Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Elvették Fazekas aranyérmét!

A NOB fegyelmi bizottsága lezárta a meghallgatást és doppingolás vádja miatt kizárta Fazekast az olimpiáról...

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság fegyelmi bizottsága lezárta a meghallgatást és doppingolás vádja miatt kizárta Fazekas Róbertet az olimpiáról. A MOB tájékoztatása szerint a döntés oka az volt, hogy Fazekas nem produkált elég mintát. Fazekasnak ezért 24 órán belül el kell hagynia az olimpiai falut.

Gyulai István, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség főtitkára szerint azért tiltották el Fazekas Róbertet, mert anélkül hagyta el az orvosi szobát, hogy megfelelő mennyiségű mintát produkált volna, ezt pedig a szabályok tiltják.

Pál Gábor, a sportoló személyi titkára szerint Fazekas Róbert csütörtökön Szombathelyen tart sajtótájékozatót és természetesen fellebezni fog a döntés ellen. Így még az is elképzelhető, hogy amennyiben bizonyítja ártatlanságát, visszakapja az olimpiai aranyérmet.

Dr. Frenkl Róbert egyetemi tanár, sportorvos szerint a kis mennyiség ugyanakkor nem akadálya, hogy szakszerűen elvégezzék a tesztet, így a leadott mennyiségből is meg lehetett volna állapítani, hogy a sportoló tiszta-e.

Dr. Kamuti Jenő, a NOB orvosi bizottságának tagja a közszolgálati televíziónak nyilatkozva elmondta, hogy elvégezték a leadott minta vizsgálatát, ám az negatív lett. Ezt azonban a leadott minta mennyisége miatt nem vették figyelembe.

Az diszkoszvetés módosított végereménye:
1. Virgilijus Alekna (litván)
2. Kővágó Zoltán (magyar)
3. Aleksander Tammert (észt)

Korábbi információink
A MEGA televíziós csatorna arról számolt be, hogy a magyar atléta a verseny utáni kötelező doppingteszten nem tudott minimum-mennyiséget produkálni, amely a szigorú szabályok miatt akár pozitív esetnek minősülhet. A NOB-ot már tájékoztatták a történtekről.

Hivatalos verzió még nincsen Fazekas Róbert ügyében - tudtuk meg Gyulai Istvánnak, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség főtitkárának a közszolgálati televíziónak adott interjújából. "Sajnos ezt az információt túl jól értesült görög források idő előtt kiszivárogtatták. Egyet szeretnék leszögezni, a manipuláció vádja nem igaz, egyszerűen rágalom. Az tény, hogy Fazekas Róbert a doppingvizsgálaton nem tudta produkálni a szabályok szerinti mennyiséget, mert nem ment neki a dolog, így többórás szenvedés után hajnali háromkor feladta és elsétált. Mi mindent megteszünk azért, hogy a meglévő mintát vizsgálják meg, nehogy már egy ilyen dolgon múljon egy ember, egy aranyérem sorsa." A meghallgatás egyébként jelenleg is folyik, a sportolót délelőtt már ki is kérdezte a nemzetközi szövetség háromfős fegyelmi bizottsága. Információink szerint jelenleg a Magyar Olimpiai Bizottság nemzetközi titkára, Nagy Zsigmond van bent a bizottság előtt. Azt, hogy a doppingvád miatt a ma esti eredményhirdetést megtartják-e az Olimpiai stadionban, még Gyulai István sem tudta megmondani.

A Reuters hírügynökség a Nemzetközi Olimpiai Bizottságból származó forrásra hivatkozva közölte, hogy Fazekas Róbert a hétfő esti doppingvizsgálat során megpróbálta kicserélni a mintákat, ezt azonban észrevették a vizsgálat felügyelői. Emiatt Fazekast megfosztják aranyérmétől, kizárják a játékokról és kétéves eltiltással sújtják.
Vad Dezső, a Magyar Olimpiai Bizottság szóvivője azonban így nyilatkozott a hírügynökségnek: "Úgy tudjuk, Fazekas nem tudott produkálni elég menniységet, pedig hajnal háromig próbálkozott. Ez az egyetlen dolog, amiről biztosan tudunk. Semmilyen hivatalos értesítést nem kaptunk az ügyről eddig."

Dr. Frenkl Róbert egyetemi tanár, sportorvos az MTV-nek nyilatkozva elmondta, hogy a meghallgatás során először magát az eljárást vizsgálják meg, hogy minden szabályszerűen történt-e. Miután kijelölik a versenyzőt, kijelölnek mellé egy ellenőrt is, aki nem mozdul mellőle, és közvetlenül ellenőrzi azt, hogy a minta adása természetes úton történik, tehát azt, hogy valóban a saját és a helyszínen produkált mintát adja-e le a versenyző. A kapott mintából végzik el későbbb az A-, majd a B-próbát is.
Arra a felvetésre, hogy Fazekas megpróbálta kicserélni a mintákat, Frenkl így reagált: "Ez nehezen képzelhető el, mert az alapos ellenőrzés ebben az esetben azonnal leleplezné, felvennék a jegyzőkönyvet és akkor nem lenne kérdés, azonnal lebukott volna."
Az pedig, hogy kevés vizeletet adott Fazekas, annak köszönhető, hogy ugyan itatnak vele folyadékot, de a vesének időbe telik, míg abban a helyzetben alkalmazkodik és feldolgozza. Az egyetlen megoldásként dr. Frenkl Róbert azt tudja elképzelni, ha azt a kevés mennyiségű vizeletet használják fel és vizsgálják meg, hogy megállapítsák, tiszta volt-e a versenyző.

Vad Dezső, a MOB sajtószóvivője szintén az MTV-műsorában elmondta: "A mintaadás közben Fazekast folyamatosan inzultálták, a nemi szervét fogdosták és a fenekében turkáltak. Ezért Fazekas feldúlt állapotban távozott az orvosi szobából. Ezt ugyan doppingolásnak is minősíthetik, de mentő körülmény lehet, ha erőszakoskodtak vele. Robi hollétéről a sajtótájékoztató óta nem tudunk."
Vad Dezső azt is elmondta, hogy a diszkoszvetés ma estére ütemezett eredményhirdetését nem látta az előzetes programban, ám ez nem jelenti azt, hogy biztosan nem tartják meg.

Forrás: Nemzeti Sport Online

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Sport

Tovább az oldalra