Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Amikor a részvétel is fontos – Olimpikonokat köszöntött Szombathely

Habár a városi címeres alsógatyák már készen állnak, a polgármester most sem ugrálta végig főterünket.

Péntek délelőtt a szombathelyi Városházán meglepően csendes körülmények között került sor az Athént megjárt vasi olimpikonok köszöntésére. Semmi felhajtás, az országos médiától távol, szűk körű, családias hangvételű köszöntésnek lehettünk tanúi, ahol a sportolók mindannyian nyertesnek érezhették magukat. A pezsgős köszöntéshez szolid fogadás, pogácsa és narancslé dukált. Valószínűleg pár hete még senki sem ilyen ünnepre készült, azonban a szombathelyi nehézatléták doppingbotránya keresztbeszervezett. Keserédes volt a hangulat, Annus és Fazekas tragédiája az ünneplésre is rányomta a bélyegét. Két nagy vesztesünk amúgy is hiányzott, igazoltan persze, azért nem lehettek jelen – közölte a polgármester – mert épp a jogorvoslat lehetőségeiről tárgyaltak Budapesten, a GYISM államtitkárával.

Akik a jutalomcsomag mellé mosolyt, bíztató kézfogást kaptak…
A felsorakozott helyi média sem zsong oly hevesen, mint tette azt Annus és Fazekas sajtótájékoztatóin. A taps is haloványra sikeredett. Pars Krisztián, Divós Katalin, Varga Judit, Wöller Gergő és a többiek a porcelánvázás jutalomcsomag mellé csendes mosolyt, bíztató kézfogás kaptak. A díjakat a polgármester, dr. Ipkovich György, és a város sportbizottságának elnöke, Pavelkovics László adta át.
A polgármester az olimpikonok köszöntését a doppingbotrány kommentálásával nyitotta. A politikus konklúzióként levonta: a sporttal kapcsolatos problémákra egyedül a sport, a teljesítmények és az eredmények adhatnak választ. Majd pár bíztató szó kíséretében személyesen, egyenként is megköszönte a sportolók részvételét és eredményét.

Elsőként a kalapácsvető Pars Krisztiánt köszönthettük
A 22 éves sportoló, ezt a polgármester is hangsúlyozta, fiatal korát meghazudtolva (jövőre lép csak a felnőtt korosztályba), nagyszerűen teljesített: a kalapácsvetés döntőjében 78,73 méterrel a pontszerző hatodik helyen (Annus kizárása után az ötödiken) végzett. A Dobó SE válogatottja egyébként Németh Pál tanítványa.
Majd a birkózó Wöller Gergő vehette át a szimbolikus jutalmat. (A Vasi Volán SE birkózója Gulyás István és Őri Gerzson tanítványa. A 60 kg-os súlycsoportban indult, nem tudott mérkőzést nyerni, így a 19. lett.) Őket Németh Pál tanítványa, a nyolcszoros magyar bajnok, Divós Katalin kalapácsvető követte. A Haladás VSE versenyzőjének, az idei világranglista 16. helyezettjének az olimpián nem sikerült a döntőbe kerülés. A szombathelyi nehézatléta hölgy egyébként négy éve Sydneyben a 13. helyen végzett. Az olimpia után azonban doppingügybe keveredett, pár évre eltiltották, és csak 2003. júliusában tért vissza a versenyekre.

Varga Judit az atlétikai idény után egy időre befejezi pályafutását
Az ünnepségen, különböző elfoglaltságok miatt nem lehetett jelen Varga Judit, a Haladás VSE középtávfutója, aki állítólag nemrég jelentette be, hogy az atlétikai idény után egy időre befejezi pályafutását. Varga Juditnak Athénban egyébként nem sikerült a selejtezőkből továbbjutnia. Hiányzott Hatos Gábor birkózó is. (A vasi birkózók közül Hatos Gábornak sikerült a legjobban az olimpiai szereplés. A Haladás-Force (Elender Computer) versenyzője, Veréb István tanítványa a 66 kg-os súlycsoport 21 fős mezőnyéből a 15. helyen végzett. A huszonegy éves fiatalember volt az egyetlen magyar szabadfogású birkózó, aki mérkőzést tudott nyerni.)
Viszont eljött Kálovics Anikó hosszútávfutó.

A városi címeres alsógatyák már készen állnak, már csak az arany hiányzik
Végezetül a város sportbizottságának elnöke, Pavelkovics László kapott szót, aki elmondta: a sportbizottság mindent elkövetett azért, hogy a vasi sportolók a legnyugodtabb körülmények között készülhessenek az olimpiára. Nem rajtuk múlott hát, milyen eredmények születtek. Végezetül mindenkinek megköszönte az elmúlt évek, évtizedek kemény munkáját.
Majd a polgármester csendben megjegyezte, reméli, a hétvégén megrendezésre kerülő Kalapácsvető Világdöntőre azért nem jön el az Annus kizárása után olimpiai bajnokká nyilvánított japán Kodzsi Murofusi, mert Pars Krisztián megdobja a 81 métert.

Habár a Nyugat információi szerint a városi címeres alsógatyák már készen állnak, Szombathely polgármestere, dr. Ipkovich György egyelőre nem ugrálta végig főterünket. Sajnos napról napra kisebb a valószínűsége a produkció bekövetkeztének, hiszen egyre reménytelenebbnek tűnik, hogy viszontlátjuk Annus és Fazekas aranyát.

Az Olimpiai Játékok történetében valaha elindult Vas megyei sportolók listáját itt megtalálja

Kapcsolódó fórumok:
Annus fan fórum
Fazekas fan fórum

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Sport

Tovább az oldalra