Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

"Nem fogom visszaadni az olimpiai aranyat!" - Annus a hazai média előtt

Sportolni már nem fog, ám szeretné megtudni, miért is vették el tőle az olimpiai címet...

Valahogy olyan reménytelenül szomorúra sikeredetett ez a kedd délutáni médiatalálkozás. Annus Adrián személyesen is bejelentette, befejezi pályafutását, visszavonul, ha úgy alakul, elmegy tanítani. Annus a sajtótájékoztatón sok újjal és bíztatóval már nem szolgálhatott. Előre borítékolhattuk volna: a két szombathelyi nehézatléta doppingügyével kapcsolatban a leleplező nagy igazságok ezúttal is elmaradtak.

Persze, mint minden szenzáció, a két sportoló aranyfosztó doppingügye a bűvös három nap után csendesedni látszott. A szurkolók keménymagja még a bajnokot éltette, de hol maradt a Fazekast bíztató több ezres tömeg? A média bizonyára még egy-két napig elfortyog magában, aztán szép lassan Szombathely is elfelejti két póruljárt, "aranyától megfosztott" bajnokát. De ne szaladjunk ennyire előre.

Az MMIK előterében, a fotósok alkotta gyűrű közepén, pár perccel kettő előtt végre élőben is megpillanthattuk az Athénban még királyként ünnepelt Annust. Az olimpiai címétől megfosztott kalapácsvető edzőjével, Vida Józseffel érkezett. Farmerosan (a vasárnapi Friderikusz-műsorban látott kockás ingben és pár napos borostával), barátságosan tűrte a lesipuskások szüntelen csattogtatását. A kora őszi napon a rajongók a konferenciateremben várták be bajnokukat.

"Vesszen a BRIGANTI! NOB WADA ANARCHIA!"

Fent a terem telítve, felesben a média, hátul a szurkolók és a Wada-riasztó motorosok foglalták el a sorokat. A drukkerek élén a fején is tetoválást viselő Pók. Barátjával lepedőkre pingált különböző feliratú transzparensekkel (Éljenek a Bajnokok! Vesszen a BRIGANTI! NOB WADA ANARCHIA) bíztatta a bajnokot, és tiltakozott a NOB és a WADA döntései ellen.

Elsőként Pál T. Gábor, Annus Adrián és Fazekas Róbert személyi titkára kért szót, majd ismertette a napirendet.

Miután Adrián nem kívánta újra összefoglalni az eseményeket, egyből a sajtóé lehetett a főszerep. A sajtótitkár megszabta, 12 kérdésre van idő. Ezen túl Adrián 5 percre minden média rendelkezésére áll. Aztán visszavonul, "szeretné ő is boldogan élni a mindennapi életét" - jelentette be a sajtótitkár.

Annus a verseny közben kiment pisilni? Ha igen, miért?

A tájékoztatás első perceiben kisebb zavart keltett egy japán forgatócsoport (a Nippon TV munkatársai), akik többek között ilyen kérdésekre keresték a választ: Annus a verseny közben valóban kiment pisilni? Ha igen, miért? Ám a külföldi forgatócsoportok (két japán és egy német stáb) hiába próbálkoztak többször is, Annus Adrián rajongói üdvrivalgása közepette kijelentette, nem kíván a külföldi médiumoknak nyilatkozni. Úgy érzi, kizárólag a magyar emberek felé van elszámolni valója. A hazai média munkatársai eztán többek között rákérdeztek arra, hogy szerinte Gécsek Tibornak és a japán bajnoknak, Koji Murofusinak köze lehet-e a névtelen feljelentéshez. (A Blikk újságírójának kijelentése szerint ugyanis egy ideig mindketten itt, a szombathelyi közös akolban edzettek.) Annus közölte: nem látta a névtelen levelet, így tartalmát sem ismeri, fogalma sincs arról, ki lehet az írója. Azt sem tudja, miért vették el tőle az érmét, és hogy a levél közrejátszott ebben vagy sem. A japán bajnokot egyébként - tette hozzá - ifjú kora óta ismeri, és jó barátságban vannak.

Miért tiltanák el?

Eztán Annus az RTL Klubnak elmagyarázta, mire is szolgál a doppingvizsgálaton levett "A" és "B" vizeletminta. Kiderült, hogy nem külön veszik le, hanem egy mintát osztanak ketté. A "B" minta vizsgálatára csak akkor van szükség, ha az "A" eredménye pozitív. Más esetben a "B"-t nem őrizgetik, így valószínűleg az ő "B" mintáját is kiöntötték már. Annus szerint nem tilthatják el, ám kijelentette: semmi lehetőséget nem lát arra, hogy visszaszerezze aranyérmét. Az más kérdés, tette hozzá, hogy mindenképpen szeretné megtudni, miért vették el tőle az olimpiai címet.

Többek között újra elmondta, az egész ügy mögött a Nemzetközi Olimpiai Bizottság és a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség rosszindulatát sejti. A vizsgálatokról szólva megerősítette: Athénban egyszer a döntő előtt, egyszer pedig utána ellenőrizték. Mindegyik eredménye negatív lett. Egyébiránt pedig mióta a világranglista első húsz helyezettje közé tartozik, évente legalább két, szúrópróbaszerű ellenőrzésen át kell esnie.

Az ellenőrök teljesen váratlanul, bármikor jöhettek hozzá. A mintaadáskor egy méternél messzebb nem távolodtak tőle. Olyan is volt már, hogy egy sportünnepségre jöttek utána az ellenőrök. Amint átvette a jutalmát, rögtön odaléptek hozzá, s már vitték is. Az is megesett, hogy az ellenőrök edzésidőben osztrák forgatócsoportként jelentkeztek be.   Aztán amikor odaértek, kiderült, hogy másról van szó. Ő azonban, mint mindenki más, ezt elfogadta.

Nem fogom visszaadni az olimpiai aranyat!

"Én tekintem magam olimpiai bajnoknak" - közölte eztán Annus, majd így folytatta: "Teljesen korrekt, szabályos körülmények között nyertem. Még akkor is, ha ez egy-két embernek nem tetszik. Tévesen mentek le információk egyes médiákban, hogy esetlegesen önként mondtam le az olimpiai érmémről és a címemről. Megfosztottak tőle." Meghurcoltatásának históriáját így foglalta össze: "Komolyan, az ember úgy gondolja, hogy a Dallas ehhez képest nulla."

Vida József: A bizalom maximális, töretlen

A Blikk, kisegítve a tanácstalan japán forgatócsoportot, újra csak feltette a kérdést: Kiment a WC-re? Igaz - felelte Annus - kimentem az 5. sorozat után, de mint hangsúlyozta, ehhez neki joga volt. A versenyző akkor hagyhatja el a küzdőteret - magyarázta - ha a versenybírótól engedélyt kap. Ilyenkor egy kísérőt adnak mellé. Ő ennek a szabálynak eleget tett, mert ha nem így tett volna, akkor ott helyben, rögtön kizárták volna. Eztán Vida József egy kérdésre válaszolva közölte: A bizalma a fiúkban töretlen maradt és reméli, hogy sportkarrierjük nem így fejeződik be.

Hogyan tovább?

Igaz az az információ, közölte Annus, hogy számtalan hazai és külföldi ügyvédi iroda felajánlotta, hogy elvállalja védelmét. Bár Annus szerint nagyon kicsi az esélye annak, hogy nyerhet, megígérte, minden jogi lehetőséget ki fog használni. Illúziói nincsenek, túl kicsi ő ezekhez a nemzetközi szervezetekhez képest.

A jövőjével kapcsolatban a kalapácsvető még elmondta, az olimpia már nem érdekli, csupán egy dolog fontos: békességben élni a családjával. Kislánya most lesz első osztályos, és azt szeretné, hogy ne kelljen félve kimennie az utcára. Van egy tanári diplomája. Majd meglátja, mihez kezd a civil életben.

A magyar sportdiplomácia igenis kiállt mellette.

A MOB minden híreszteléssel ellentétben kiállt mellette - utalt rá Annus: "Schmitt Pál látta el a képviseletemet, és akik ezen a gyűlésen részt vettek, mindenki azt mondta, hogy foggal-körömmel harcolt értem. Ezt innen köszönöm neki."

A kalapácsvetés volt az élete

A Szombathelyen szeptember 5-én megrendezésre kerülő rangos atlétikai versenyen, a Kalapácsvető Világdöntőn Annus Adrián nem versenyez, hiszen már korábban bejelentette, versenyzőként végleg visszavonul. Mint mondta, nemrég még azt hitte, fantasztikus örömünnep lesz számukra ez a verseny. Most egészen más  érzéssel állna ki. Esetleg nézőként kilátogat majd - de úgy, hogy a rendezőktől neki küldött jegyre se tart igényt -,  hiszen "ezidáig a kalapácsvetés volt az élete."

A Magyar Rádió információi szerint Szombathelyen versenyez többek között az olimpián Annus mögött végzett, a kizárás után immár aranyérmes japán Koji Murofusi, valamint a fehérorosz Tikhon és Devyatovsky, illetve a szlovén Kozmus.   A magyar színeket az ötkarikás játékokon ötödik helyén végző Pars Krisztián képviseli. A női mezőnyben szintén dobókörbe lép az ötkarikás aranyérmes Olga Kuzenkova. A gyengébbik nemnél nem lesz magyar versenyző.

A japán forgatócsoport, amely egész vasárnapját Annus lakhelyén, Jákon töltötte és várt a sportolóra, természetesen eljött a sajtótájékoztatóra is. Kíváncsiak voltunk, mi motiválta őket, hogy napok óta ilyen intenzíven keresték Annust. A Nippon TV munkatársai készségesen válaszoltak.

Amíg nem tisztázott, doppingolt-e Annus, vagy jogtalanul vették el tőle az aranyat, addig a japán emberek sem érzik teljesértékűnek a határozat értelmében a japán versenyzőre szálló érmet. A japán stáb ezért jár Annus Adrián nyomában, választ azonban nem kaptak egy kérdésükre sem, a sajtótájékoztatón Annus pedig többször is kijelentette, a külföldi (értsd: japán) médiának nem hajlandó válaszolni. - Aki nem akar válaszolni, azt nem kényszeríthetjük. A japánoknál az a szokás, hogy aki ártatlan, az minden vizsgálatnak aláveti magát, minden kérdésre válaszol. Úgy érezzük, a magyar versenyzőnek van takargatnivalója - tudtuk meg a sajtótájékoztató után Gomi Hiroshitól, a Nippon TV munkatársától.

T.M.

Kapcsolódó fórumok:
Annus fan fórum
Fazekas fan fórum

Vonatkozó szavazásunk: A cimlap alján

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Sport

Tovább az oldalra