Felhők gyülekeznek a Vas megyei gazdaság kék égboltján?

Az már majdnem biztos, hogy 2019 közel sem lesz olyan jó, mint a korábbi évek. Nagyon gyorsan más vágányra kellene állítani az egész vonatot.

Lapunk is ott volt azon a decemberi rendezvényen Autóipar és elektronika: ezek a legnagyobb Vas megyei cégek 2018. December 04. 17:50 , ahol egyrészt bemutatták a legnagyobb Vas megyei cégeket, másrészt elemezték a gazdasági folyamatokat.

Láthatóan mindenki optimista volt, a munkaerőpiaci helyzetet leszámítva úgy tűnt, felhőtlenül kék az ég a Vas megyei gazdaság felett.

Igaz, már akkor többen figyelmeztettek, hogy a Top100 kiadványban megjelent adatok és folyamatok a 2017-es helyzetet tükrözik, azóta sok víz folyt le a Gyöngyösön.

Németország gyengélkedik

Aki csak egy kicsit is járatos a magyar gazdaságban, de az is elég, ha nyitott szemmel jön-megy, az tudja, hogy országunk ezer szállal kötődik a német gazdasághoz. Kissé leegyszerűsítve ez úgy néz ki, hogyha Németországnak jól megy, akkor nekünk is, ha nehézségek vannak, az nálunk is lecsapódik.

Márpedig úgy tűnik, hogy ott most éppen nehézségek vannak.

Néhány nappal ezelőtt kiderült például, hogy folytatódik a német gépipar gyengélkedése: májusban már hatodik hónapja csökkentek a megrendelések, különösen az exportkereslet esett drasztikusan. Az ágazatot egyrészt külföldi piacokon mutatkozó nehézségek (Brexit, kereskedelmi háborúk stb.), másrészt az autóipari struktúraváltás terheli, ami arra készteti a gépipari cégek ügyfeleit, hogy elhalasszák, vagy átmenetileg befagyasszák beruházásaikat – idézi a MTI az egyik német elemzőt.

Úgy számolnak, idén kb. 2 százalékkal esik vissza német gépipar.

De lehet, a helyzet még ennél is rosszabb. Pénteken ugyanis újabb adatok láttak napvilágot arról, hogy éves szinte a vártnál jobban, 8,6 százalékkal csökkentek a német gyáripari megrendelések.

Hogy ez a sötét felhő hogyan éri majd el Magyarországot, azt egyelőre nem lehet tudni, mindenesetre úgy tűnik, jobb, ha felkészülünk a nehézségekre.

Nyugat-Dunántúlon kivárnak a befektetők

Egy hónappal ezelőtt a Népszava gyakorlatilag apokaliptikus állapotokat vízionált a hazai járműipar kapcsán, de mint kiderült, azért ez erős túlzás.

Molnár Ákos, a Vasas Szakszervezeti Szövetség nyugat-dunántúli ügyvivője úgy jellemezte lapunknak a helyzetet, hogy lassulás van és óvatos kivárás, ami abból adódik, hogy a járműiparban még nem dőlt, melyik milyen motor (hagyományos, hibrid vagy elektromos) lesz a jövő autóinak a meghajtása.

Vas megyében nem ez lesz a legjobb év

Az már szinte biztosnak látszik, hogy Vas megyében ez az év nem lesz annyira meggyőző, mint a korábbiak – mondta megkeresésünkre Balogh Károly Zsolt, a Vas megyei Kereskedelmi és Iparkamara főtitkára.

A járműipar bizonytalanságaiból adódó megtorpanás mindenképpen látszani fog az idei számokban, de hogy mennyire, azt egyelőre nem lehet tudni.

A nagy multinacionális cégeknél a megrendelések számának gyors változása a piaci működés része, és a régió járműipari szereplői nem különösképpen pesszimisták, még akkor sem, ha van már olyan – magyar tulajdonú - Vas megyei cég, amely a járműipari bizonytalanságok miatt nagyon komoly piacvesztést szenvedett el az utóbbi időben – tette hozzá Balogh Károly Zsolt.

Azt is tudni kell, hogy a nagy multinacionális cégek magyarországi gyárai jobbára csak végrehajtók, azaz néhány hónapnál előrébb nem nagyon látnak. Ugyanakkor az ideiglenes működési zavarokat nagyon hatékonyan kezelik: például úgy, hogy először a kölcsönzött munkaerőtől válnak meg, ami nem jelenik meg a statisztikában.

Mindenesetre figyelemreméltó, hogy a KSH legfrissebb számai azt mutatják, hogy a megyében – az országos trenddel ellentétben – az utóbbi egy évben növekedett a munkanélküliség: a tavaly első negyedévi 1,3 százalék mára 3,1 százalékra ugrott. Ami messze nem tragikus, de a trend magyarázatra szorul.

Egészségtelen gazdasági szerkezet

Vas megyei gazdasága látszólag jól teljesít, de az utóbbi években egyre nyilvánvalóbbá vált, hogy nagyon egészségtelen az összetétele – mondta lapunknak a főtitkár.

Nemcsak arról van szó, hogy a megyénk extrém módon kitett az exportnak és a gépjárműiparnak, még a kisebb változások is drámaian felerősödhetnek, hanem arról is, hogy nagyon kicsi a szerepük a hazai közepes és a kisvállalkozásoknak.

Ha nagyon lesarkítjuk, ez azt jelenti, hogy a magyar - és különösen a Vas megyei - gazdaság egy jókora szelete tulajdonképpen nem is a magyar gazdaság része.

Abban lehet bízni, hogy a kormány végre felismeri: ezen nagyon gyorsan változtatni kell.

Most van egyeztetés alatt egy kormányzati KKV-stratégia, amelynek részleteire és Vas megyei vonatkozásaira majd később visszatérünk.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Gazdaság

Tovább az oldalra