Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

A NOB elvette Annus Adrián aranyérmét

Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) vasárnap úgy döntött, hogy mintaadás elmulasztása miatt kizárja az athéni...

Rendkívül sajnálatos, hogy két olimpiai bajnoki címtől estünk el eljárási hiba miatt" - mondta Schmitt Pál, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke.

A MOB-ot magyar idő szerint 16.10-kor telefonon tájékoztatták a döntésről – írásos értesítést még nem kaptak –, miután már az összes hírügynökség jelentette a hírt. A magyar csapat vezetése ezért tiltakozott.

A NOB végrehajtó bizottsága azután határozott Annus kizárásáról, hogy a fegyelmi bizottság több mint három óráig hallgatta meg az atlétát képviselő Schmitt Pált, valamint Nagy Zsigmondot, a MOB nemzetközi titkárát, illetve Mérei Lászlót, a Magyar Atlétikai Szövetség szakmai igazgatóját.

Annus tesztje az augusztus 22-én rendezett döntő után negatív volt. Miután azonban Fazekas a doppingellenőrzésén nem adott megfelelő mennyiségű mintát, Annust is újból meg akarta vizsgálni a NOB. A kalapácsvető közben Fazekassal hazautazott Magyarországra. Az illetékesek többször megpróbálták ellenőrizni, ő azonban nem működött együtt, nem adott újabb mintát a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség, a WADA képviselőinek. Az ellenőrök elmentek Annus jáki házához, ahonnan a felbőszült szurkolók miatt rendőri kísérettel távoztak. Ezután pénteken a Bucsu-Schachendorf határállomás osztrák oldalára rendelték a kalapácsvetőt, de a sportoló nem jelent meg.

Annus a vasárnapi meghallgatásra sem ment el, idegösszeomlásra hivatkozva. A tárgyaláson a magyar fél azzal érvelt, hogy Annus a döntő előtt négyszer is átesett doppingvizsgálaton, a WADA gyakorlatilag mégis hajtóvadászatba kezdett a felkutatására. A nehézatléta úgy érezte, hadjárat indult ellene, ezért augusztus 26-án közölte, hogy befejezi pályafutását.

"Annust úgy büntették meg, hogy nincs bizonyíték semmire. A verseny előtt négyszer ellenőrizték, és minden teszt ugyanúgy negatív lett, mint a döntő utáni, s mindezek után vették el az aranyérmét" - mondta Rábold Gusztáv, a Magyar Atlétikai Szövetség elnöke. - "Talán érthető a félelme, hogy a további ellenőrzéseknél esetleg nem lenne korrekt az eljárás. Ezek után valamennyi olimpiai bajnokot még egyszer meg kellene vizsgálni, akkor lenne egyenlő az elbírálás."

A MASZ-elnök hozzátette, a Fazekas- és Annus-ügyhöz egy névtelen feljelentés vezetett, ami a hazai dobóatléták közötti presztízsharcban elmérgesedett viszony eredménye.

Forrás: origo.hu

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Sport

Tovább az oldalra