Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Napsütéses, gyereksétáltatós március 15. Szombathelyen

Csendes baloldali megemlékezéssel indult, ezres tömeggel folytatódott, sajtófotó kiállítással zárult az ünnepi program.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Ha március 15. és Szombathely, akkor Horváth Boldizsár. Ez a gondolat uralta délelőtt fél tízkor a volt szombathelyi főjegyző, volt igazságügy-miniszter szobra körül gyülekező, mintegy másfél tucat MSZP-szimpatizáns hangulatát. Amíg a baloldalé volt a városvezetés, addig innen indult a március 15-i ünnepségsorozat, hiszen Horváth Boldizsár fontos szerepet játszott az 1848-as tavasz szombathelyi történéseiben, majd később, a kormány tagjaként a konszolidációban.

Nem véletlen

A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

A szobor előtt azért voltak virágok, kis zászlók, koszorúk, ez szervezett dolgot sejtet, az események azonban tényleg elkerülték a helyszínt. Ipkovich György volt polgármester, országgyűlési képviselő háromperces beszédében annyit emelt ki, nem véletlen, hogy most nincsenek itt ünneplők, hiszen anno az önrendelkezésért, a jogállamiságért, a sajtószabadságért, a hatalommegosztásért küzdöttek.

Március 15-i ünnepségek
Megkoszorúzták Horváth Boldizsár szobrát
Mészáros Zsolt

Aztán megkoszorúzták a szobrot, fejet hajtottak előtte, majd Ipkovich kijelentette:

és most menjünk, és vegyünk részt a városi ünnepségen

.

Mi is így tettünk, a Március 15. téren végignéztük az országzászló felvonását, a kísérő katonai tiszteletadást és ünnepi műsort. Sok száz szombathelyivel együtt, tényleg nagyon sokan voltak, láthatóan jó program volt ez a kisgyerekes családoknak, hiszen volt itt fúvószenekar, korhű ruhákba öltözött szereplőgárda, menetelő és tisztelgő katonák, és nem utolsósorban huszárok, akik között több fiatal lányt is láttunk.

A legyőzésre ítéltetett rossz

Aztán ismét egy rövid séta az MMIK előtti térre, ahol a hivatalos ünnepség kezdődött. Kicsit hosszúra nyúlt ünnepi műsorral, ami nem okozott meglepetést, régóta ünneplünk már hasonló módon. Az idei szónok Ágh Péter (Fidesz) országgyűlési és városi képviselő volt, sajnos, beszédét nehezen lehetett érteni. (Később megtudtuk, hogy a hangosítással voltak gondok.)

Március 15-i ünnepségek
Ágh Péter beszédet mod
Mészáros Zsolt

Annyit sikerült kihámozni belőle, hogy mindenkinek megvannak a saját feladatai, 1848-ban ez a szabadság kivívásának vágya volt, és akik részt vettek benne, azokban erős volt az elhivatottság, legyűrték a félelmeiket, példát mutattak másoknak. Tisztelet jár azoknak, akik mertek tabukat dönteni, és erőt adtak a többieknek is. Megmutatták, hogy gyűlölködésből nem lehet országot építeni, ezért összefogtak és együtt küzdöttek azért, hogy ne legyenek másodrendű állampolgárok saját hazájukban.

Kijelentette, a márciusi ifjak is olyanok voltak, mint bármelyik fiatal, akiknek a döntő pillanatban a szívükből jött az elhatározás. Hozzájuk hasonlóan mi is érezzük magunkban az elhivatottságot és tudjuk, hogy le lehet gyűrni azt, ami rossz. Elszántsággal, kötelességtudattal most is teljesíteni fogják a feladatukat – fejezte be.

Puskás átadta a hatalmat

Majd Puskás Tivadar polgármester beiktatta hivatalába a néhány nappal korábban megválasztott diákpolgármester és diák-alpolgármestert. A választásról itt már beszámoltunk Csak a Hella! – Voksolt a szombathelyi ifjúság 2012. March 07. 18:35 , most csak az ünnepélyes kulcsátadáson volt a sor.

Március 15-i ünnepségek
Korhű ruhák és szereplők
Mészáros Zsolt

A beszéd után aztán koszorúzás a Petőfi-szobornál, a már ismert koreográfia szerint, városvezetők, pártok, intézmények, civil szervezetek, stb. Ránk meg újabb séta várt, hiszen következett a 2. Sajtófotó kiállítás megnyitója a Savaria mozi aulájában.

Második, hiszen tavaly volt az első „Bennünk él a reformkor” - (Frissítve) 2011. March 15. 15:55 , és akkor nagyon pozitív volt a fogadtatása a dolognak. A lényege, hogy felkérik a városban dolgozó fotóriportereket, hogy küldjenek be néhány képet az egy év terméséből, aztán ezekből kiállítást rendeznek. Most is szép számú fotót állítottak ki, a legkülönfélébb témájúakat, a sporttól a művészetig, a portrétól a természetképig.

Ha rossz a kép, nem mentél túl közel

A kiállítást Puskás Tivadar nyitotta meg, megemlítve a magyar sajtó napját, és kiemelve az egyetlen fotómontázst, ami nem sajtófotónak készült, rajta a város jelképeivel és a képeket beküldött fotósok arcképeivel. (Köztük lapunk munkatársaival is.)

Március 15-i ünnepségek
Két díjazott: Cseh Gábor és Büki László
Mészáros Zsolt

A polgármester megemlékezett az első igazi fotóriporterről, a magyar származású Robert Capáról Tűzvonalban Robert Capa – Harcok, halálok és arcok a világhíres fotóriportertől 2011. January 28. 10:45 , aki munkája közben veszítette életét, mert betartotta saját hitvallását:

ha rossz a kép, nem mentél túl közel

.

Megismételte tavalyi hasonlatát is, miszerint a fotósok olyanok, mint a mentők, mert hóban, fagyban, esőben, sárban, napsütésben, forróságban dolgozik, és keresi, kinek lehetne segíteni. Mert a híradás egyúttal segítség is, és nagy a fotós felelőssége, mert míg a leírt szöveget többféleképpen is lehet értelmezni, a kép önmagáért beszél és leplezetlenül mutatja meg a valóságot.

Álmos nyugalom

Puskás aztán elmesélte, melyik fotók tetszenek neki igazán, és nehéz volt a választás. Mert most zsűrizés is volt, a polgármester mellett több szakember értékelte a képeket, végül három kép és három fotós érdemelte ki a zsűri különdíját. Büki László (vaskarika.hu) A szem c. képéért, Cseh Gábor (westindex.hu) Visszapillantó tükör c. munkájáért, és Szendi Péter (Vas Népe) Körmend-Falco c. sportfotójáért kapta a díjat.

Még egy kis nézelődés a kiállításon, aztán irány haza, a Főtér és a környező utcák napsütésben fürödtek, és álmos nyugalmat árasztottak. Néhány óra múlva a fővárosi demonstrációkról jelentkezünk tudósításokkal, fotókkal. Valószínűleg nem ilyen békés hangulatban.

Huszárok felvonulása
Galéria a huszárok felvonulásáról
Nagy Zoli
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Kapcsolódó cikkeink

Csak a Hella! – Voksolt a szombathelyi ifjúság

A korábbi években tapasztaltakhoz képest igencsak nyugodt hangulatú választáson, a bolyais Kurucz Hella zsinórban harmadik alkalommal lett diákpolgármester.

„Bennünk él a reformkor” - (Frissítve)

Huszárfelvonulással, koszorúzással, sajtófotó kiállítással ünnepelte Szombathely március 15-ét. Puskás Tivadar polgármester beszédében párhuzamot vont a 48-as követelések és az új alkotmány között. És volt egy kis közjáték is.

Tűzvonalban Robert Capa – Harcok, halálok és arcok a világhíres fotóriportertől

A második világháború leghíresebb fotósának, a magyar származású Robert Capának nyílt nagyszabású tárlata Szombathelyen, a Képtárban. Harcok és arcok, fekete-fehérben.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Közélet

Hirdetés