Tűrni vagy tiltani? – A NOB két(esély)es játékai

A NOB egészen másként bánt a doppingügybe keveredett Tyler Hamilton kerékpárossal, mint Annussékkal.
Nem csak nálunk okoz bonyodalmakat az internacionális szervezet - mint ahogyan az alábbi példa is mutatni fogja -, a különbség csak annyi, hogy ez az eset majdnem tökéletes fordítottja dobóatlétáinknak. Nézzük csak azokat a tényeket: Hamilton tesztje kétszer mutatkozott pozitívnak vérvétel alkalmával, ami nagyon is azt igazolja, hogy egy másik személy vérével igyekezett növelni vörösvértestjeinek számát. Első ízben augusztus 18-án, Athénban csípték meg, ahol ő kerekezett elsőként célba. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság viszont úgy ítélte meg, hogy a görögföldön megvizsgált "B" minta a mélyhűtött állapotból kifolyólag, vagyis inkább azáltal megszilárdulva odaveszett, így nem is bizonyíthat semmit.

Az "A" mintát külső szakértők egyértelműen pozitívnak találták, és ezzel még az athéni laboratórium vezetője is egyetértett. A szokásos eljárás szerint ilyenkor veszik szemügyre a "B" mintát, hogy alátámassza vagy éppen cáfolja az első vizsgálat eredményeit. Ha ez is pozitív, Hamilton végleg búcsút inthetett volna arany medáljának, amit így a második befutó orosz Vyacheslav Ekimov vitt volna haza, mint ahogyan tette azt 2000-ben, és ahogyan idén is őt jósolták a siker várományosának.

Alexander Gusyatnikov, az Orosz Kerékpár Szövetség elnöke szerint „gyalázatos dolog történt”, és nem fogják annyiban hagyni, hogy az amerikai csak úgy kisomfordáljon az őt ért vádak alól. Szerinte „minden józan ésszel rendelkező ember kinevetné Arnie Ljungqvist-et, a NOB orvosi bizottságának fejét, aki szerint a minta megsemmisült.” A doktor szerint emberi mulasztás történt, ugyanis nem szabadott volna azt mélyfagyasztani a laboratóriumban. Gusyatnikov még annyit tett hozzá a történtekhez: „ha valakinek a vérmintája egy hónapon belül kétszer is pozitívnak találtatik, akkor minden bizonyossággal elmondható, hogy az az ember rendszeresen vérdoppingot használt.”

Hamilton felesége időközben egy szembe könnyet szökkentő írást tett közzé férje weblapján, amiben Vontatóhajó névre keresztelt kutyájuk vérátömlesztését hozza fel példának: házi kedvencük tudniillik bal arcára véglegesen lebénult. Bevallása szerint emlékeik még annyira frissek, hogy férje már csak ezért sem folyamodna e kockázatos módszerhez, amivel egyébként jól feldobhatná vérének oxigénszállító képességét. Haven asszony szerint a legszörnyűbb csapás párja számára mégis az, hogy rásütötték a tisztességtelen jelzőt, és eltaposták egy élet munkáját. A NOB vele szembeni pozitív diszkriminációját azonban máig a hallgatás sűrű fátyla fedi. Némi konspiratív megközelítéssel még azt a kérdést is feltehetnénk: vajon elképzelhető-e, hogy a hidegháború és a világpolitikai ellentétek áthelyeződtek a sport szentséges talajára? De ennek megválaszolását már az Önök képzelőerejére bízzuk...

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Sport