Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Már a 16 között a Ciao Amico csapata

Darts Európa Kupa és Európa Bajnokság zajlik a héten Sopronban, ahol elindult a szombathelyi klub 13 versenyzője is.

A szombathelyi Ciao Amico darts klub 13 versenyzője is képviseli magát a versenyen. A szombat délutáni bemelegítő versenyek után vasárnap megkezdődtek a csapatversenyek. A szombathelyi csapat a „B” kategóriában indult.

Az első körben 6 négyes és 7 hármas csoportba sorsolták a csapatokat. Az első két helyezett jutott tovább a csoportokból. A Ciao csapata két osztrák ellenfelet kapott. Az első meccsen legyőzték a Vienna csapatát a második mérkőzésen pedig kikaptak, de második helyen így is továbbmentek a második körbe. A továbbjutókat újra csoportokba sorsolták ezúttal egy magyar és egy német ellenfél jutott a szombathelyieknek. Az első meccsen vereség Pestújhely ellen, ez bizony kérdésessé tette a továbbjutást. Mivel a másik meccsen mindenképpen nyerni kellett, és az se volt mindegy milyen arányban. A mérkőzés nem kezdődött valami fényesen mert 2-0-ra elhúzott az ellenfél de szerencsére összekapta magát a csapat és innen már nem engedett ki egyetlen szettet sem a kezéből.
Ezzel a győzelemmel pedig továbbjutott a legjobb 16 közé. A verseny egész héten folytatódik.

A csapatverseny mellett a Meglepetés páros számot rendezték vasárnap. Négy versenyzőnk nevezett a küzdelmekbe. Az ifjú tehetség Szabó Daninak nem kedvezett a szerencse, nem túl jó párt fogott ki így már az első körben búcsúzni kényszerült. A másik három versenyző Mekota Gabriella, Tancsics Balázs, és Komáromi Kázmér bejutott a 16 közé.

Adatok a versenyről.
Helyszín: Sopron Városi Sportcsarnok
Díjátadó-záróünnepség időpontja: 2005. június 11. 20.30
Helyszíne: Városi Sportcsarnok

A versenyen 15 ország versenyzői lépnek tábla elé:
Ausztria, Belgium, Horvátország, Csehország, Franciaország, Németország, Magyarország, Olaszország, Luxemburg, Lengyelország, Szerbia-Montenegro, Szlovákia, Szlovénia, Spanyolország, Svájc

A darts története
Eredete szerint a fegyverekhez kötődik a kis nyilacska története. Minden jel szerint nagyobb, legalábbis sebzésre alkalmas társai helyettesítésére találták ki a britek, szórakozáshoz és gyakorláshoz. Hatszáz évvel ezelőtt datálódtak azok a dokumentumok, amelyek bizonyítják, hogy ekkor már Angliában és Franciaországban is játszottak darts-ot. Itt persze nem versenynaptárakra és klublistákra kell gondolni. Ilyen pontos feljegyzések csak később keletkeztek, amikor 1976-ban megalakult a Darts Világszövetség (WDF). Ez volt az az év, amikor rohamos fejlődésnek indult a sportág, és egyre több versenyt hirdettek darts - játékosok számára.

A szabályok, amiket a WDF rögzített, a XIX. században alakultak ki, és azóta sem változtak jelentősen. A játék különböző stílusai viszont a technika fejlődésével folyamatosan bővültek. Az 1800-as években senki nem sejthette, hogy egyszer majd egy elektromos érzékelőkkel és kijelzővel felszerelt alkalmatosságra műanyag hegyű és tollú nyilakkal fognak dobálni az ezredforduló "íjászai". Ennek ellenére ma ez a softdarts-nak nevezett irányzat igencsak elterjedt, hiszen gyorsabb, pörgősebb játékmenetet biztosít, és senkit nem fenyeget az a veszély, hogy ellenfelének pikádói halálos sebet ejtenek lapocka-tájékon, miközben békésen szedegeti a táblából saját nyilait. A klasszikus "steeldarts"-nak nevezett stílusban a kemény, az előírás szerint kizárólag dél-afrikai szizálkenderből készült célfelületbe nem lehet csak úgy, akármivel beletalálni. Itt már fémhegyű nyilakra van szükség.
Digitális vagy sem, a tábla mindenképpen húsz mezőre van osztva. Ezek mindegyike más-más pontértékkel bír. Vannak ezenkívül olyan mezők is, amelyek külön szimpatikusak. Ezeket eltalálva kétszer vagy háromszor annyi pontot kaphatunk, mint amennyi a mellettük fekvő mezőért járna. A két legértékesebb, egyben legkisebb mező a tábla közepén lévő koncentrikusan elhelyezkedő két kör, amelyek huszonöt (bull) és ötven (duplabull) pontot érnek.

A játék menetére rengeteg változat létezik. A kedvelt "301-es" és "501-es" meccsek lényege, hogy 301 illetve 501 induló pontszámunkat minél hamarabb nullára redukáljuk. Ezeken kívül leginkább a krikett nevű stílus a legelterjedtebb: ebben a variációban a legnagyobb értékű mezőket kell egymás után háromszor eltalálni. Aki először hoz össze ilyen sorozatot, az lesz a győztes. Jó játékos abból válik, aki pontos, koncentrál, jól taktikázik és az angolokra oly' jellemző hidegvérrel tűri a vereséget....
Persze az sem hátrány, ha egyszerűen hosszú a karunk.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Sport

Tovább az oldalra