Két szombathelyi erős fiú kalandja Svájcban – Képes, helyszíni beszámoló Annus és Fazekas peréről

Munkatársunk részt vett a tárgyaláson.
Az RTL Klubbal kötött exkluzív szerződés értelmében a Nyugat.hu nem készíthetett interjút a sportolókkal és sajtótitkárukkal, ezért velük a későbbiekben beszélgetünk.

Tizenhárom óra vezetés után érkezett a svájci Lausanne-ba Annus Adrián, hétfőn délután. Sajtótitkárán kívül édesapja, Annus Andor is elkísérte. A sportoló egy egyszerű, külvárosi motelben szállt meg.

Jobbról Estee Lauder, balról Dior
A Választott Nemzetközi Sportdöntőbíróság kedden délelőtt, negyedórás csúszással kezdte a per lefolytatását a négycsillagos de La Paix szállodában. A per színhelyéül szolgáló terem mellett mindkét oldalon divatcégek (Estee Lauder és Dior) konferenciáját tartották.
Annus Adrián nyugodtan ment be a terembe. Korábban úgy nyilatkozott, hogy teljes perirata hazugság.
Ügyvédje, Eva Maria Barki a per kezdetén tolmácsolta a bíróság véleményét, miszerint nem tetszik nekik a sajtó jelenléte.

Annus és Fazekas pere három-három bíró előtt zajlott, egyet az alperes, egyet a felperes választott, és a két bíró közösen döntött az elnök személyéről.

Nem volt ott a pisilést előjátszó

Az angol nyelven zajló per idejét jelentősen meghosszabbította, hogy mindent fordítani kellett. A zárt ajtók mögé a sajtó csak a szünetekben tekinthetett be.
Annus reggeltől késő estig bent ült a teremben, a nap folyamán mindössze egy alkalommal kéredzkedett ki pisilni, s ez akaratlanul is mosolygásra késztette a jelenlévőket.
A per folyamán a jelenlévők szerint érdekes volt a NOB által választott, angolszász jogrendet képviselő angol bíró és Annusék kontinentális jogrendet képviselő osztrák, valamint a szintén kontinentális svájci elnök párbeszéde. Az előbbi a tanúkat szétszedő, keresztkérdésekkel közbeszóló taktikát folytatott, míg a két utóbbi az egy kérdés egy feleletes módszert folytatta.
Bár Annusék ügyvédje, Eva Maria Barki kérte a WADA-ellenőröket, azok nem jelentek meg a peren. Információink szerint Fazekas perére nem jön el Gabriel Dolle sem, aki résztvett a döntő utáni vizsgálaton, és péniszét előkapva demonstrálta Fazekasnak, hogyan kell pisilni(!).

A per háromesélyes – csak a harmadik valószínűbb
A szálloda folyosóján nem volt nyoma felfokozott hangulatnak. Most a japán média sem jött el. Annus egyik ismerőse szerint Adriánnak már az első óra után tudnia kell, van-e esélye?

Az egyik magas rangú sportdiplomata szerint a per háromesélyes: helybenhagyhatják a korábbi ítéletet, visszaadhatják a NOB-nak felülvizsgálatra, vagy Annust rehabilitálhatják, de ez utóbbinak adta a legkisebb esélyt, mivel ez hatalmas pofon lenne a nemzetközi szervezetnek.

Annus védelme arra épül, hogy a sportoló nem vétett, amikor negatív mintaadása után elhagyta az olimpia helyszínét és hazautazott. A WADA értesítései nem jutottak el hozzá. A WADA állítását – miszerint Annus barátai erőszakkal akadályozták őket – egy fotósorozat is cáfolja, amely megörökítette az Annus háza mellett rejtőzködő, majd a házba való bejutást meg sem kísérlő, a helyszínről elhajtó ellenőröket. (Ezekből a képekből láthattak annak idején a Nyugaton)

Pál T. Gábor – Annus és Fazekas sajtótitkára - láthatóan izgatottan várta a híreket a zárt ajtó mögött zajló tárgyalásról.

Megjött Schmidt
Kedden délután ötig mindössze Schmidt Pált, a MOB elnökét és Molnár Zoltánt, a MOB igazgatóját hallgatta meg zárt ajtók mögött a választott sportdöntőbíróság, az utóbbit csapatvezetői minőségében. Annus Adriánt addig semmiről nem kérdezték.

– Amikor visszavettem Annus Adriántól az aranyérmet, akkor ígéretet tettem neki, hogy a bírósági peréhez minden technikai és egyéb szakmai segítséget megadok. Most ezt az ígéretemet tartottam be, amikor eljöttem a tárgyalásra. Tőlem azt kérdezték, hogy megy Magyarországon az olimpikonok ellenőrzése, felvilágosítása, tehát gyakorlatilag technikai kérdésekre voltak kíváncsiak – mondta Schmidt Pál. – Én egyszer már tettem tanúvallomást a fegyelmi bizottságon, Athénban, ezzel kapcsolatban arról kérdeztek, milyen felhatalmazás alapján védtem Annus érdekeit.

Molnár Zoltán meghallgatása másfél óráig tartott.
– Keményen kérdeztek. Igyekeztem megfelelni a kérdésekre. Sajnos azt nem tudom elmondani mindenkiről, hogy barátságos hangnemben zajlott a meghallgatás. Volt egy-két kérdező, aki agresszíven viselkedett. Azt is furcsállottam, hogy nem engedték használni a jegyzeteimet, miközben ők jegyzetek mögött ültek és forgatták a papírokat. Sok időt szántunk a felkészülésre. Bizakodó vagyok, hiszen úgy érzem korrekten, tárgyilagosan, érzelemmentesen válaszoltam meg a kérdéseket – magyarázta a sportvezető.

Schmidt és Molnár meghallgatása után sokáig semmit nem lehetett tudni arról, mi folyik a zárt ajtók mögött, mivel új tanút nem hívtak be. Mérei Lászlónak, a Magyar Atlétikai Válogatott szövetségi kapitányának izgulnivalója is volt, mivel az utolsó géppel haza kellett repülnie Genfből. A MOB-elnök közbenjárására, két és fél órás várakozás után soron kívül behívták, de az ő meghallgatása is elhúzódott, hiába szólt Schmidt, hogy már indulniuk kell, és nem tudnak tovább várni rá. Mérei ezért külön autóval, az utolsó pillanatban robogott ki a repülőtérre.

A doppingról nem kérdezték Annust
A közbeeső időben Annust faggatták, a dopping egyáltalán nem szerepelt a kérdések között, hiszen a sportoló szabályos körülmények között két negatív vizeletmintát produkált, és vérvételen is részt vett az olimpián.

Késő este felpörögtek az események, egymás után hívták be a tanúkat. A sajtó beidézett munkatársai mindössze két-két percet töltöttek a bíróság előtt, ahol szembesítették őket korábbi írásbeli vallomásukkal, az állítólagos jáki WADA-afférról. A bíró ezután „That’s it!” – azaz ennyi volt – felkiáltással kérte a következő tanút. Pál T. Gábor sajtótitkártól arra keresett választ a testület, vajon eljutott, eljuthatott-e a híre a WADA-ellenőrzésnek a sportolóhoz? Őt Annus Andor, Adrián édesapja követte a tanúk padján, akit arról faggattak, vajon Adrián tudott-e az ellenőrök érkezéséről? Az este behívott tanúktól a bíróság elnézést kért a hosszú várakozásért.

Az idegőrlő nap után szerdán Annus meghallgatásával és a védőbeszédekkel folytatódott a kalapácsvető pere. Nem sokkal dél előtt nyílt az ajtó, Annus jelent meg az ajtóban és közölte: hat héten belül fognak eredményt hirdetni, ami egyben azt is jelzi: van mit megtárgyalnia a bíróságnak.

Eva Maria Barki szerint módosítani kellene az olimpiai szabályokat
Eva Maria Barki szintén bizakodóan jött ki.
– A függőben lévő eljárásról majd csak annak befejeztével akarok nyilatkozni. A tárgyalás és a tanúmeghallgatások korrektül lezajlottak. Megvárjuk az ítéletet. Nagyon komplikált, precedens értékű jogi ügyről van szó. Ilyen ítélet még nem létezik, ezért a bíróság is nagyon komolyan vette – mondta el az ügyvédnő. Arról, hogy Annus engedéllyel hagyta-e el az olimpiai falut, Eva Maria Barki elmondta: – A NOB-tól eltér az álláspontunk. Ez a kérdés is ahhoz a különböző jogi kérdésekhez tartozik, hogyan kell alkalmazni az antidopping-szabályzatokat, hogyan kell megtörténni az értesítésnek, meddig kell az olimpiai faluban tartózkodni. Remélem, hogy ez után az ügy után az olimpia szabályzatát is módosítják.

És jött Szúnyog
Szúnyog, azaz Fazekas Róbert (29) – Annushoz hasonlóan – autóval indult a Szombathelytől ezer kilométerre található Lausanne-ba, szerdán délelőtt. A sportolót édesanyja és barátnője kísérte el. Délig mindössze ötveneurós büntetést szedett össze az osztrák rendőröktől a közismerten sebességszerető sportoló. A Szúnyog nevet akkor kapta, amikor vézna fiúként jelentkezett dobóatlétának. „Olyan vékony volt, hogy ha úgy sütött a nap, nem is látszott” – jellemezte Andor édesapja. Az idők folyamán a sportoló megerősödésével módosult a szó jelentése is. Ma már úgy tartják, olyan szívós, mint egy szúnyog.

Ha szétcsap az ellenőrök között, azzal vége mindennek
Fazekas Róbert diszkoszvető pere csütörtökön reggel kezdődött. A kétnaposra tervezett per első napján dr. Pikó Károlyt, a MOB orvosbizottságának tagját és dr. Szendrődy Győző bécsi klinikai pszichológust hallgatták meg tanúként. Fazekas édesanyját és barátnőjét várhatóan szintén tanúként hallgatják meg pénteken, őket egy osztrák neurológus követi majd, aki szakmájának egyik legjobbika. Korábban többször hosszasan beszélgetett Fazekassal és szakvéleményt is készített róla.

Az első meghallgatás másfél óráig tartott.
– Három kérdést vizsgáltam meg az esettel kapcsolatban. Az egyik, hogy létezik-e dinamikus vizelet-visszatartás, aminek pszichés oka van? A második kérdés: előállhatott-e Fazekasnál az a helyzet, ami le van írva, illetve a harmadik kérdés hogy beszámítható állapotban hagyta-e el a helyiséget. Erre sok példa van, ezeket fel is olvastam. Beködösödött állapotban, emocionális módon viselkedett, és nem tudta mit csinált, nem tudta a következményeit megítélni – mondta a meghallgatás után dr. Szendrődy. – Fazekas elmenekült, de nem arra gondolt, hogy ezzel megfosztják az érmétől, hanem a helyzetből akarta eltüntetni magát. Ha szétcsap az ellenőrök között, azzal vége mindennek.

Fazekas Róberttel a per szünetében sajtótitkára beszélt. A folyosón elcsípett beszélgetésből kiderült, hogy akárcsak Athénban, a NOB most sem akarja kivizsgálni, mi vezetett ahhoz az állapothoz, hogy Fazekas otthagyja a doppingvizsgálatot. Bár a 25 mililiter valóban kevés, van egy olyan szabály, hogy amennyiben alapos indoka volt otthagyni a doppingvizsgálati helyiséget, akkor nem szankcionálható a sportoló. Márpedig Fazekas szerint távozásának súlyos oka volt. A per eredményétől azt várják majd, hogy többé egyetlen sportoló sem kerülhet olyan helyzetbe, mint Fazekas Róbert.

Az olimpián egy sportolóval több ellenőr bemehetett, a sportoló azonban senkit nem vihetett be magával. Fazekas esetében három ellenőr vett részt a vizeletvizsgálaton, így Fazekas egyedül maradt a véleményével három ellenőrrel szemben. Dr. Pikó Károly, a csapat orvosa nem mehetett be Fazekassal, így ő már csak a vizsgálat eredményét látta.

Mit csinált volna másként dr. Pikó?
– A dokumentációs helyiségben éltem végig, hogyan alakult ki ez a képtelen helyzet Fazekas és az ellenőrök között, egészen a pánikreakcióig. Azt kérdezték, mit tettem volna másképp. Három dolgot soroltam fel. Az első, hogy ha gyanúsat észlelek, abbahagyom a procedúrát, és más tanúkat hívok be, klinikára viszem a sportolót, és addig nem folytatom a vizsgálatot. A második: ha a sportolónak kifogása van a tanúk ellen, akkor hívtam volna más tanúkat. Végül az alapdokumentumba leírom, hogy valami gyanús volt. Ebben a dokumentumban semmi nincs – mondta dr. Pikó Károly. - Azt gondolom, hogy rengeteget hibáztak a mintavevők. Szabályokat szabályos környezetben lehet betartani. Türelmüket veszítették, agresszívak voltak, ettől a másik fél is elvesztette a türelmét.

Azt egyelőre nem lehet tudni, mikorra lehet eredményre számítani Fazekas ügyében. Csütörtökön kora este Fazekas mosolyogva lépett ki a tárgyalóteremből. Örömre volt is oka, hiszen az athéni olimpián az atléták doppingvizsgálatát vezető dr. Tsarouchas Panagiotison jócskán találtak fogást a meghallgatás során. Dr. Tsarouchas jegyezte például azt a szabályt, ami alapján a sportolókat egy ellenőrnek kellett volna elkísérni a vizeletvételre. Fazekasnál hárman voltak, akik egy „feljelentés” miatt közelről szemlélték Fazekas próbálkozását.

A NOB ügyvédje keménykedett
A per pénteken 10 órakor folytatódik Fazekas édesanyjának és barátnőjének rövid meghallgatásával, majd egy elismert osztrák neurológust hallgatnak meg. Délután három órakor kiderül, mikor várható eredmény a szombathelyi sportoló ügyében.

Információink szerint a külön ügyként kezelendő Annus és Fazekas-per angol nyelvű irataiban több oldal is szóról-szóra megegyezik, annak ellenére, hogy a keresetek elkészítésére viszonylag hosszú idő állt rendelkezésre.

A NOB ügyvédje Annus szemére vetette, hogy nevetséges indokok alapján hívták össze a bíróságot, és ez 35 ezer fontjába került a szervezetnek, amit szerinte Annusnak ki kellene fizetnie.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Sport