Falusi ház, kutya, szép nő, meg egy királykisasszony - Annus Adrián a csúcsra érhet

Az olimpiára indulás előtt Jákon látogattuk meg a kalapácsvetőt.
Egy városi falusi
– Sokat töprengtem azon, hogy kiköltözzek-e Szombathelyről. Ma már tudom, jól döntöttem. Szeretem Szombathelyt, sokat köszönhetek neki, és most sem szakadtam el tőle, hiszen ott edzek, ott dolgozik a feleségem, oda jár oviba a kislányom. A kaputól a dobópálya tizenöt perc autóval – kezdi a házigazda.
Majd elmeséli, hogy a boltos húsvétra sonkát ajándékozott neki, de rendszeresen küld pálinkát is. Úgy érzi, szeretik a helyiek.

Mázli macska és Ken kutya
Annus után Ken, az újfundlandi kutyus, a család új kedvence köszönti a vendégeket. Franciskának, Adrián kislányának most már két kedvence is van: Mázli, a macska és Ken, a kutya. Utóbbi, ha megnő, hatalmas, kilencven kilós állat lesz. Nemhiába mondják, minden kutya hasonlít a gazdájára.
– Volt már kutyám, egy németjuhász. Akkor még tömbházban laktunk. Kinőtte, elajándékoztam. Jó gazdikhoz került, megígértem, hogy soha nem kérem vissza. Ezért most, hogy családi házban élünk, vettem ezt a kutyust. A döntésnél fontos szerepet játszott, hogy az állat szeresse a gyerekeket. Nagyon hamar megkedveltük – mondja Annus.

A nappaliban relikviák, az év sportolójának járó hatalmas serleg, Gyula város díszpolgárának járó emlékplakett, számtalan fotó, érem, kitüntetés.
– Toci, a feleségem keze munkáját dicséri ez a rendszer, nekem nem jelentenek túl sokat ezek a dolgok. Nem foglalkozhatok a múlttal, mert akkor mi lesz a jövővel? Majd ha abbahagyom a versenyzést, kiülök az erkélyre és elmélázok régi idők nagy történésein. Addig azonban a jövő a fontos.

A teljes aszketizmus se jó!
Az erkély, ahonnét tisztán lehet hallani a közeli erdőben élő szarvasok bőgését, s ahol már rengeteg barát megfordult, ott születnek a nagy tervek és a nagy álmok.
Most nincs buli. Majd ősszel, most pihenek, készülök, játszok a kislányommal. Rengeteg filmet megnézek DVD-n. Két nagy kedvencem lett az utóbbi napokban, a Torrente 2. és az Üvegtigris. Legfeljebb a hétvégén iszok egy-két sört. Volt olyan év, amikor a felkészülés alatt egy korty alkoholt nem ittam és egy szál cigarettát sem szívtam el. Akkor kilencedik lettem az edmontoni vébén, amelynek egyik esélyese voltam. Persze nem azt mondom, hogy ez volt az oka, de rájöttem arra, hogy az sem jó, ha az ember gyökeresen megváltoztatja a szokásait. Ebben is, mint mindenben a mértékletesség a fontos.

„…minden nap egy kemény munkával teli 24 órát jelent.”
Eddig körülbelül ötezren kérdezhették meg, hogy mire gondol most, hogy közeleg az olimpia.
– Tudom, hogy a szurkolók szerint vészesen közeleg az olimpia. Szerintem az ötkarikás játékokig pontosan annyi idő van, amennyinek lennie kell. Nekem addig minden nap egy kemény munkával teli 24 órát jelent. Volt olyan országos napilap, amelyik a Metal Holding Kupával kapcsolatban azt sugalmazhatta, hogy szánt szándékkal nem indultam el a versenyen. Sérülés akadályozott abban, hogy dobókörbe álljak, ezért nem indultam. Minden más csak rosszindulatú pletyka. Szeretem ezt a versenyt, tavaly itt dobtam országos csúcsot. Most azonban nem kockáztathattam. Azt hiszem, azzal, hogy jól szerepelek az olimpián, kárpótolhatom a szurkolókat.

A nyugat.hu már beszámolt róla, hogy Annus azt utóbbi évek egyetlen olyan évsportolója, akinek nincs szponzora. Nos, azóta a Nike sportszergyártó cég és a Gyulai Húskombinát is fantáziát látott az atlétában.
– Korrekt megállapodásokat kötöttem. Jóleső érzés, hogy van olyan cég, amelyik úgy gondolja, hogy velem sikeresebben szerepelhet a piacon.

A ház királykisasszonya
A nagy filozofálgatások közepette megérkezik Franciska, a ház királykisasszonya, a kalapácsvető életének legfontosabb szereplője.
– Szeptemberben elkezdi az iskolát. Ez bizonyára új kihívásokat jelent majd, amelynek többségét feleségem vállalja magára. És amíg sportolok, ez valószínűleg így is lesz, bár az edzések és a versenyek mellett igyekszem a lehető legtöbb időt tölteni vele. Valentin napra vettem neki egy Barbie-s DVD-t. Gyorsan kiderült, hogy hiába akartam meglepetést okozni, ez a mese már a többi százzal együtt megvan neki. Nagyon szereti a rajzfilmeket, a könyveket. Okos kislány, büszkén mondhatom.

Micsoda különbség!
A házimunkák oroszlánrésze a feleségre, Andreára, Tocira marad. A füvet azonban Adrián nyírja.
– Sok munka van még. Rövidesen gyomirtózzák az udvart, aztán jöhet a gyepesítés, a térkövezés. Én egy kerti beülőt is szeretnék. Ez azonban minden bizonnyal őszre marad. Szépen lassan elkészül az is. Lassan olyan lesz a ház, amilyet elképzeltem.

Kívülállónak is megállapítható tehát, Annus ideális körülmények között készült élete harmadik és eddigi legfontosabb olimpiájára. Eddig statiszta volt az ötkarikás játékokon, most győzni megy. Micsoda különbség!

Ha képeket is szeretne nézni Annus Adriánról, kattintson ide!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Sport