Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Mennyből a pokolba… – Fazekas Robit ünnepli Szombathely

Tizenöt év munkájának gyümölcsétől fosztottak meg - közölte Fazekas Róbert Szombathelyen.

A csütörtök délután kettőre meghirdetett sajtótájékoztató időpontjában a szombathelyi Városháza előtt már több százan várják Robi érkezését, esernyőkkel, transzparensekkel és zászlókkal felszerelkezve. Az épületbe, a biztonságiakkal lezárt kordon mögé nehézkes a bejutás, kizárólag a sajtóigazolvány felmutatása győzi meg a gyanakvó erősembereket. Bent a házasságkötő teremben is nagy a tumultus, az ország összes médiuma, húsz-harminc lövésre kész fotóssal egy emberként a hátsó traktust lesi. A pulpitus még üres. Szokatlanul nagy a csend, elsőként Vida József érkezik. A sajtó mértéktartó, senki sem rohanja le, szedi szét az „aranyifjak” edzőjét. Csendben üldögélünk tovább.

Most is legyél erős, Robi!
Elsőként Pál T. Gábor, Annus Adrián és Fazekas Róbert személyi titkára kér szót, aki bejelenti, Robi valóban a hátsó ajtón érkezik. Halk suttogások, találgatások indulnak. Annus hát hiába jött haza Szombathelyre, egyelőre nem kíván a sajtó nyilvánossága elé állni. Taps, a média visszafogott lelkesedéssel köszönti bajnokát, itt van végre Robi. A maga 193 centijével kimagaslik közülünk, mosolyog, látszik, jól esik neki a média üdvözlése, a levegőben is érezhető szimpátiája. Fáradtnak tűnik, 1500 kilométer vezetés áll mögötte, nyilatkozza később…
A tájékoztatót Ipkovich György nyitja, aki Fazekasnak megköszöni, hogy kiállt a nyilvánosság elé, jelezvén azt, hogy nem bujkál senki elől. A polgármester hangsúlyozza, most nem politikai szereplőként érkezett, de úgy érzi, meg kell szólalnia, hiszen dobóink doppingügye kapcsán Szombathely neve és jó hírneve is számtalanszor szóba került. A polgármester közli, a fiúkat már a búcsúztatáskor támogatásáról biztosította, és ez most sincs másként. A polgármester reméli, hogy a sajnálatos doppingbotrány nem töri ketté Robi karrierjét, és az ifjú sportoló nem hagyja abba a pályafutását. Most legyél erős, Robi! – bíztatja végül, és kéri, hogy az elkövetkező idők eredményeivel is bizonyítsa az olimpiai érme jogosságát.

Annusnak elvették sportba vetett hitét, ezért úgy döntött, befejezi pályafutását
Eztán Pál T. Gábor kér szót, aki felolvassa Annus Adrián levelét: "Nem használtam tiltott szert, bűnöm csak annyi, hogy olimpiai bajnok lettem. Nem engedem manipulálni a vizeletmintámat, és nincs garancia arra, hogy nem befolyásolják…" Az aranyérmes kalapácsvető úgy érzi, hadjárat indult ellene, üldözik őt, és közönséges bűnözőként kezelik. Közölte, a sajtóban keringő hírekkel ellentétben (miszerint NOB doppingellenőrei új doppingvizsgálat ügyében több mint egy napja keresik), bár a címe és a telefonszáma ismert, senki sem hívta. A sportoló kész a vizsgálatra, mégis attól tart, hogy a vizeletmintáját meghamisítják, s elveszik tőle aranyérmét. Leírta, családja a folyamatos zaklatásokba belefáradt, elvették sportba vetett hitét, ezért úgy döntött, befejezi pályafutását. Végül a médiának beígérte, hogy jövő héten sajtótájékoztató keretében válaszol az újságírók kérdéseire.

A levél felolvasása után végre Robi kap szót
Sikerült nyernem az olimpián – ezzel a bejelentéssel kezdi nyilatkozatát Fazekas. Majd újra részletesen elmeséli a dopping-vizsgálata körüli procedúrát. Állítja, bár való igaz, erről jegyzőkönyv nem készült, a doppingellenőrök számtalan szabálytalanságot követtek el ellene. Például a vizsgálati helyiségbe csak egy embernek kellett volna bekísérnie, ám ketten is megjelentek. Ráadásul az orvosa nem mehetett vele, ami ugyancsak szokatlan. Elmeséli, gestapós módszerekkel vizsgálták őt, levetkőztették, fogdosták, többször is belenéztek a végbelébe, pedig a szabályok szerint erre is csak egyszer volna lehetőség. Hat alkalommal próbálta meg a vizeletmintát produkálni, ám mindannyiszor zaklatták, tízcentiről figyelték, ahogyan próbálkozik. Pszichés sokkot kapott. Az elmúlt években majd 50 doppingvizsgálaton ment át, mindannyiszor negatív eredménnyel – védekezik. Most is tudta, az eredménye negatív lesz.

Fazekas kijelenti harcolni fog jogaiért
Robi elismeri, azzal, hogy elhagyta a doppingvizsgáló helyiséget, nagyot hibázott, de "abban az idegállapotban" ezt látta helyesnek. Az ok: teljesen kimerült, azt hitte a 25 milliliter is elég, és fogalma sem volt arról, hogy ezért elvehetik az érmét, csupán úgy gondolta, szabálysértést követ el. Ugyancsak hibának nevezi, hogy bár a doppingvizsgálatról szóló jegyzőkönyvet aláírta, nem ragaszkodott ahhoz, hogy abban a zaklatásokra is kitérjenek.
Fazekas egy újságírói kérdésre reagálva elmeséli, hogy Párizsban nemrégiben szintén hasonló doppingprocedúrán ment át, ám akkor humánusan bántak vele, nem zaklatták.

„Szégyelld magad, Tibi”
Arra kérdésre, mit szól ahhoz a híreszteléshez, miszerint nem kizárt, hogy egy ellenlábas szombathelyi sportoló küldte azt a feljelentést, amely alapján több magyar versenyzőt is doppinggyanúba kevertek az athéni olimpián, Fazekas azt válaszolja: sejti, ki lehetett az, de nem kíván senkit sem megnevezni. Abban is biztos, nagyon közeli embernek kellett ahhoz lennie, hogy tudja, mennyire nem bírja elviselni ezt a procedúrát. (A szimpátiatüntetésen később egy Gécsek Tiborra utaló transzparens is feltűnik - "Szégyelld magad, Tibi!" felirattal. Bár a Nyugat fórumaiban is többen célozgattak arra, hogy a névtelen feljelentést Gécsek tette meg, erre senkinek semmilyen bizonyítéka nincs. Gécsek Tibor tegnap felhívta szerkesztőségünket, hogy cáfoljon, és kikérte magának ezt a híresztelést.)

Robit lelkileg roppant mód megviselte az ügy
Fazekas kijelenti: harcolni fog jogaiért, mindent megtesz, hogy tisztázza magát. Annussal kapcsolatban Pál T. Gábor még elmondja, a sajtó híreszteléseivel ellentétben Adrián semmilyen hivatalos értesítést nem kapott arról, hogy bárhol meg kéne jelennie. Robi még elmondja, lelkileg roppant mód megviselte az ügy, de már tud mosolyogni. Tizenöt év munkájának gyümölcsétől fosztották meg – közli. Egy napig a mennyben, aztán nagy hirtelen a pokolban érezte magát…

Kapcsolódó fórumok:
Annus fan fórum
Fazekas fan fórum

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Sport

Tovább az oldalra