Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

A Haladás nagyjai: Király Gábor

Született: 1976. 04. 01 Posztja: kapus Nevelőedzője: Szarka Zoltán, Szöllősi Emil, Iszak Sándor, Mitterstiller Csaba Jelenlegi edzője: Jürgen Röber, Enver Marics (kapusedző) Legjobb eredménye: Bundesliga-harmadik (1999), az NB II Nyugati csoport bajnoka (1995)

Király Gábor

Született: 1976. 04. 01
Posztja: kapus
Nevelőedzője: Szarka Zoltán, Szöllősi Emil, Iszak Sándor, Mitterstiller Csaba
Jelenlegi edzője: Jürgen Röber, Enver Marics (kapusedző)
Legjobb eredménye: Bundesliga-harmadik (1999), az NB II Nyugati csoport bajnoka (1995)
Korábbi klubja: Hertha Berlin 1997 - 2004. július
Jelenlegi klubja: Crystal Palace FC (2004. augusztus -)
Mostani mezszáma: 28
Családi állapota: nős
Hobbija: zenehallgatás
Király fan-club:
http://www.gabor-kiraly-fanclub.de/
http://f11.parsimony.net/forum16620/
Crystal Palace honlapja: http://www.cpfc.co.uk

        

További képek a galériában

Válogatás a sportolóról a magyar lapokban megjelent cikkekből:

Nemzeti Sport 2001. Január 9.
A Hertha ragaszkodik a kapusához
Király marad Berlinben

Megy vagy marad? - ez volt a kérdés Király Gáborral kapcsolatban. Az utóbbi másfél évben többször beszámoltunk róla, hogy a német Hertha BSC kapusát több világhírű csapat (köztük a spanyol Real Madrid, az olasz Lazio, Milan és a Fiorentina, vagy az angol Arsenal és a Manchester United) is megkereste. Mint kiderült, az Arsenal tűnik a legkomolyabb kérőnek, hiszen a londoniak többször is jelentkeztek már Király menedzserénél, és megbízható információk szerint a nyártól le is igazolnák a szombathelyi származású futballistát. A német klubnál ekkor úgy érezték, lépni kell: szerződéshosszabbítási tervezetet adtak Királynak, és hétfőn hivatalossá vált, hogy a magyar futballista a németek ajánlatát elfogadta. Tovább:

***

Nemzeti Sport 2001. január 4.
Magyarok a nagyvilágban I. - Németország
Király Gábor, a Hertha egyes számú játékosa
Király Gábor (1976. április 01., Hertha BSC - Bundesliga I., 6., 18/0) A fővárosi társulat Bohóca minden mérkőzésen pályára lépett a szezon során, már maga mögött tudhatja századik - német - élvonalbeli meccsét, ráadásul a csapat legnagyobb sztárjainak egyike, a közönség kedvence. Nemhiába érdeklődik iránta az Arsenal, a Lazio és még néhány, a Herthánál magasabban jegyzett klub. Sokat elmond idei teljesítményéről, hogy edzője, Jürgen Röber Európa legjobb kapusának tartja Tovább:

***

Index, 2000. dec 28.
Király Gábor szombattól már százados
100. Bundesliga mérkőzésére készül a magyar kapus

Király Gábor, a magyar labdarúgó-válogatott elsőszámú kapusa jubilál a hétvégi Dortmund elleni német bajnoki mérkőzésen. A volt szombathelyi hálóőr ugyanis 100. Bundesliga mérkőzésén védi csapata kapuját. Legnagyobb álma mégis az, hogy a Haladással UEFA-kupa mérkőzésen szerepeljen. Tovább:

***

Magyar Nemzet, 2000. december 23.
A mackója szürke, az egyénisége színes Király Gábor csak kérőiről és a márciusban születendő kislányának nevéről nem beszél
Akárcsak külföldön, itthon is megválasztották a 2000. év legjobb labdarúgóit. A válogatottak szövetségi kapitányai a francia Zinedine Zidane-t találták a legjobbnak, míg a magyar edzők a portugál Bragában játszó Fehér Miklós teljesítményét értékelték a legtöbbre. A France Football hetilap 1956 óta hagyományos szavazásán a világ jelenlegi legdrágább futballistája, a Real Madrid portugál csillaga, Luis Figo kapta az Aranylabdát, a magyar újságírók közül pedig a Hertha BSC kapusára, Király Gáborrra szavaztak idén a legtöbben. Tovább

***

Nemzeti sport
Az év játékosa: Király Gábor
A Hertha kapusának a lengyelek elleni meccs a legkedvesebb emléke

Itt az év vége, az összegzések, a szavazások ideje. Korábban már beszámoltunk arról, hogy a honi élvonalban dolgozó edzők voksai alapján a portugál Braga csatára, Fehér Miklós lett az év csatára. A Nemzeti Sport munkatársainak szavazatai alapján Király Gábor végzett az első helyen, míg a szurkolók körében tartott felmérésünk szerint az izraeli Maccabi Tel-Aviv légiósa, Horváth Ferenc nyújtotta a legjobb teljesítményt ebben az évben. Lapunk szerdai számában már olvashattak Fehér Miklósról, s a közeljövőben a szurkolók által megszavazott Horváth is megszólal. Ezúttal a sajtó munkatársai által legjobbnak választott Király Gábor nyilatkozott. Tovább:

***

Nemzeti Sport 2000. Július 22.
A Nemzeti Sport sztártotója
Király Gábor vendéggyőzelmet vár az Üllői úton

A München--Berlin menetrend szerinti légijárat péntek délután néhány perces késéssel indult -- a gépen ülők ugyanis Király Gáborra vártak. No nem sokat, csak annyit, amíg a kapus lapunknak elmondta, milyen végeredményekre számíthatnak a szurkolók az első fordulóban. A kapus (a Hertha BSC csapatával) az ausztriai edzőtáborból tartott a német főváros felé. Tovább:

***

Savaria Fórum, 1999.
"A híresztelések nem foglalkoztatnak"
Király Gábor az irigyei miatt ilyen egészséges
Jó évet zárt Király Gábor, a Haladás egykori kapusa. Csapata a német első ligában játszó Hertha VSC. harmadik lett, s őt választották a legjobb külföldön játszó magyar futballistának. Balatoni nyaralása közben leptük meg. Tovább:


Nemzeti Sport 2001. Január 9.
A Hertha ragaszkodik a kapusához
Király marad Berlinben

Megy vagy marad? - ez volt a kérdés Király Gáborral kapcsolatban. Az utóbbi másfél évben többször beszámoltunk róla, hogy a német Hertha BSC kapusát több világhírű csapat (köztük a spanyol Real Madrid, az olasz Lazio, Milan és a Fiorentina, vagy az angol Arsenal és a Manchester United) is megkereste. Mint kiderült, az Arsenal tunik a legkomolyabb kérőnek, hiszen a londoniak többször is jelentkeztek már Király menedzserénél, és megbízható információk szerint a nyártól le is igazolnák a szombathelyi származású futballistát. A német klubnál ekkor úgy érezték, lépni kell: szerződéshosszabbítási tervezetet adtak Királynak, és hétfőn hivatalossá vált, hogy a magyar futballista a németek ajánlatát elfogadta.
- Eddig 2003 júniusáig szólt a szerződése, most 2004-ig kötelezte el magát a Hertha BSC-hez. A kívülálló számára ez nem olyan nagy különbség.
- Valóban nem tűnik annak - mondta Király Gábor. - Az ajánlatnak egyrészt gesztusértéke van, hiszen ezzel a klub jelezte, hogy mindenképpen számít rám, ráadásul még két évig opciós joga van a játékjogom megszerzésére. Ez azt jelenti, hogy ha 2004 után mindkét fél akarja, akkor maradok a Herthában.
- Gondolom, csak a gesztus miatt azért nem kötnek új szerződést...
- Tény, hogy az Arsenal érdeklődése elgondolkodtatta a vezetőket. Új szerződést készítettünk, amelyben, nem tagadom, kedvezőek az anyagi feltételek. Én pedig úgy gondoltam, hogy nagyon jól érzem magam Berlinben, és elfogadtam az ajánlatot. Ráadásul legutóbb azt hallottam, hogy az őszi idény végén több mérkőzésen is megnéztek a londoni gárda képviselői. Akkor, sajnos, sem a csapatnak, sem nekem nem ment a játék, elég sok gólt kaptam, ám úgy tudom, ez nem vette el az Arsenal kedvét. Ha jól értesültem, tavasszal is eljönnek majd több alkalommal a meccseinkre.
- Ezek szerint nagyon komoly az angolok szándéka. Lehet, hogy elkapkodta a döntését?
- Ugyanilyen komoly szándékkal legalább tíz világklasszis kapust is feltehetőleg meg szeretnének venni, és tán nem tévedek, ha azt mondom, hogy bárkit meg tudnak venni. Ráadásul nehezíti a helyzetemet, hogy Magyarország nem tagja az Európai Uniónak, ám ha az lesz, akkor az megkönnyíti a futballisták átigazolását is. Nem idegesítem magam, ha az Arsenal nem vesz meg, akkor is nagyon-nagyon jó helyen maradok, és itt 2006-ig lehet munkahelyem.

(somogyi)

 ***

Nemzeti Sport 2001. január 4.
Magyarok a nagyvilágban I. - Németország
Király Gábor, a Hertha egyes számú játékosa

Király Gábor (1976. április 01., Hertha BSC - Bundesliga I., 6., 18/0) A fővárosi társulat Bohóca minden mérkőzésen pályára lépett a szezon során, már maga mögött tudhatja századik - német - élvonalbeli meccsét, ráadásul a csapat legnagyobb sztárjainak egyike, a közönség kedvence. Nemhiába érdeklődik iránta az Arsenal, a Lazio és még néhány, a Herthánál magasabban jegyzett klub. Sokat elmond idei teljesítményéről, hogy edzője, Jürgen Röber Európa legjobb kapusának tartja.

Király újra az ágyúsok célkeresztjében
Király Gábor után érdeklődik az Arsenal - írta az angol Sunday People információja nyomán a német Bild című napilap szerdán megjelenő száma. A hír érdekes, ám cseppet sem újkeletű.
Király Gábor után érdeklődik az Arsenal - írta a Nemzeti Sport 1999. április 24-én, azaz több mint másfél évvel ezelőtt.
Akkor többek között a londoni ágyúsok vezetőedzője, Arséne Wenger mondta, hogy lassan meg kell találniuk a kiöregedő David Seaman utódát. Ám Seaman azóta is véd, és ha mégsem, az osztrák Alex Manninger helyettesíti. Beszámoltunk arról is, hogy Stewe Rowley, az Arsenal technikai igazgatója szerint több Bundesliga-bajnokin is megnézték a magyar kapust, és kimondottan jó véleménnyel vannak róla. Persze, akárcsak az ehhez hasonló esetekben, úgy ebben is meglehetősen óvatosan fogalmaztak a felek.
Később - egészen pontosan 2000. február 26-án - arról írt a Nemzeti Sport, hogy sztárklubok érdeklődnek a kapus iránt. Akkor Király lapunknak elmondta: tud arról, hogy az olasz Lazio, AC Milan és Fiorentina mellett a spanyol Real Madrid az angol Manchester United és (ugye, kitalálták?) az Arsenal jelezte, hogy számítana rá.
Noha Király azóta is Berlinben maradt, a legfrissebb, Angliából érkező hír szerint a londoniak ismét érdeklődnek a magyar válogatott kapusa iránt. Nem kétséges, hogy Király-ügyben az Arsenal a legeltökéltebb...
Most mi az igazság?
Kitartóak az angolok
- Magam sem tudom - mondta Király Gábor, aki szerdán utazott vissza a német fővárosba. - Az sincs kizárva, hogy az információt most csak a lapok találták ki. Legutóbb például azt olvastam, hogy csapattársam, a brazil Alex Alves botrányosan viselkedett az évzáró banketten. Na most, én ott ültem mellette, elhiheti nekem, hogy észrevettem volna, ha az asztalon táncol... - Tehát semmi alapja a hírnek? Nincs kapcsolatban az angol klubbal?
- Ezt nem mondtam. Az igaz, hogy régóta hallani az Arsenalról, a menedzserem decemberben el is utazott Londonba, tárgyalt az egyik vezetővel, és visszatérve azt mondta, az angolok nyártól szeretnének megszerezni.
- Tehát megy az Arsenalba?
- Nézze, ezt nem tőlem kell megkérdezni, mert ez nem tőlem függ. Még két és fél évig élő szerződésem van a Hertha BSC-vel, és a klub már jelezte, hogy hosszabbítani szeretne. Így, ha az Arsenal érdeklődése valóban komoly, akkor a klubbal kell megegyeznie először.
- Akkor azt árulja el, lenne-e kedve az Arsenalban védeni?
- Persze, hogy lenne. Hozzáteszem, nagyon jól érzem magam Berlinben, de nem félnék a kihívástól. Azt gondolom ugyanakkor, hogy a világ legjobb csapataiban már nem nagyon lehet hibázni, és ezek az együttesek csak nagyon rutinos kapusokat vesznek. Még csak huszonnégy éves vagyok, és megítélésem szerint még sok tapasztalatra van szükségem ahhoz, hogy egy ilyen nagy klubban helyt tudjak állni.

Csak pletykálnak?
Természetesen kíváncsiak voltunk az ügyben érintett egyesületek véleményére is. Ám előbb nézzük, mit is írt a Sunday People. A cikk nem túl hosszú, de azért sokatmondó: „Az Arsenal még mindig nem tett le arról, hogy új kapust szerződtessen, annak ellenére sem, hogy Arséne Wenger nem győzi hangoztatni, ő továbbra is bízik Alex Manningerben. Legutóbbi információnk alapján az új kiszemelt a berlini Hertha magyar válogatott kapusa, Gábor Király" - írják a szigetországban.
Illő hozzátenni, a cikk elolvasása után „felmentünk" az Arsenal weboldalára, ám ott nem bukkantunk olyan hírre, amely alátámasztotta volna a brit bulvárlapban megjelenteket.
Ezek után tárcsáztuk a londoni klub számát.
- Tény és való, mi is hallottunk arról, hogy állítólag igazolnánk Király Gábort, de azt kell mondjam, a magyar kapus szerződtetése jelenleg nem aktuális - árulta el a Nemzeti Sport érdeklődésére Amanda Docherty sajtófonök.
- Másképpen fogalmazva: nem tervezik, hogy Királlyal erősítik meg a keretüket?
- Erre csak azt felelhetem, ha e témában érdemleges bejelentenivalónk lesz, akkor azt önök nem előre az angol lapokból, és nem is az internetről tudják majd meg.
- Talán nem mellékes, még a német sajtó is arról cikkezik, hogy Berlinből érkezhet Londonba az ágyúsok új kapusa.
- Kérem, ne higgyenek a pletykáknak. Ismétlem, ha fontos bejelentenivalónk lesz, akkor az Arsenal FC vezetősége áll majd a nyilvánosság elé...
És a hölgy udvarisan elbúcsúzott. Peter Hill-Wood klubelnök valamivel bőbeszédűbbnek bizonyult, amikor a szigetországi újságokban úgy nyilatkozott, „az Arsenalnak szüksége van új játékosokra, kapusra, védőre, középpályásra egyaránt, mi több, ehhez a pénz is rendelkezésre áll." A piros-fehérek első embere kiemelte, hogy Wenger mester is hasonlóan gondolkodik, vagyis szerinte is szükség van erősítésre (állítólag a londoniak a Feyenoord kapusát, Jerzy Dudeket is kinézték maguknak, úgy hírlik, a rotterdamiak 4.5 millió fontot kérnek a lengyel labdarúgóért).
Maradva a leghátsó posztnál: az Arsenalnak jelenleg négy kapusa van.
Ha Seaman nem lenne sérült, és nem lenne 37 éves, talán fel sem vetődhetne, hogy új kapust vigyenek az angol fovárosba.
De Seaman sérült, és 37 éves...
Rossz bokája immár két hónapja akadályozza meg abban, hogy a gólvonalra álljon, ebben a szezonban csupán 14 alkalommal őrizhette az Arsenal hálóját. Első számú helyettese, Manninger idáig tizenegyszer kapott bizalmat Wengertől - fogalmazzunk úgy, hol élt vele, hol meg nem.
John Lukic következik a rangsorban, ő négyszer védett ebben a szezonban, maradandót nem alkotott, ráadásul december 11-én ünnepelte negyvenedik születésnapját.
Végül, de nem utolsósorban ott van Stuart Taylor, akinek a tehetségével nem lenne baj (ezt bizonyítja, hogy ő a 21 éven aluli válogatott kapusa), ami viszont ellene szól az az, hogy mindössze húszesztendős, és a szakmai stáb aligha állít csatasorba jó szívvel egy rutintalan futballistát.
Vagyis logikus - legalábbis számunkra -, hogy az Arsenalnak új kapus kell...

Berlini csikicsuki
Na, de nézzük, mit szólnak mindehhez Berlinben.
- Igen, hozzánk is eljutott a hír, amely szerint az Arsenal szívesen elvinné Királyt, de az igazat megvallva, nem hinném, hogy Gábor elhagyna minket, már csak azért sem, mert szerződése kettőezer-háromig a Herthához köti - nyilatkozta lapunknak Hans-Georg Felder, a kék-fehérek sajtófőnöke.
- Azaz, hallottak az ágyúsok érdeklődéséről. A kérdés csak az: hivatalosan is bejelentkezett-e az Arsenal a kapusért?
- Nem.
- És nem hivatalosan?
- Nézze, az újságok sok mindent összeírnak, és ezeknek nem szabad túl nagy jelentőséget tulajdonítani. Legalábbis mi nem szoktunk foglalkozni a lapokban megjelenő pletykákkal. Naponta látnak napvilágot a különböző átigazolási szenzációk, nem is tudom, mi lenne, ha mindegyiket komolyan vennénk.
- Érdekes, beszéltünk az Arsenal képviselőjével, aki szinte szóról szóra így nyilatkozott.
- Na látja, a profikluboknál ez így megy.
- Ha már itt tartunk: jelentkezett-e más egyesület Királyért?
- Nem.
- Szóval, csak az Arsenal érdeklődik.
- Mondom, hivatalosan nem kerestek meg minket a londoniak.
„Hivatalosan nem" - ez már biztatóan hangzik.
Végezetül csupán annyit: Felder odahaza a dpa hírügynökségnek megerősítette, hogy az Arsenal érdeklődik a kapus iránt...  

***

Index, 2000. dec 28.
Király Gábor szombattól már százados
100. Bundesliga mérkőzésére készül a magyar kapus

Király Gábor, a magyar labdarúgó-válogatott elsőszámú kapusa jubilál a hétvégi Dortmund elleni német bajnoki mérkőzésen. A volt szombathelyi hálóőr ugyanis 100. Bundesliga mérkőzésén védi csapata kapuját. Legnagyobb álma mégis az, hogy a Haladással UEFA-kupa mérkőzésen szerepeljen.

100 meccs a német bajnokságban az akkor is 100 meccs. Király Gábor a Hertha BSC magyar kapusa, ezen a hétvégén érkezik ehhez a szép jubileumhoz. A Dortmund elleni hazai bajnokin állítólag nagy ünnepség lesz, de az ünnepelt erről még semmit nem tud. A népszerű „Bohóc” becenévre hallgató kapus, az eddigi tapasztalatairól és a jövőbeli terveiről is készséggel válaszolt az Index kérdéseire.
- Most jön a századik. De milyen volt az első?
- A Köln ellen nyertünk 1- 0-ra hazai pályán. Nem is voltam nagyon ideges, mert nem sok veszíteni valóm volt. Előtte hét meccsen 2 pontot szereztünk, és mindenki a kapust kiáltotta ki bűnbaknak, mert az összes mérkőzésen gólt kaptunk.
- Akkor az utolsó helyen álltak, most viszont vezetik a Bundesliga mezőnyét. Mi a vezetés elvárása a bajnokságban és a nemzetközi kupában?
- A bajnokság előtt az 1 - 6 hely valamelyikének megszerzését tűzték ki célul, ami nemzetközi kupában való indulásra jogosít. Ez mára annyit változott, hogy örülnének, ha az a kupa a Bajnokok Ligája lenne, tehát dobogós helyezés. Az UEFA-kupában pedig sok múlik a sorsoláson, de ott is szeretnénk minél tovább menetelni.
- Többször nyilatkozta, hogy pályafutása legsikeresebb éve az 1998-as. / Német szerződés, 3. hely a Bundesligában, válogatottság/. Mi az, ami a második helyre szoríthatná ezt az évet?
- Szinte semmi, talán csak egy jó vb-szereplés. Erre most van is reális esélyünk, a sikeres rajtnak köszönhetően. Ha a litvánokat itthon legyőzzük, akkor nyugodtabban készülhetünk a románok és a grúzok elleni sorsdöntő mérkőzésekre. A litvánokat a románok is csak az utolsó percben szerzett góllal verték, tehát igen fontosak a kiscsapatok ellen begyűjtött pontok. A grúzok pedig fognak még meglepetéseket okozni a csoportban, tehát jó lesz rájuk odafigyelni.
- Egy sikeres vb után, még jobban megnőne az ázsiója. Van-e olyan csapat vagy bajnokság, amely a „nagy álom"?
- Nem vagyok egy vándormadár típus, eddig is csak két csapatom volt, a Haladás és a Hertha. Olyan helyen szeretek védeni, ahol van lehetőség a tanulásra, és a német csapat erre ideális. Talán évek múlva egy angol vagy spanyol bajnokság jöhetne szóba.
- De azért ott is maradna „Bohóc"?
- Ez természetes. Olyannak fogadjanak el, amilyen vagyok. Ha azt mondják, bohóckodjak úgy sem tudok. Az jön magától.
- Még legalább 15 év van hátra addig, de gondolt-e már arra, hogy mit szeretne csinálni a pályafutása után?
- Ha majd hazamegyünk, szeretnék Szombathelyen élni. Gyerekekkel szeretnék foglalkozni, és átadni nekik azokat a jó tapasztalatokat, amelyeket külföldön szereztem. De előtte még szeretnék egy olyan Haladásban védeni, amellyel legalább egy fordulót megyek az UEFA-kupában. Utána boldogan akasztom szögre a kapuskesztyűt és a cipőt…
És ezt nem viccből mondta a százados bohóc…
Szidor

***

Magyar Nemzet, 2000. december 23.
A mackója szürke, az egyénisége színes Király Gábor csak kérőiről és a márciusban születendő kislányának nevéről nem beszél
Akárcsak külföldön, itthon is megválasztották a 2000. év legjobb labdarúgóit. A válogatottak szövetségi kapitányai a francia Zinedine Zidane-t találták a legjobbnak, míg a magyar edzők a portugál Bragában játszó Fehér Miklós teljesítményét értékelték a legtöbbre. A France Football hetilap 1956 óta hagyományos szavazásán a világ jelenlegi legdrágább futballistája, a Real Madrid portugál csillaga, Luis Figo kapta az Aranylabdát, a magyar újságírók közül pedig a Hertha BSC kapusára, Király Gáborrra szavaztak idén a legtöbben. Tovább

Bár Fehér személyében csatárt - ráadásul fiatal és tehetséges támadót - választottak a honi szakemberek a legjobbnak, talán kijelenthetjük, hogy az ex-győri játékos esetében a "berobbanás" ténye volt a döntő. A Portugáliában "Miki" művésznéven szereplő Fehér 19 évesen került az egyik leghíresebb luzitán klubhoz, az FC Portóhoz, ám ott csak epizódszerepek jutottak neki - tegyük hozzá, az akkori gólkirály, a brazil Jardel árnyékában. Nyáron Jardelt megvette a Galatasaray, ám Fehérnek így sem adott sok lehetőséget a szakvezetés, ezért inkább hozzájárult ahhoz, hogy a magyar futballista egy kiscsapatban, mégpedig a Bragában bizonyítson. A Porto és Fehér tervei valóra váltak, hiszen a magyar légiós a 15. forduló után negyedik helyen álló új csapatában 13 találkozón játszott és a 26-ból 11 gólt szerzett. A válogatottban szintén Fehérnél tapasztalhattuk a leglátványosabb fejlődést, amelyre a négy mérkőzésen szerzett négy találata a bizonyíték.

Az is elvitathatatlan, hogy a magyar labdarúgók közül tartósan magas - mégpedig európai - szintű és kiegyensúlyozott teljesítményt csak Király Gábor nyújt. Annak ellenére, hogy klubjának, a Bundesliga első osztályában pillanatnyilag hatodik helyen álló Hertha BSC-nek sikerülhetett volna eredményesebben is a december...
- Ha három héttel ezelőtt ért volna véget a Bundesliga őszi idénye, akkor most bizonyára ünnepi, amolyan karácsonyi hangulatban beszélgethetnénk - vetettük fel a magyar válogatott és a berlini csapat kapusának.
- Tény, hogy az utóbbi három hétben látványos vereségeket szenvedtünk, ám ha a csapat egész éves teljesítményét nézzük, akkor nem vagyok elégedetlen; összességében így képzeltem el az évet, főleg az őszt. A bajnokság előtt sokan előre aláírták volna a hatodik helyezést, ám az első pozíció fel sem vetődött - erre december elején még a tabella elején álltunk.
- Mi volt a visszaesés oka?
- Az öltözői hangulattal nem volt gond, annak ellenére, hogy sokan láthatóan elfáradtak a végére. A pszichikai kimerültségnek inkább apróbb sérülések voltak a következményei, ami megnehezítette a csapat összeállítását. A hivatalos cél egyébként az első hat hely valamelyikének elérése volt, ami azt hiszem, decemberig túl jól sikerült. Mert azt el kell ismernem: a mostani Hertha számára az első hely még nem reális.
- A válogatottban nyújtott teljesítményét hogyan értékeli?
- Pozitívan, de nemcsak az enyémet, hanem a csapatét is. Az olaszok elleni 2-2 és a litvánok elleni 6-1-es győzelem nemcsak azt mutatja, hogy jól játszunk, hanem azt is, hogy eredményesen, hiszen idén a két tétmeccsen, vagyis a világbajnoki selejtezőn hoztuk a formánkat. Összeszoktunk, hiszen a jelenlegi keret 1998 márciusától játszik együtt, és azóta emberileg és a futballpályán is tapasztaltabbak lettünk.
- Jó formáját bizonyítja, hogy a Kicker című német sportmagazin szerint a Hertha szerződéshosszabbítást ajánlott, miközben neves csapatok szeretnék leigazolni.
- A hír igaz: nagyon komoly ajánlatokat kaptam, de erről még nem beszélhetek. A Herthához 2003 nyaráig köt a szerződésem, s a klub számomra korrekt feltételekkel hosszabbítani akar. Németországban ez általános gyakorlat, mert egy csapat sokkal többet nyerhet szó szerint és átvitt értelemben is, ha megtartja legjobbjait, mintha elengedné.
- Mennyiért lehetne önt "kivásárolni" a szerződéséből?
- Fogalmam sincs, és nem is foglalkozom ezzel.
- Csapattársait egyébiránt mintha megviselte volna az utolsó néhány hét, Michael Preetz például úgy nyilatkozott, hogy szinte minden lövésből gólt kapott a Hertha...
- Úgy érzem, jogos a kritika, ráadásul a statisztikák sem bizonyítják az ellenkezőjét. Sok gólnál voltam tehetetlen és persze voltak olyan szituációk is, amikor én hibáztam. Védelmünk vagy nagyon jó vagy nagyon rossz, hiszen a kikapunk, akkor három-négy gólnál nem kapunk kevesebbet, de ha nyerünk, akkor "nagyon" nyerünk. A 34 gól, amit kaptunk, sok, de az őszi idényben a Hertha volt a legeredményesebb.
- Ha a klub vezetői azt mondanák: Gábor, ajánlj valakit a magyar védők közül, és leigazoljuk, akkor kit javasolna?
- Varga Krisztiánt, Tóth Miklóst, Szekér Istvánt és Zugor Attilát, vagyis azt a védősort, amely mögött a Haladásban játszottam.
- Tudom, hogy sokat bohóckodik, de azt vártam, hogy legalább a válogatottból sorol neveket.
- Volt csapattársaimban teljesen megbízom, miként Sebők Vilmosékban is, de velük nem játszottam együtt olyan sokszor. Ami azt illeti, ha rajtam múlna, Kjetil Rekdal is beférne még a Herthába.
- Németországban teljesítménye mellett szürke mackónandrágjáról vált ismertté, amely a kabalája is. Az új évezredben nem változtat ezen a szokásán?
- Miért változtatnék? Legnagyobb sikereimet ilyen alsóban értem el, már csak babonából sem veszek fel mást. De nem is tudnék, hiszen ha esetleg elfelejteném magammal vinni - ami nem fordulhat elő -, akkor a szertárosunktól is csak ilyet kapnék...
- A legmeghittebb ünnep előtt márciusra is készül a család, két ember életében a legszebb pillanatra...
- Igen, akkorra várjuk első gyermekünket, s az már kiderült: lányom lesz. Már tudjuk a nevét is, de ez legyen a mi titkunk.

Nemes Károly

***

Nemzeti sport
Az év játékosa: Király Gábor
A Hertha kapusának a lengyelek elleni meccs a legkedvesebb emléke

Itt az év vége, az összegzések, a szavazások ideje. Korábban már beszámoltunk arról, hogy a honi élvonalban dolgozó edzők voksai alapján a portugál Braga csatára, Fehér Miklós lett az év csatára. A Nemzeti Sport munkatársainak szavazatai alapján Király Gábor végzett az első helyen, míg a szurkolók körében tartott felmérésünk szerint az izraeli Maccabi Tel-Aviv légiósa, Horváth Ferenc nyújtotta a legjobb teljesítményt ebben az évben. Lapunk szerdai számában már olvashattak Fehér Miklósról, s a közeljövoben a szurkolók által megszavazott Horváth is megszólal. Ezúttal a sajtó munkatársai által legjobbnak választott Király Gábor nyilatkozott.
- Ön szerint ki volt a legjobb ebben az évben?
- Véleményem szerint Fehér Miklós - mondta a német Hertha BSC kapusa, Király Gábor. - Miki nem a nyilatkozataival, pályán kívüli viselkedésével tűnt fel. Tőle nem nagyon hallottam olyasmiket, hogy jól játszott, csak balszerencsés volt, ezért nem sikerült a kapuba találni. Ő ebben az évben nemcsak góljaival, hanem a pályán nyújtott teljesítményével is kiérdemelte a dicséretet. Azt gondolom, aki tartósan ott tud lenni a portugál góllövőlista élmezőnyében, annak nem kell magyarázkodnia.
- Alighanem sokan egyetértenek az érveivel, ám volt, aki Horváth Ferencre szavazott, az újságírók szerint pedig ön lett ennek az évnek a legjobbja.
- Örülök annak, hogy nem egy futballista emelkedett ki a mezőnyből és söpört be minden elismerést, hiszen ez azt jelenti, hogy több jó csapatban több jó futballista huzamosabb ideig átlagon felüli teljesítményt nyújtott. Nem szabad szerintem elfeledkezni a bajnoki címvédő Dunaferr-ről, amelyben Tököli Attila remek évet zárt. Az más kérdés, hogy ezeknél a választásoknál a klubban és a válogatottban nyújtott produkció alapján voksolnak, és van, aki csak az egyikben vagy a másikban volt sikeres. Attila például a klubjában játszott nagyszerűen, ugyanakkor Horváth Ferenc a saját csapatában gondokkal küszködött, nem is volt játékban, így még nagyobb siker, hogy címeres mezben nagyszerűen és eredményesen játszott. Ráadásul nem is akárkik ellen hozta magát, gondolok itt elsosorban az olaszok elleni döntetlenre, hiszen két gólt rúgott Európa egyik csapata ellen.
- Miként értékeli, hogy az NS-ben a legtöbben önre szavaztak?
- Kicsit meglepődtem, mert úgy gondolom, nem voltam olyan kiemelkedoen jó formában, mint mondjuk két évvel ezelőtt. Természetesen tudok olyan mérkozéseket mondani, amelyeken kimondottan jól ment a védés, ám van olyan meccs is, amit szívesen elfelejtenék.
- Mi lehet annak az oka, hogy most nincs a csúcson?
- Amikor bekerültem a Bundesligába, még nem ismertek, és talán sokakat megleptem. Mára egyrészt kiismertek a csatárok, de legalább ennyire fontos, hogy csapatom, a Hertha BSC az utóbbi időben nagyon megerősödött, ezért nekem kevesebb lett a dolgom, így értelemszerűen kell olyan gyakran bravúrokat produkálnom, mint régebben.
- Melyik mérkőzésre emlékezik vissza legszívesebben?
- A válogatottban a Lengyelország elleni mérkőzésrol vannak a legjobb emlékeim. Többször is kecsegteto helyzetbe kerültek a lengyelek, ám szerencsére sikerült megőriznem a kaput a góltól. Nem tagadom, szerencse is kellett hozzá, ám úgy érzem, megtettem mindent azért, hogy a lehető legjobb eredményt érjük el.
- Érdekes módon az Olaszország elleni, bravúrosnak mondható döntetlent nem említette. Pedig azon a meccsen egyik gólért sem volt hibáztatható. Az a siker volt a legvisszhangosabb, így talán sokakat meglep, hogy nem azt a találkozót hozta szóba.
- Ez valóban így van, bár én úgy emlékszem, hogy az első gól előtt menthettem volna. Igyekeztem minél jobban kiszorítani oldalra az olasz csatárt, ám Inzaghi sajnos éles szögből is be tudta rúgni a labdát a hálóba. És noha kettő-egyes olasz vezetésnél volt egy nagy védésem, úgy érzem, nem tudtam annyit hozzátenni a csapat akkori játékához, amennyit szerettem volna. Nagyon jó volt az olaszok elleni találkozó után lejönni a pályáról, de nekem személy szerint a már említett lengyelek elleni debreceni meccs ugyanakkora - ha nem nagyobb - siker volt.
- Mennyire elégedett a klubjában elért eredményekkel?
- Voltak jó és kevésbé jó periódusok. Az évem ugyebár nem kezdődött túl szerencsésen, hiszen januárban megsérültem, műtéten estem át, ám amikor meggyógyultam, visszakerültem a kapuba, utána négy mérkőzésen zsinórban nem kaptam gólt, nyolc találkozón is mindössze négyet, az nagyon jó időszak volt. Főleg úgy, hogy végül a Herthával újra kijutottunk a nemzetközi porondra. Ugyanakkor az is igaz, az esztendő végére elfáradtunk, leginkább idegileg. Olyannyira, hogy az utóbbi négy napban nyolc gólt kaptam, négyet vasárnap Leverkusenben, négyet pedig szerda este, a Kaiserslautern ellen. Az is érdekes, hogy például az 1. FCK elleni vereség nem keserített el, mert hatszor gyakorlatilag a felezovonaltól egyedül hozhatták rám a labdát az ellenfél csatárai, vagyis eléggé kiszolgáltatott helyzetben voltam. Háromszor gól lett a vége, háromszor védtem. Hosszú volt az idény, de szeretnénk a vasárnapi Bayern München elleni találkozón sikerrel búcsúzni az esztendőtől.
- Az év végén kihagyhatatlan a kérdés: mit vár kétezer-egytől?
- Számomra a legfontosabb a gyermekem megszületése lesz, akit márciusra várunk. A futballban azt szeretném, ha a Hertha az első négybe kerülne, mert akkor a Bajnokok Ligájában vagy annak selejtezőjében indulhatunk. A válogatott ragyogóan kezdte a selejtezőket, és remélem, legalább ilyen sikeresen szerepelünk jövőre is.

Somogyi Zsolt

***

Nemzeti Sport 2000. Július 22.
A Nemzeti Sport sztártotója
Király Gábor vendéggyozelmet vár az Üllői úton

A München--Berlin menetrend szerinti légijárat péntek délután néhány perces késéssel indult -- a gépen ülők ugyanis Király Gáborra vártak. No nem sokat, csak annyit, amíg a kapus lapunknak elmondta, milyen végeredményekre számíthatnak a szurkolók az első fordulóban. A kapus (a Hertha BSC csapatával) az ausztriai edzőtáborból tartott a német főváros felé.
- Gyorsan elmúlt ez a tábor -- értékelt a magyar válogatott kapuvédője. -- Rengeteget dolgoztunk, így nem volt időnk unatkozni, igaz, nem is kikapcsolódni mentünk Kaprunba.
Ráadásul a Hertha sikerrel zárta a táborozást. A felkészülés végén az Unterhaching, a Werder Bremen és a Hamburg társaságában villámtornán vett részt, s miután legyőzte az Unterhachingot és a HSV-t, meg is nyerte azt.
Mindeközben Király figyelemmel kíséri a honi futballban történteket. A kapus elmondta: bízik abban, hogy az átszervezés jót tesz a magyar futballnak, a legjobb játékosok „összesűrűsödnek", az élvonalban maradó csapatok a korábbinál magasabb színvonalú, erősebb iramú mérkőzéseket vívnak.
Persze Király nem tagadja, hogy a figyelem fókuszában szülovárosa, Szombathely és nevelőegyesülete, a Haladás áll.
- Információim szerint nagyon jól sikerült a felkészülés -- mondta Király. -- Bízom a fiúkban, remélem, kiharcolják a bentmaradást. Tudom, hogy az FTC, Csank János csapata nagyon készül ellenünk, ám képesnek tartom a Haladást a meglepetésre, még a brazilok nélkül is. Egyébként két brazil csapattársamat, Alex Alvest és az Ulmból igazolt Rui Marquest kérdeztem, ismerik-e Szombathelyre került honfitársaikat, és megnyugtattak, például Andre hazájában is ismert, sőt elismert, jó futballista. Remélem, sok örömet szereznek majd a Haladás szurkolóinak.

Király Gábor tippje:
Ferencváros--Haladás 1--2
„Bízom egykori csapatomban. Hajrá, Hali!"  

***

Savaria Fórum, 1999.
"A híresztelések nem foglalkoztatnak"
Király Gábor az irigyei miatt ilyen egészséges

Jó évet zárt Király Gábor, a Haladás egykori kapusa. Csapata a német első ligában játszó Hertha VSC. harmadik lett, s őt választották a legjobb külföldön játszó magyar futballistának. Balatoni nyaralása közben leptük meg.

- Azt csiripelik a madarak, hogy csapatváltásra készül: megkereste önt a világhírű angol csapat, az Arsenal…
- Bár van egy kis alapja a dolognak, a hírt csak az újságok fújták fel. Mindössze annyi történt, hogy egy nürnbergi mérkőzésen megfigyeltek az Arsenal képviselői, de aztán sem engem, sem az egyesületemet nem keresték meg.
- Kudarcként élte meg a történteket?
- Dehogyis. Négy éves szerződésem van a Herthával, jól érzem magam náluk, s biztos vagyok abban, hogy az egyesület sem engedne el.
- Most éppen hogyan cseng a világ futballpiacán egy magyar focista neve? Régen ez valamiféle garanciát jelenthetett, de ma már nem biztos, hogy nagyon érdeklődnek utánuk.
- Most is több magyar focistát figyelnek meg külföldi egyesületek, ugyanúgy, mint más nemzetbelieket. A kapusoknál kicsit jobb is a helyzet, mint a mezőnyjátékosoknál, velük az utóbbi 10 évben nem nagyon volt gond.
- A magyar válogatott viszont - amelynek ön is tagja - nem szerepel valami fényesen. Itt volt a legutóbbi román-magyar meccs…
- A legnagyobb gond a játékosok mentalitásával van. Elvégzik az edzésre kiadott adagot, de szívüket-lelküket már nem adják úgy bele. A válogatott tagjait viszont meg kell védenem. Az utóbbi egy évben profi módon edzettek, mindent beleadtak. Jó kis csapat ez! Az utolsó tíz tétmérkőzésből egyszer kaptunk ki, egyszer játszottunk döntetlent, a többit megnyertük. Még több munkával, még több akarattal ez a csapat csak fölfelé mehet. A 34-35 éves korosztályt már nem nagyon lehet ösztönözni, de fiatalokat meg lehet változtatni.
- Úgy hírlik, önt nem kellett nagyon megváltoztatni, hiszen kezdetektől fogva komolyan vette a játékot.
- Ezt láttam a családtól és édesapámtól, aki szintén focista volt. Már öt éves koromban elkezdtem játszani, serdülő játékosként is nagyon koncentráltam. Például nem jártam annyit diszkóba, mint a többiek. Nagyon céltudatos voltam, s az is maradtam a mai napig. Nekem nem beszélnem kell, hanem a pályán bizonyítani. Csak az edzőre és a futballszakmára hallgatok, a híresztelések nem foglalkoztatnak.
- Pedig gondolom, sokan támadják. Mindig nagy irigységet kelt, ha valaki egy olyan területen bizonyít, ahol mások hiába próbálkoznak.
- A sok irigy miatt vagyok ilyen egészséges. A magyar ember mindig ilyen volt, ilyen is marad, nem törődöm vele.
- Milyen a kapcsolata régi csapatával, s Szombathellyel?
- A családom kinn él velem két éve Berlinben, s ez nagyon jó. A szüleim viszont itt maradtak. Ha hazajövők, az első utam mindig a Haladás pályára vezet, mert vagy edzés van, vagy mérkőzés. Nagyon jó a kapcsolatom a fiúkkal, sokat beszélgetünk, mindent kielemzünk.
- Úgy hallottam, idegenlégiós létére nagy dicsőség éri a Herthánál. Minden évben készítenek a szurkolóknak a csapat jelképeivel díszített nagy sálakat. A becses ruhadarab három változatban készül, külön-külön a három legnépszerűbb játékos nevét írják rá. Az egyiken az áll majd: Király Gábor.
- Jól hallotta. Bár a külföldi mindig külföldi marad, sohasem fogadják el úgy, mint a németet, a teljesítményt viszont értékelik. Nekem csak az a dolgom, hogy száz százalékosan űzzem ezt a szakmát.
- Ahogy megjelent a képben az Arsenal, megjelenthet más híres csapat is. Vannak titkos tervei?
- Mindig csak egy évre előre gondolkodom. A klubom a vártnál jobban dolgozott, a magyar válogatott is jól szerepelt, kivéve az utolsó két mérkőzést. A többit majd meglátjuk.
- Csak van olyan híres csapat, ahova mindig is vágyott! Amikor a kis Király Gábor fehér atlétatrikóban és glottgatyában kergette a labdát, melyik csapat nevét kiáltozta?
- A Haladásét. Tényleg nincsenek ilyen jellegű vágyaim. Azt terveztem, ha már mindent megtanultam, amit csak lehet, visszajövők Szombathelyre és gyerekekkel foglakozom majd.

Roznár Gyöngyi

Kedves Olvasó!

Hangot szeretnénk adni nektek! Kérjük, segítsetek nekünk abban, hogy elindítsuk új stúdiónkat, és hogy minél több beszélgetést és videót készíthessünk veletek, nektek!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Sport