Múltbanéző – Híres emberek háza (Fő tér 25.)

A szombathelyi fő tér egyik legszebb házában élt a város két híres embere is, Horváth Boldizsár és Márkus Emília.

A múltat idéző képen látható XVIII. században barokk stílusban emelt egyemeletes lakóház ékessége a homlokzatán kis fülkében elhelyezett rokokó Mária-szobor. Az épület homlokfalát később klasszicista jellegűre alakították át.

Ebben a házban élt egykoron Horváth Boldizsár (1822-1898), a város egyik legjelentősebb polgári politikusa. A település főjegyzőjeként nagy szerepe volt az 1848. márciusi szombathelyi polgári és függetlenségi követelések megfogalmazásában, ugyanez évben a város országgyűlési képviselője lett. Igazságügyi miniszterként tevékenykedett a kiegyezés kormányában: nevéhez fűződik a magyar igazságügy polgári reformjának elindítása.

Ő nevelte fel gyámjukként a Márkus-család árváit. Köztük Márkus Emíliát (1860-1949), a magyar színjátszás máig legnagyobb tragikáinak egyikét. Mindkettejük előtt tiszteleg a házon elhelyezett emléktáblával az utókor szombathelyi közössége.

Vonatkozó olvasói levél:
Budapest főpolgármestere is lakója volt a Fő tér 25-nek

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Múltbanéző