meg. A legmeglepőbb helyezést a GT, azaz a gépipari csapata szerezte, hiszen az eredményhirdetés közben „odakiabálták” magukat a 7. – 8. helyre, de „csak” a 4. helyezésre voltak érdemesek. Végeredményben egy olyan 24 órát zárhattak le a játékosok, mely egy életre szóló élményt jelentett. Az eredményhirdetés előtt egy órával még újra elhangzottak azok a „24 órás” dalok, melyek a legjobbra sikerültek. Az eredményhirdetés után a „P.U.N.K.” csapat dala zárta le hivatalosan a vetélkedőt.

Rácz Gergő

Az eztnekteknyugat.hu munkatársa

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Galéria