Múltbanéző: A volt papi szeminárium

Vannak egy városnak olyan épületei, amelyek szinte végigkísérik történetét. Ilyen Szombathelyen a Nagytemplom...

A Székesegyház előtti tér északi oldalán álló épület 1777-1778-ban épült Hefele Menyhért elképzelései szerint. Az eredetileg egy emeletesre tervezett épületet az építkezés alatt változatták két emeletesre, s az áttervezett arányok mellett költségtakarékosságból a finomra szánt vakolatkiképzését is elhagyták.

Koncertek és színház
A Püspöki Palotához hasonlóan U-alakúra formált építményt – egy XIX. századi hozzátoldás után – 1941-ben Gruber Imre neobarokk stílusú szárnyával alakították a mai zárt formájára. A zárt tér remek akusztikával rendelkezik; legutóbb a rendszerváltás körül merült fel szabadtéri koncertek megrendezésére alkalmas helyszínként. Nyáron pedig a Fő tér és a Ferences kert felújítása miatt itt tartják majd a Savaria Karnevál színházi előadásait.

Itt nyomták ki Mikes Kelemen leveleit
Ez volt a székhelye a Szily püspök engedélyével 1787-től 1799-ig működő első szombathelyi nyomdának, Siess Antal műhelyének. Itt nyomtatta ki a híres publicista és gimnáziumi tanár, Kultsár István Magyarországon elsőként Mikes Kelemen törökországi leveleit.

Kódexek és freskók
Az épület emeletei adnak helyet az Egyházmegyei Könyvtár korlátozottan nyilvános gyűjteményének és kiállításának. Az eklektikus öntöttvas oszlopokkal és galériával készült helyiség mennyezetét id. és ifj. Storno Ferenc festményei díszítik.
A gyűjtemény 70 ezer kötetes, egyebek között középkori kódexeket, ősnyomtatványokat és ritka kéziratokat tartalmaz.

Az épületben található még az előzőektől elkülönülő alapította Székesegyházi Könyvtár, melynek mennyezetét Dormeister István készítette. A hagyomány szerint a Székesegyház mennyezetképeire vonatkozó megbízás elnyerése reményében egyik legsikerültebb munkáját hozta itt létre.

Az eredeti épület másik érdekessége a kápolna, melynek fali és mennyezeti képeit szintén a két Storno festette meg.

Az épületben a rendszerváltásig városi leánykollégium volt, ma egyházmegyei kollégiumként működik.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Múltbanéző