Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Nem mond igazat a WADA!

Meg sem próbált bejutni a WADA két ellenőre Annusékhoz a megjelölt időben. Bár Annus védelmére sokan gyűltek össze, atrocitás sem érte őket.

Az Index.hu értesülései szerint Patrick Schamasch, a NOB orvosi és tudományos bizottságának elnöke kora délután arról értesítette Molnár Zoltánt, a magyar csapat athéni vezetőjét, hogy Annus Adriánt a WADA képviselői már korábban felkeresték, de a versenyző tartózkodási helyeként megjelölt jáki házba nem tudtak bejutni. Az ellenőrök a sportoló lakhelyénél több kísérletet tettek, de mivel többen köréjük gyűltek, veszélyben érezték magukat, és rendőrségi védelemmel elhagyták a környéket. Ezt azonban a Nyugat.hu egyértelműen cáfolja. 22.30 után az ellenőrök egyáltalán nem tettek kísérletet arra, hogy bejussanak Annusékhoz!

A Nemzetközi Doppingellenes Szövetség (WADA) terve, miszerint tegnap éjszaka meglátogatják Annust, nem maradt titokban, miután erről a Petőfi rádió is hírt adott. Munkatársunk 22 óra után pattant be autójába, hogy saját szemével lássa, beengedi-e Annus Adrián az ellenőröket vagy sem.

Jákon az első – és egyetlen – szembejövő útbaigazítást adott, így nem volt nehéz rábukkanni Annus kereszteződés mellett épült házára. A kereszteződés túloldalán  22.30-kor már ott parkolt egy kikapcsolt lámpás, osztrák rendszámú kék Renault, benne egy férfi és egy nő ült. Akár szerelmespár is lehettek volna, de hosszú percekig ültek rezzenéstelenül, Annusék kerítésére szegezve tekintetüket. Bemutatkozás után megkérdeztük: ők-e a WADA ellenőrei? A férfi tökéletes angolsággal kérdezett vissza, mi az a WADA, mivel neki fogalma sincs róla. Arra a kérdésre, hogy mit, vagy kit várnak, esetleg segíthetünk-e az útbaigazításban, már nem érkezett válasz.

Néhány perccel később két autó, valamint motorosok népesítették be az utcát és parkoltak le a kereszteződésben. A túlnyomórészt a Vipers klubhoz tartozó motorosok elmondták, azért jöttek, hogy barátjuk, Annus mellett álljanak, ha újabb vizsgálatra kerülne sor, és figyeljenek rá, hogy minden a legnagyobb rendben zajlódjon. Ekkor fedezték fel az út szélén parkoló osztrák rendszámú autót. Néhány motoros és a Pók becenévre hallgató Fazekas-rajongó elindult, hogy megkérdezze, Annusra várnak-e a kocsiban?

A motorosok még oda sem értek, amikor a Renault vezetője gázt adott és elporzott a helyszínről. Az viszont igaz, hogy a fején is tetoválást viselő Pók riasztóan hathatott az éjszakában. Ettől „ijedhetett  meg” a két WADA-ellenőr, azonban semmilyen incidensre nem került sor. (Pók fanatizmusára jellemző, hogy combjára Fazekas színes portréját tetováltatta.) Ezt követően nyugodtan telt az éjszaka. A motorosok a hidegben is kitartottak az előzőleg megjelölt egyórás időpontig. Közben a Petőfi rádió közvetítését hallgatták, illetve csendesen beszélgettek, az olimpiai esélyeket ecsetelgették és néha elmentek körülnézni a környéken, hátha eltévedtek az ellenőrök. Annus egyébként nem adta semmi jelét annak, hogy otthon tartózkodik.

Információink szerint a két ellenőr az egyik Fő térhez közeli szállodában éjszakázott, majd reggel bementek a rendőrségre.

– Pénteken délelőtt a két ellenőr felkereste a Szombathelyi Rendőrfőkapitányságot és rendőri védelmet kértek, mivel elmondásuk szerint csütörtökön este Jákon jártak és kisebb, motorosokból, valamint autósokból álló társaság fenyegetően lépett fel velük szemben a sportoló háza környékén. Pénteken délelőtt rendőri védelemmel mentek vissza Jákra, azonban nem találták otthonában a sportolót. Ezután rendőri kísérettel elhagyták a megyét és az országot – tudta meg a Blikk Szalai Ferenctől, a Vas Megyei Rendőrfőkapitányság szóvivőjétől.

Arról ismét a Petőfi rádióból értesültünk, hogy Annus újabb haladékot kapott, ezúttal 16 óráig volt lehetősége arra, hogy megjelenjen és vizeletet adjon. A WADA ezúttal hazai pályát jelölt meg az ultimátumban, a bucsui határátkelő osztrák oldalát.

Egy órával a találkozó előtt a TV2 tudósítójával együtt értünk a helyszínre. A két ellenőr – érdekes módon ugyanazok, akik előző nap tagadták, hogy közük lenne a WADA-hoz – a csendőrőrs bejáratából szemlélték a határátlépőket. Érkezésünk láthatóan meglepte őket. Első kérdésük az volt, honnan tudtuk, hogy itt lesznek. Arra a kérdésünkre viszont csak vállrántás volt a válasz, miért tagadták le előző nap magukat. Mint ahogy arra sem kaptunk épkézláb választ, miért mentek el Jákról.

Az ellenőrök hölgy tagja ekkor bement az őrsre, és egy idősebb tiszttel tért vissza, aki mogorván közölte, hogy Ausztriában nincs fotó, nincs filmforgatás. Közben egyre több újságíró ért a helyszínre. Az MTV és az MTI munkatársa jócskán eltávolodtak a határtól, onnan próbáltak felvételeket készíteni, de az utánuk robogó rendőrautó vezetője meggyőzte őket arról, hogy ne tegyék.

Az újságírók egyáltalán nem bíztak Annus megérkezésében, a két ellenőrtől azonban hiába kérdeztünk bármit, a válasz legfeljebb annyi volt: kérdezzük a WADA központját. Az egyik határon átlépő autó lehúzott ablakán keresztül valaki egy tekintélyes középső ujjal jelezte felénk nemtetszését, de feltételezhető, hogy a jelzés nem az újságíróknak, inkább az ellenőröknek szólt.

A hosszúnak tűnő várakozás alatt új viccek is születtek, így a jáki esettel kapcsolatban megtudhattuk, mire fogadnak ezentúl a jákiak az osztrák rendszám láttán: WADÁS vagy nem WADÁS…?

Az ellenőrök türelme 16.10-ig tartott, ekkor bevágódtak a kis kék Renault-ba és elindultak Bécs felé.

Mi pedig kissé csalódottan Szombathely felé vettük az irányt. A határon a fényképezőgépet látva az osztrák határőr megkérdezte, mi van Annussal, megérkezett-e. A nemleges választ hallva szomorúan csóválta a fejét:

– Tragédia, ami magukkal történt. Őszintén sajnálom.

Azt hiszem mi is…

Kapcsolódó fórumok:
Annus fan fórum
Fazekas fan fórum

Vonatkozó szavazásunk: A cimlap alján

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Sport

Tovább az oldalra