Vásár az Őrségben

Őriszentpéteren rendezték a hagyományos, 2004-es Őrségi vásárt. Élménybeszámoló és képgaléria.

Három napra gyep alá seperhette gondjait az őrségi település, hiszen a vásár rengeteg embert vonzott. Az egészséges életmód jegyében a tervezettnél kicsit több friss levegőt szívhattunk, mivel parkolóhely már csak jóval messzebb a központtól adódott.

Mi is a kézműves?
Ha a kocsinként 500 forint az önkormányzat kasszájába vándorol, akkor nem bánom, egyébként kicsit sok. Az idén minden eddiginél több – 350 – árus pakolt ki. Bár a vásár jellemzőinek megjelölésénél a szervezők foggal-körömmel ragaszkodnak a kézműves megjelöléshez, azért itt is minimum annyi "nem kézműves" terméket áruló is helyet kapott. Ha viszont a kertitörpéket  és az egyiptomi istenségek aranyozott szobrocskáit is bevesszük  a nagy kalapba (mert mondjuk kézzel festettek), akkor valóban egyértelműen nyertek a kézművesek.

A vásár összességében a KGST-piacra emlékeztetett, ami egyáltalán nem negatív jelző. A látogatók biztosan találhattak kedvükre való standot, vagy földre terített lepedőre kicuccolt portékát. Jól megfért egymás mellett a népi szőttes és a túlélőkés, a fafaragás és a kínai csavarhúzó készlet. Nem hiányozhatnak a nagy vásárokról a Romániából, Erdélyből érkező edény, késkészlet és ruhaárusok sem. Mi egy eredeti Gábor családnevű árussal kerültünk közelebbi kapcsolatba. Tudják, az ősei között szerepel egy Áron nevezetű is. Azt a rézágyúját...


A hangulat alapvetően vásári volt, ami szintén a rendezvény javára írható. Kakasnyalókát szopogató nézelődők, frissen vásárolt szalmakalapban szaladgáló gyerkőcök és hozzá a templom melletti színpadról felszűrődő zenei foszlányok, no meg a ragyogó napsütés tette teljessé a képet.

A vevőcsalogató táblák szintén a közelmúlt kedvelt piacait idézték, kivéve hogy a kartonokra felfirkantott szimbólumok között megjelent az Euró jelecskéje is. A többet kevesebbért itt is dívott, húsz pár zokni egy ezres, hat melltartó 2000, stb. Rejtvényekben sem volt hiány. A "Női térd: 900" elég rejtélyesen hangzik, de biztosan nem hölgyeket terítettek ily módon részletekben. Személyes kedvenc a "9. KOM. 1000." felirat. Ha valaki nem jönne rá mit takar a KOM., akkor a sarokban apró betűkkel feltüntették a megoldást: konyharuhák. Nagyon jó!

A muravidéki és erdélyi népviseletbe öltözött árusok mindenképpen színfoltot jelentettek, az előbbiek talán egy kicsit szótlannak, visszahúzódónak tűntek. Aki nem csak pénzt költeni jött, az tartalmas programokon múlathatta az időt. A vásár mellett bemutatók, kiállítások, előadások emelték a hangulatot, a bátrabbak pedig belekóstolhattak többek között a hímzés, kovácsolás, íjászat fortélyaiba is, vagy leülhettek egy folklórműsor elé, mondjuk egy kis mézespálinka baráti társaságában.

A zavarosban halászó árusok ezúttal sem érezhették magukat nyeregben, egyikük ugyanis nagyot bukott a VPOP civil ellenőrei előtt. Hamis márkajelzésű ruháktól és cigarettáktól szabadult meg hirtelenjében, ráadásul tekintélyes büntetésre is számíthat.

Az Őrségi vásár egyik legnagyobb mellékes hozadéka, hogy aki vette a fáradságot és messziről eljött az Őrségbe az nem csak a vásárt nézte meg, de kirándult is a híres környéken, szereket látogatott. Közben fellendült a környékbeli fazekasok, kosárfonók és iparosemberek forgalma is.

Képgalériánkkal a szombat délutáni vásárt örökítettük meg.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Galéria