Fazekas vagy Alekna?

Ez az egyetlen kérdés merülhet fel az olimpia diszkoszvető száma előtt. A két világklasszis dobó rendre méterekkel veri a mezőnyt, a többiek pedig küzdhetnek a megtisztelő bronzéremért.

Fazekas és Alekna életútjában talán csak a töméntelen munka azonos, hiszen teljesen különböző pályát bejárt emberekről van szó. Már a két ember termete közötti különbség is szembeötlő. A litván közel egy fejjel magasabb a szombathelyi atlétánál. Sokáig nem is hitte senki, hogy a világ diszkoszvető mezőnyének legkisebb versenyzője felveheti a versenyt az óriással.
Fazekas azonban jó szokásához híven rácáfolt a kétkedőkre, dolgozott, átvészelt hullámvölgyeket és káprázatos technikájával, robbanékonyságával ellensúlyozta alacsony termetét.

Alekna először a sydney-i olimpián mutatta meg oroszlánkörmeit. Az ő nyakába akasztották a legfényesebb érmet. Fazekas ekkor még tizenhatodik lett, tehát gyarapította a futottak még kategóriáját. Robinak a 2001-es esztendő hozta meg az áttörést, ekkor már elverte Aleknát is, így bizakodva várta az edmontoni VB-t. Aztán a selejtezőben, mint utóbb kiderült, jogtalanul érvénytelenítették az egyik dobását. Összezuhant, következő két dobásával még a nők döntőjébe sem került volna be, így nem jutott neki főszerep ezen a világbajnokságon sem. Alekna második lett.

Virgilijus Alekna2002-ben fordult a kocka, Fazekas káprázatos teljesítménnyel nyerte az Európa-bajnokságot, Alekna második lett.
A 2003-as év úgy indult, hogy azt még a legmerészebb álmaiban se gondolta volna a szombathelyi atléta. Tizenöt versenyen maradt veretlen, és méterekkel verte a litvánt. Egészen a párizsi világbajnokságig. Akkor Alekna megrázta magát és Robit a dobogó második fokára szorította.

Az olimpia éve egyelőre fordítottja a tavalyinak. Alekna többször legyőzte Fazekast. Robinak csupán egy héttel ezelőtt, a zürichi gálán sikerült visszavágni az általa nagyra tartott litvánnak. A legjobbkor, mondhatnák a szurkolók. Fazekas szerint azonban az athéni olimpián kell nyerni, hiszen akkor teljesül élete álma. Aleknának már van egy aranya, most én jövök, gondolhatja Robi.

Mindenesetre Robinak sokat, nagyon sokat kell tennie, hogy az ő fejére kerüljön a babérkoszorú.

Az idei év legnagyobb dobásai:

elért
eredmény
sportoló neve nemzetiség születési idő verseny
eredménye
verseny
helyszíne
időpont

70.97

Virgilijus Alekna

LTU

13 02 1972

1

Réthimno

23 06 2004

70.83

Róbert Fazekas

HUN

18 08 1975

2

Resita

23 06 2004

70.21

Virgilijus Alekna

1

Paris Saint-Denis

23 07 2004

69.77

Róbert Fazekas

1

Zürich

06 08 2004

69.25

Virgilijus Alekna

1

Kaunas

25 07 2004

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Sport