Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Nézz, nézz az ég felé! Ezek lesznek a legfontosabb csillagügyi történések 2016-ban

A National Geographic összeszedte, mi továbbadjuk.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Bokszolhatnak itt a földközelben a barom politikusok, sírhatunk, mert elfogyott a tej a hűtőből, tapsolhatunk karrierünk következő lépcsőjének, de sose feledjük: mi csak egy alig észrevehető szemvillanás vagyunk a hatalmas univerzum történetében, ha tetszik, ha nem. Ha másért nem, ezért érdemes alkalmanként feltekinteni, és észrevételezni néhány szokatlan égi tüneményt, olyanokat, amik már évmilliókkal azelőtt is megtörténtek, hogy ember lába érintette a talajt, és megtörténnek további évmilliók múlva is, amikor mi már sehol nem leszünk. Ebben az évben az alábbi eseményeket véshetjük be a naptárba:

Március 8 - Teljes napfogyatkozás!

Gyakorlatilag a hobbicsillagászok jolly jokere az a jelenség, amikor a Hold nagy kevélyen elmászik a Nap előtt, pár perc erejéig homályba borítva zöld bolygónkat, illetve annak egy részét. Idén a szerencsés nyertes Délkelet-Ázsia lesz, vagyis Indonéziától a Csendes-Óceán nyugati feléig lehet majd megtekinteni a nagy elsötétülést (illetve a részleges verziót Ázsia egyéb részein is, aki épp akkortájt utazik arrafelé, mindenképp informálódjon, nehogy ijedelem legyen a vége).

Május 6 - Ismét főszerepben az Éta Aquarida meteorraj

Az előző években is jártak felénk , most ismét lehetőségünk lesz őket csodálni. Róluk annyit mindenképp érdemes tudni, hogy a híres Halley-üstökös törmelékét jelentik. És a legjobb hír: épp akkor jönnek a szikrázó apróságok, amikor újhold lesz, szóval elég sötét lesz az égboltozat ahhoz, hogy jól kivehessük őket. Főleg, hogy óránként harminc is érkezhet menetrendszerűen.

Éta Aquarida meteorraj 2013-ban
Jeff Berkes / NASA

Május 9 - Ínyenceknek: a Merkúr átsuhan a Nap előtt

Tíz év alatt ez az első ilyen esemény, úgyhogy ritka asztronómiai csodának minősül. Égi kísérőnk vakító korongja előtt bő hét órán át fog vánszorogni a kis fekete pötty, szabad szemmel aligha lehet majd kiszúrni, meg nem is annyira ajánlott a próbálkozás, ellenben egy szolárszűrővel felszerelt teleszkóppal annál inkább. Ezekről a helyekről lesz majd megtekinthető, szóval nyakig benne vagyunk a buliban!

Augusztus 23 - Hibátlan együttállás

Vagyis a 24-ére virradó éjjelen egy szép egyenes sorba rendeződik a Mars és a Szaturnusz, a Skorpió csillagkép legragyogóbb szuperóriás csillagával, az Antaresszel együtt. Amit ráadásul vöröses színével a vörös bolygó színére is rímel, érdemes lesz koncentrálni az árnyalatokra és elővenni a fiók mélyén porosodó távcsövet.

Augusztus 27 - Vénusz randevúzik Jupiterrel

Ehhez aligha kell különösebben hozzáfűzni bármit: a Nap és a Hold utáni két legfényesebb, szabad szemmel látható égitest borzasztó közel kerül egymáshoz. Mármint nem úgy, hanem csak mi látjuk majd úgy. Annyira közel egyébként, hogy a távolság köztük akkora lesz, mint a Hold átmérőjének egyharmada. Mármint persze ez is csak a szemünk láttára, a valóságban maradnak egymástól tisztes távolban, bő 670 millió kilóméternyire. A nyugati égbolt alján kell majd keresnünk őket hajnalban, szóval még a felkelő Nap ébredező sugaraival is meg kell majd birkózniuk.

Robert Snache

Szeptember 28 - Mars a Lagúna ködben

A vörös égitest gyönyörű hátteret kap a tőlünk 4000 fényévnyire lebegő Lagúna-köd formájában. Igaz, szabad szemmel ez a gázfelhő csak egy derengő elmosódottságnak tűnik, de ha van megfelelő fényképezőnk, akkor hosszú záridővel elénk tárulhat a vöröses tónusa.

Andrew Fazekas illusztráció
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Tech

Hirdetés