A MOB nem találja elég súlyosnak Annusék büntetést – a két sportoló szóvivője tiltakozik

A szóvivő úgy érzi, a MOB saját bőrét menti, s nem hogy nem segíti a nemzetközi bíróságon a két sportolót, hanem mindent el is követ azért, hogy megnehezítse a dolgukat.

Pénteken ülést tartott a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB). Mint a Nemzeti Sport beszámolt róla, a testület elfogadhatatlannak ítélte az Athénban doppingvétségen ért sportolók szövetségeinek határozatait (mint ismeretes, Annust felmentették, Fazekas egy év eltiltást kapott). Leszögezték, hogy az öt athéni doppingügy a magyar sport közös szégyene.
A testület egységesen úgy látja, hogy további hasonló eset csak a leghatározottabb együttes fellépéssel kerülhető el. A MOB készen áll arra, hogy a Nemzeti Sporthivatallal együttműködve doppingellenes stratégiát dolgozzon ki. A testület javasolja olyan jogszabály megalkotását, amely lehetővé teszi a doppingvétségek hatósági felderítését és az elkövetők, valamint a vétség elkövetésében segítséget nyújtók felelősségre vonását.

A MOB elnöksége támogatásáról biztosította Aján Tamást, a Nemzetközi Súlyemelő-szövetség elnökét, a MOB főtitkárát felelősségteljes sportdiplomáciai munkájának folytatásában.

Az ülésről megjelent tájékoztatók után tiltakozó levelet juttatott el hozzánk a két szombathelyi sportoló személyi titkára, amelyet az alábbiakban közlünk:

Melyik oldalon tetszik állni? Annusékat – ha bűnösök, ha nem – el kell ítélni?

Tényleg nem értem. Olvasom, és nem értem a MOB legújabb, kaviáros szendvics mellett meghozott döntését. – Az öt athéni doppingeset szégyene a magyar sportnak – hozták meg végleges határozatukat az egykori kiváló sportolók, akik, gyanítom, használnak valamiféle serkentő szereket, melyek segítségével figyelmen kívül hagyják az ártatlanság vélelmét, a tényeket, és csakis egy cél vezérli őket: mentsék irhájukat, palástolják athéni hibájukat, hogy soha ne derüljön ki: semmit, vagy még annál is kevesebbet tettek az olimpián Annusékért. Igaz, a Queen Mary messze volt a versenyhelyszínektől.

A MOB eddigi tevékenységét röviden össze tudom foglalni. Nulla. Voltak ugyan próbálkozások. Volt szerencsém ott lenni azon a megbeszélésen, amikor Annus Adrián visszaadta aranyérmét a MOB első emberének.
Ami azóta történt, egyszerűen botrány. Semmit nem tartott be az elnök. Semmi nem úgy történt, ahogy megbeszéltük, és még mindig nincs vége. Valószínűleg rájött: amennyiben igazságos döntés születik február elején és a két sportoló visszakapja aranyérmét, akkor sokakban felmerülnek a következő kérdések.

Miért van szükség MOB-ra, ha a magyar sportolóknak saját pénzükön, önerőből kellett bebizonyítaniuk ártatlanságukat? Mi szükség van MOB-ra, ha a vezetői a tények ismerete nélkül kérnek bocsánatot? A MOB vezetői miért gyakorolnak nyomást a szövetségekre? Miért kényszerítik arra: ha igazuk van, ha nem, tiltsák el a sportolókat, mert ez szolgálja a magyar sport érdekeit. Nem, Uraim, ez nem a magyar sport érdekeit, hanem az Önök érdekeit szolgálná! És az athéni példa bizonyítja, a kettő nem egy és ugyanaz…

A Magyar Atlétikai Szövetség (MASZ) hatalmas vívódás után, óriási MOB nyomás (ezen következtetésemet a MOB tegnapi határozatából vontam le) ellenére hozta meg döntését. Biztos vagyok benne, ha egy mód van rá, eltiltják a két sportolót.

A tények birtokában azonban nem hozhattak más döntést.
A MASZ ugyanis vette a fáradtságot, megismerte a tények hátterét, elolvasta a tanúvallomásokat, az orvosi véleményeket. A történet megismerésének vágya a MOB-ból hiányzik. Őket egy érdekli, mentsék megtépázott irhájukat. Kétségem sincs, hogy kedvező döntés esetén ennek a grémiumnak le kell mondania. Magára hagyott, sárba tiport és megalázott két bajnokot.

Megmosolyogtató dr. Aján Tamás mellett való kardoskodás is. Nem ismerem az ügy teljes hátterét, de az egészről egy közmondás jut eszembe: Aki másnak vermet ás, maga esik bele.
Annus és Fazekas esetében február elején mond ítéletet a CAS (Nemzetközi Sportbíróság - a szerk.). Kiderül, visszakapja-e érmét a két atléta. Sokan szurkolnak nekünk és még többen ellenünk!

A MOB viselkedésről pedig egy vicc jutott eszembe:
Két vadász beszélget. Azt mondja az egyik:
- Képzeld, a múltkor elaludtam és megtámadott egy Puma.
- És mit csináltál?
- Elfutottam.
- Ne hülyéskedj, a puma gyorsabban fut mint te.
- Igen, de bebújtam egy fa mögé.
- Ne hülyéskedj, a pumának jó a szaglása, megtalál a fa mögött.
- Igen, de felmásztam a fára.
- A puma jól mászik fára.
- Te most kinek drukkolsz, nekem vagy a pumának?

Pál T. Gábor
Annus Adrián és Fazekas Róbert sajtószóvivője

Kapcsolódó fórumok:
Annus fan fórum
Fazekas fan fórum

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Sport