Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Csatafutás rekkenő hőségben

Harmadik alkalommal rendezték meg a Szentgotthárdi Csata Emlékfutást, amelyen a 35 fokos hőség ellenére a különböző futamokban közel 300 futó...

A versenyközpont ismét a szépen feldíszített főtér volt, rajt- és célhelyként a templom előtti barokk kapu szolgált. A szervezőknek sikerült minden korábbinál több támogatót találni, reklámmolinók sokasága színesítette a környéket. A versenyzők eligazodását, tájékoztatását háromnyelvű információs táblák biztosították.

A gyerekeknél ismét az ovis futamban indultak a legtöbben. Valamennyi gyerekfutamra a szülők, kísérők, nézők óriási biztatása és tapsa volt jellemző. A díjakat Pars Krisztián kalapácsvető adta át, akinek pályafutása Szentgotthárdról indult.
A tömegversenyen többnyire a hobbifutók szerepeltek, több gyermek itt ismételt, sokan a szüleikkel együtt futva. Volt olyan házaspár, akinek 2 pici gyermeke futva, harmadik gyermeke pedig babakocsiban tolva teljesítette a távot.

A 9 km-es főfutamnak 143-an vágtak neki előzetes útlevél ellenőrzés után. A magyarok mellett szép számmal indultak osztrákok, néhányan Szlovéniából és egy Svédországból. Az első kilométernél a vasúti átjáróban – meglepetésre – egy mozdony és lezárt sorompó fogadta az élmezőnyt, pedig a szervezők ezügyben többször egyeztettek a pályaudvarral. Úgy látszik, az afrikai hőség a síneket és a vasutasokat is megviselte. 1-2 perces kényszerpihenő után újra nekilódulhatott a mezőny és a határszakaszon áthaladva már osztrák utakon folytatták.

Itt következett a legnehezebb szakasz, egy 1,5 km-es emelkedő a mogersdorfi emlékkeresztig. 4,5 km után ez volt a fordulópont, innen már csak vissza kellett jutni a szentgotthárdi főtérig. A rekkenő hőség elviselését több frissítőállomás igyekezett enyhíteni, a „sógorok” még vízpermetről is gondoskodtak. Többen arra is gondoltak, kár hogy a törökök annak idején nem áprilisban vagy októberben csatáztak a keresztény seregekkel. Minden elismerést megérdemel a heiligenkreuzi Franz Wolkowitsch, aki 79 évesen teljesítette ezt a nagyon nehéz távot.
A férfiaknál Zsódér Zsolt (Szombathely) győzött Szabó Gábor (Vasas) és Koszár Zsolt (Szentgotthárd) előtt. A nőknél fölényesen diadalmaskodott Kálovics Anikó (Mapei), második Keresztes Kinga (TFSE), harmadik Kissné Süle Henriette (Szombathely).

Mind a nőknél, mind a férfiaknál 4 korcsoportban és abszolút sorrendben hirdettek győzteseket, a díjak értékes CASSONE sportfelszerelések és szép kupák voltak. A díjakat Viniczay Tibor Szentgotthárd polgármestere (aki maga is lefutotta a 9 km-es távot),  Dr.Vargyas Csaba a Vas Megyei Atlétikai Szövetség elnöke és Wichmann Tamás adta át. Átadtak több különdíjat is pl. Budai Gyula (Szentgotthárd) volt a rendezvény legidősebb résztvevője aki 80 évesen indult az 1664 m-es tömegversenyen.
A szponzorok jóvoltából sok ajándéktárgyat sorsoltak ki a rendezvény végén, amelyet egy Irigy Hónaljmirigy koncert előzött meg.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Sport

Tovább az oldalra