Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Annus Adrián bejutott az elit sportolók klubjába

Adrit az év sportolójának választották. Sztár lett. Vajon mit változott az elmúlt években ő, és az élete?

- Az Európa-bajnokságon és a párizsi világbajnokságon viselt mezedet egyaránt jótékonysági célra ajánlottad fel. Miért nem őrzöd otthon, hogy emlékeztessen a sikereidre?
- Ezek nekem nem jelentenek annyit, és ez így van jól, hiszen ha állandóan a pólóimat nézegetném és a múlton töprengenék, akkor mi lenne a jövővel? Amíg aktív sportoló vagyok, nekem nem szabad hátranézni, mindig csak előre! Az, hogy a pólóm árából gyerekek életét tehetem jobbá, külön örömöt jelent nekem.

- A rumi diákotthonban, hogyan fogadták az ajándékokat?
- Elmondhatatlan, amit ott tapasztaltam! Az a szeretet és őszinteség, ami a gyerekekből áradt! Azt sajnálom egyedül, hogy a kislányomat, Franciskát nem vittem magammal.

Franciska, a NŐ

- Apropó Franciska. Lassan hölgy lesz a kislányból...
- Az azért még messze van. De valóban egyre nagyobb, én pedig igyekszem egyre több időt tölteni vele. Ő a legfontosabb dolog az életemben!

- Mit szólt hozzá, hogy apa lett az év sportolója?
- Büszke volt rám. Ráadásul a feleségemmel közös fotók is jelentek meg a napilapokban, s nagyon tetszett neki így együtt anya és apa. A hatalmas vándorserleg is ott díszeleg a nappalinkban, úgyhogy mostanában mindennap beszélünk róla.

Bekerülni egy elit klubba

- Ezek szerint ez nem csak egy díj a sok közül?
- Minden díjra rendkívül büszke vagyok, de - remélem nem tűnik szerénytelenségnek - ezt az elismert megszerezni már nem semmi! A serlegen rajta van a korábbi győztesek névsora, s ebbe a klubba tartozni nem kis dolog! Nagy lökést ad ez nekem az olimpia előtt. Hiszen mostanában már csak ez jár a fejemben...

- Gondoltál arra, hogy te leszel a legjobb magyar sportoló, vagy azért ez neked is meglepetés volt.
- Miért lett volna meglepetés? Titkon számítottam és vágytam is rá. Az viszont meglepett, hogy Fazekas Robi csak a harmadik lett. Van egy közös mondásunk az ilyen díjazásokkal kapcsolatban: amíg mi vagyunk az első két helyen, addig nincs baj. Most beékelődött közénk Cseh László úszó. Én azonban Cseh minden érdemének és kivételes klasszisának figyelembevétele mellett - no és biztos jókora elfogultsággal - azt mondom, Robinak járt volna a második hely!

"Józsi fura fickó, nemcsak a mesterem hanem a barátom is"

- Edzőtök, Vida József második helye?
- Győzelemmel felérő második hely. Rozsnyói Katalinnal nem lehetett felvenni a versenyt, hiszen a kajakos lányok teljesítménye egy kisebbfajta csoda! Józsi fura fickó, nemcsak a mesterem hanem a barátom is. Egy igazi edző, aki nemcsak a penzumokkal, hanem sportolója személyiségével, gondjaival is törődik. Ennek nagy szerepe van abban, hogy ott tartok, ahol tartok.


Munkásszálló és vajas kenyér után családi ház Jákon

- És a pályafutásodon szoktál gondolkozni? Hogy honnan indultál és hova jutottál?
- Mindig büszke leszek arra, hogy honnan jöttem. És remélem, hogy azért sem kell szégyenkeznem, amit eddig elértem. Persze többre vágyom! Mindig is szerettem volna olimpiát nyerni, de amikor a munkásszállón hetekig éltem vajaskenyéren, akkor bizony nem hittem volna egyszer elérhető közelségbe. Most ezért kell edzeni, nyomni, nyomni, történjen bármi, vagy érezzem bármilyen fáradtnak magam!

- Változtatsz a felkészüléseden az olimpia évében?
- Nem! Vida József a világ legjobb kalapácsvető edzője, ő mindig a tudása legjavát adta és adja. Úgyhogy követem utasításait és vakon megbízok benne. Ez a siker egyik legfontosabb alapja. A bizalom, és a Haladásnál uralkodó jó hangulat. Így öröm edzésre menni! Még ha reggel iszonyú fáradtságomat legyőzve is kell kikászálódnom az ágyból, akkor sem gondolok arra: Hu én ezt most utálom!

- Az életedbe mennyire hozott változást, esetleg nagyobb nyugalmat, hogy falusi legény lettél, hisz nemrég Jákra költöztél?
- Jó dolog, ha az ember magáénak tudhat valamit. Nekem közel harminc év munka kellett ahhoz, hogy egy családi házat tudjak venni. Hihetetlen jó érzés, amikor edzés után autóba ülök, beteszek egy jó zenét, és elindulok hazafelé.

Ezzel nem jár nagy pénz...

- Gondolom, ennyi elismerés után most már anyagilag is megbecsülnek, tolonganak a szponzorok...
- Egy csudát. Szerintem én vagyok az első "Év sportolója" akinek nincs támogatója. Nem mondom, hogy nem bánt de tudomásul veszem azt, hogy továbbra is meg kell dolgoznom minden egyes forintért. Nekem nem újdonság ez, ezt csináltam egész életemben. Ez persze nem jelenti azt, hogy nem reménykedem egy telefonhívásba - és nem is szégyellenék igent mondani rá - , hogy: Adrián a cégemnek Önre van szüksége, reklámozza termékünket!

"...ugyanazokkal sörözök..."

- Az már bebizonyosodott, hogy a sikerért megdolgozol. A siker miként viszonyul hozzád? Megváltozatott?
- Ezt a körülöttem élőktől a barátaimtól kellene megkérdezni. Ha arra gondolsz, nem vesznek körül érdek barátok, ugyanazokkal sörözök, mint ezelőtt, ugyanazokban bízom meg, akikben az Európa-bajnoki győzelem előtt.

- És a karácsony? Mit hozott a Jézuska?
- Nagyon jól teltek az ünnepek. Itt volt apukám, majd a szentestét és karácsony két napját a kislányommal és a feleségemmel töltöttem. Aztán meglátogatott anyukám is, így mindenkivel együtt lehettem, aki fontos az életembe. Tocitól, a feleségemtől kaptam egy naptárt, amit Ő maga csinált, és valamennyi hónaphoz az én egyik fotómat tette. El is érzékenyültem...

Ahol Vida, és Szitás Imre anekdotázik

- Szilveszter?
- Akkor megint lehet egy kicsit ünnepelni. Nálam lesz a buli. Jönnek a barátok, azok, akik egész évben mellettem voltak, akik elkísértek Párizsba, és bíztattak, segítettek a nehéz pillanatokban.

- Gondolom itt a kalapácsvetés nem lesz téma.
- Ne hülyéskedj! Ott, ahol Szitás Imre és Vida József anekdotázik, ne legyen téma a kalapácsvetés? Erről szól az életünk, miért kellene megtagadni akár egy este erejéig is? Eszünk, iszunk és röhögünk, abban a reményben, hogy jövőre sem kell majd sokat siránkoznunk!

Kedves Olvasó!

Hangot szeretnénk adni nektek! Kérjük, segítsetek nekünk abban, hogy elindítsuk új stúdiónkat, és hogy minél több beszélgetést és videót készíthessünk veletek, nektek!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Sport