Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Kinek állt érdekében bemártani Annust és Fazekast?

Annak próbáltunk utánajárni, miért merülhetett fel egyáltalán Gécsek Tibor neve a névtelen levéllel kapcsolatban.

Mi annak próbáltunk utánajárni, miért merülhetett fel egyáltalán Gécsek Tibor neve a névtelen levéllel kapcsolatban.

A pénzdíjakból az egyesületek is részesedni akartak
A történet kezdete egészen a ’90-es évek elejéig nyúlik vissza. Mindhárom dobóatléta, Annus, Fazekas és Gécsek is Németh Pál, a szombathelyi dobópápa iskolájában ismerkedett a kalapáccsal, illetve a diszkosszal – akkor még a Haladás VSE berkein belül.
Gécsek már a ’80-as évek közepén jó eredményeket ért el, sorozatban nyerte a magyar bajnoki címeket kalapácsvetésben. Közben a versenysportba az egész világon egyre több pénzt pumpáltak, a versenyzők jelentős rajtpénzt kaptak nemzetközi fellépéseikért, és a sikeres szereplés után nem maradt el a pénzjutalom sem. A változás szelét az egyesületek is megérezték, részesedni szerettek volna a versenyzők pénzeiből. A Haladás akkori vezetői is ezt akarták, ám az 1992-es barcelonai olimpiát követően – ezért, vagy még másért is, pontosan nem tudni –, Németh Pál legsikeresebb tanítványa, Gécsek Tibor és Annusék is távoztak az egyesületből…

Egy új klub, ahol mégse csak a béke uralkodott
Az akkori városvezetés és helyi vállalkozók segítségével létrehozták a SZAC ’93-at, amely 1996-ban a Dobó SE nevet vette fel. Annus és Fazekas eredményességben szép lassan kezdte megközelíteni Gécseket, aki 1998-as Európa-bajnoki aranyával felért a csúcsra.
A következő évben Németh Zsolt, a mesteredző fia szerzett – meglepetésre – vb-ezüstöt Sevillában. A versenyre Annus ki sem mehetett. Erről így vallott abban az interjúban, amit a 2002-es Európa-bajnoki elsőségét követően adott: „Csak az utolsó két évben kaptam meg a bizalmat a szövetségtől. Már korábban is nyerhettem volna érmet világversenyen, de volt, hogy nem jutottam lehetőséghez. Az 1999-es sevillai világbajnokság előtt olyan formában voltam, hogy nyerhettem volna, de különböző okok miatt kimaradtam a keretből.” (A teljes interjút itt olvashatják)

A pénzviták tönkretették a kezdeti érdekszövetséget
Informátoraink szerint a fiúk barátságát megmérgezte a belterjessé váló pénzosztozkodás Gécsek, Németh Pál és fiai, László és Zsolt között. Pedig Gécseknek olyannyira baráti volt a viszonya egykor Fazekassal, hogy Kőszegen a ’90-es évek közepe táján közös diszkót üzemeltettek Alcatraz néven. A cég kezdetben prosperált, csak később, a hanyatláskor derült ki, hogy az üzleti életben járatlan Fazekas olyan szerződést írt alá, amelynek köszönhetően Gécsek szinte veszteség nélkül távozhatott, Fazekas pedig nagyot bukott a közös üzleten.

Tovább rontotta a kapcsolatot az úgynevezett „kazetta ügy” is. Állítólag volt ugyanis egy videofelvétel, amely intim (kizárólag heteroszexuális) helyzetben örökítette meg Fazekast, valamint egy női és egy férfi sportolótársát. Mint mesélik, ezt a kazettát aztán valaki eljutatta a megyei atlétikai sportvezetésnek, majd az országosnak. Az ügynek nem lett folytatása, de Fazekast fölöttébb zavarta, hogy Vargyas Csaba elnök javaslatára a sportvetetők közösen nézték meg a kazettát. Az átadó neve nem vált ismertté, de Fazekas kölcsönadta a kazettát Gécseknek…

A Sydney-i eredménytelenség kenyértörésre vitte a dolgot
A sikertelen 2000-es olimpiai szereplés után Fazekas, Annus és Kiss Szilárd közösen úgy határoztak, hogy elhagyják a Dobó SE-t és visszatérnek korábbi egyesületükbe, a Haladás VSE-be. Ekkor a fiatalos lendületű Vida József edzői munkájának köszönhetően sikerült a megújulás a korábban elmondásuk szerint Németh Pál lelki terrorja alatt álló atlétáknak.
Ám attól kezdve állandóvá vált a feszültség a két klub között. Hangoskodástól, személyeskedésektől sem mentes csörték zajlanak azóta is. A városban közismert ez az ellenségeskedés, mindenki tudta, hogy ez csak árthat a szombathelyi sportnak, ám hiába tettek – a város vezetői is – újabb és újabb kísérletet, nem sikerült kibékíteni a két egyesületet.
Így történhetett, hogy a Dobó SE megakadályozta Kéri Andrea átigazolását a HVSE-be, mondván, nem fair, hogy az ifi világbajnok Kéri által szerzett – ezzel és a további eredményességgel együtt járó – babérokat más egyesület aratja le. A hazai atlétikai szövetség kétszer is a Dobó SE-nek adott igazat az ügyben.

A PromoSport Kft. érdekeltsége a MASZ elnökségében
Közben Vida irányításával Annus és Fazekas is Európa-bajnoki címet szerzett a 2002-es müncheni viadalon, ugyanabban az évben, amikor Gécsek szeptemberben bejelenti visszavonulását. Ősszel pedig megválasztják Gécseket a Magyar Atlétikai Szövetség (MASZ) alelnökének. Feladata: kapcsolattartás az élversenyzőkkel és a szövetség marketing tevékenységének koordinálása.
A MASZ elnökségébe választják Szalay Pétert is, aki annak a PromoSport Kft.-nek az ügyvezető igazgatója, amelynek marketing igazgatója Gécsek Tibor. A cég több sportág marketingjét szervezi, rendezvényeit menedzseli. (Példaként csak néhány az idei év eseményeiből: T-Mobile Euroliga Vízilabda Négyes Döntő (május 28-29.), T-Mobile Nagydíj Kék Szalag vitorlásverseny (július 1-4.),
MOL Kupa 47, Nemzetközi Balatoni Vitorláshét (július 9-14),
OTP Bank Ladies Central European Open (professzionális női golfverseny (július 16-18.). Nyári atlétikai versenysorozat, benne a Metál Hungária Holding Kupa (augusztus 8.) és a Kalapácsvető Világdöntő szeptember 5-én.)

Miért (lett) volna veszélyes Annus és Fazekas athéni aranya?
A hatalmas üzletet jelentő „pénzes” sportágakban tehát egyértelmű a PromoSport Kft. érdekeltsége. Informátorunk szerint nem csoda, hogy erről nem szívesen mondanának le, hiszen a márciusi fedett pályás atlétikai világbajnokság megrendezése majd félmilliárdos nyereséget hozott a cégnek, amely az elkövetkező 3 (!) évre fél tucatnál is több felkérést kapott jelentős hazai sportesemények rendezőitől. A korifeusok szerint Annus és Fazekas athéni olimpia aranyérme annyira erős szelet vethetett volna a MASZ-ban, hogy az alelnöki székből kisöpörte volna Gécseket is, s akkor esetleg megfogyatkoztak volna a PromoSport Kft. megrendelései.
Feltételezések szerint ugyancsak veszélybe kerülhetett volna dr. Vargyas Csaba elnöki széke is a Vas Megyei Atlétikai Szövetség élén. Vargyas egyébiránt szintén tagja a MASZ elnökségének.

Gécsek ahol tudott, keresztbe tett?
Először például állítólag akkor, amikor a Sport Plusz 2002-es „Év sportolója” szavazásán Sike Józsefre adta szavazatát, mondván, hogy a sportlövő vb-aranya többet ér, mint bármelyik dobóatléta Eb-aranya. (Emlékeztetőül: Annus és Fazekas is 2002-ben lett Európa-bajnok Münchenben.)
Annus az idei évben nem kapta meg az Athéni Olimpiai Klubtagságot, amelynek odaítéléséről szintén a MASZ döntött. Ez a támogatási forma anyagiakkal és például ingyenes gépkocsi használattal járul hozzá a versenyzők minél sikeresebb olimpiai felkészüléséhez. De például valaki akkor is közbeszólt, amikor múlt évben már majdnem tető alá került Annus szponzori szerződése a Westel-lel (azóta T-Mobile Magyarország). Egy biztos, előzőleg Gécseket szponzorálta a telefonos cég, ahol magas pozíciót töltött be Szalay, aki azután alapította meg a PromoSport-ot, miután kiszállt a T-Mobile-ból…

Eltérő politikai nézetek
Nem Magyarországon lennénk, ha ez az egész ellenségeskedés nem kapna politikai színezetet. Ugyanis Gécsek 1998-ban egy snitt erejéig feltűnt dr. Szabó Gábor fideszes szombathelyi polgármesterjelölt kampányfilmjében. Miután 2002-ben Gécsek befejezte pályafutását, képviselő-jelöltséget is vállalt a FIDESZ színeiben, azonban vereséget szenvedett.
2002. októberében tovább borzolta a kedélyeket, hogy a szombathelyi FIDESZ kampánycélokra használta fel Annus és Fazekas eredményeit a beleegyezésük nélkül. A két dobóatléta ezt kikérte magának, mondván, hogy ők sem a fideszes városvezetéstől, sem az Orbán-kormánytól nem kaptak semmilyen támogatást sem, akkor milyen jogon emlegetik őket a jobboldali kampányban. Ők még csak nem is edzettek az előző ciklus politikai sikerének titulált Sugár úti Atlétikai Centrumban, ami Németh Pál és Gécsek Tibor hathatós közreműködésével jött létre.
Ellentétes politikai érzelmeiket demonstrálva Fazekas és Annus részt vett dr. Ipkovich György szocialista polgármester-jelölt kampányzáróján, a sajtótájékoztatón pedig Fazekas a jelenlegi polgármester mellett foglalt helyet.

Ki mártotta be a szombathelyi dobókat?
Az idei athéni olimpián aztán robbant a bomba. Napvilágot látott, hogy valaki vagy valakik névtelen levelet küldtek a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) és a Nemzetközi Doppingellenes Szövetség (WADA) címére, amelyben arra hívják fel a figyelmet, hogy a szombathelyi dobóatléták milyen manipulációs doppingtechnikákat alkalmaznak. Az nyilvánvalónak látszik, olyan valaki küldhette a levelet, aki ismerte a sportolókat, s emellett valamennyire jártas a nemzetközi sportéletben és a fejlett doppingolási technikák alkalmazásának módszereit is ismeri.
A levél Szombathelyről érkezett, feladójának kilétét Fazekasék sejteni vélik, de mint mondták, nem játsszák ki egyelőre kártyáikat. A szimpátiatüntetésen azonban megjelent egy felirat: „Szégyelld magad, Tibi!” Gécsek Tibor közleményben tiltakozik a vádak ellen, mely szerint ő állna a dobókat bemártó levél hátterében. A levél eredete tehát még nem tisztázódott.

Kapcsolódó fórumok:
Annus fan fórum
Fazekas fan fórum

Vonatkozó szavazásunk: A cimlap alján

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Sport

Tovább az oldalra