Energy – világhíres táncosok Szombathelyről

Az idén Riminiben megrendezett Modern Táncok Világbajnoksága jól sikerült a szombathelyieknek.
Az egyesület három éve, 2003-ban alakult öt koreográfussal, köztük Tóth Gáborral az élen, aki nem kis múlttal állt neki a tánciskola működtetésének. Standard tánccal kezdte, majd tizenkilenc évesen tért át a hipp-hopp és a funky világába, ami valljuk be, nem kis váltás lehetett, pláne ennyi idősen. Ő mégis megcsinálta, sőt, sikeresen felkészítette csapatait, hogy éremmel térjenek haza a versenyekről.

Aranyból egy halommal

Nyugat(Ny): Rengeteg egyesület hangoztatja, hogy világbajnok lett ezen az olaszországi VB-n. Ezek szerint ilyen könnyű lenne? Manapság csak ki kell állni a porondra, és miénk az arany?
Tóth Gábor(T.G.): Egyáltalán nem! Azért terjedhetett el ez a tévhit, mert nagyon sok kategória van, és nem mindegyik olyan kemény.
Amikben a szombathelyiek indultak, viszont nagyon is az. Minden egyes helyezésért meg kellett küzdenünk, mivel mi főleg a funkyt, és a hiphoppot, dance show-t és caribic latin-t választottuk. Érdemes még annyit tudni a VB-ről, hogy a selejtezők során minden országból a három első helyezett jut ki, idén viszont annyian voltak, hogy ott is kellett elődöntőket csinálni.

Szabályok között is lazán

Ny: Sokan alapítottak már tánciskolát, és sokan buktak bele, mert nem jutottak előrébb. Pedig a modern táncok nagyon eklektikusnak tűnnek, de csak vannak bennük szabályok?
T.G.: Természetesen! Nem táncolhatsz akármit, az elvárásokhoz tartanod kell magad. Ami a laikusoknak ugrándozásnak tűnik egy-egy produkcióban, az mögött valójában sok munka, szervezettség, tudás áll. Na, jó, persze azért nem minden esetben van így. A fantáziádat úgy kell szabadon engedni, hogy közben köt a stílus.

Ny: Melyik modern tánc a legszabályszerűbb?
T.G.: Szerintem a dance-show. A lényege, hogy valami történetet vigyenek a mozgásba, valamiről szólnia kell a koreográfiának. Néha egész profi színészi teljesítményt kell nyújtani.

Ny: Milyen fajta táncokat oktattok?
T.G.: Mindent. Megtalálható ugyanúgy a salsa, a társastánc, és a különböző modern irányzatok.

Ny: Honnan indultak el a modern táncok?
T.G.: Minden ilyesfajta kultúra Amerikában alakult ki, majd átterjedt Európára is, közben mindig meg-megújulva. Ebben a táncfajta változik a leggyorsabban. Amit két-három éve táncoltunk, ma már kidobhatjuk a kukába. Hogy tudjuk tartani a lépést, folyamatos továbbképzések vannak. Még a profiknak sem szégyen a tanulás.

Ny: Kiknek, hogyan tanítjátok a modern táncokat?
T.G.: Nálunk az alapedzés heti kétszer másfél óra, a versenyzőktől persze többet várunk el. Elég nagy az iskola, négyszáz tanulónk van, ebből ötvenhat főt vittünk Riminibe.
Nem akarok nagyképűnek tűnni, de szerintem a másik helyi csapattal, a Westsiddal azért tarjuk a szintet, ha profizmusról van szó.

Már négyéves kortól foglalkozunk a gyerekekkel, sosem lehet időben elkezdeni, de vannak idősebbek is, nem szabunk korhatárt. Akit érdekel, szívesen bevezetjük a műfaj rejtelmeibe.

Ny: Milyen adottságok kellenek ahhoz, hogy valaki igazán jótáncos legyen?
T.G.: Némi hajlékonyság, de főleg ritmusérzék. Akár tizenhét éves kezdőből is profit tudunk faragni, ha nem botlábú, van egy kis kitartása, meg egy kevéske háttértudása

Egy kis látványos

Ny: Hol lehet fellépni a modern tánccal!
T.G.: Mindenütt megfordultunk már a falunapok, szállodák, roadshow-k. A legjobb az idei Rimini, és a tavalyi győri VB volt. Bár most az olasz szervezéssel akadtak gondok, a hangulat feledhetetlen.

Ny: Mi lesz veletek nyáron?
T.G.: Június 25-től július 2-ig a hat-tizenkét éveseknek, július 2-től 9-ig a felsőbb korosztálynak szervezünk tábort Gersekerátont. Várjuk a jelentkezőket! Szent Iván éjen pedig a Claudiussal szemben lesz egy félórás műsorunk.

Ny: Hol keressenek benneteket az érdeklődők?
T.G.: Az Energy Fitness a 11-es Huszár úton van, bejelentkezni pedig szeptemberben kell. A netfüggők figyelmébe ajánlom webcímünket a www.energyfitness.hu-t. Reméljük, sokaknak felkeltettük az érdeklődését! Érdemes kipróbálni, mert nem csak kifinomultabb mozgáskultúrát, szebb külsőt, egyéni kisugárzást kölcsönöz a tánc, de a közösség is nagyon családias.

Fotóink a csapat gersekaráti bemutatóján készültek

A Modern Táncok Világbajnokságán elért eredményeik:

 • Funky formáció junior 1. helyezés (koreográfus Tóth Gábor és Patkós Renáta)
 • Funky formáció felnőtt: 1.helyezés (koreográfus Poór Szilvia)
 • 2. helyezés (koreográfus Tóth Gábor)
 • Marton Laura funky youth egyéni 3. helyezés (koreográfus Tóth Gábor)
 • Klatz Norina funky youth egyéni 5. helyezés (koreográfus Galambos Mónika)
 • Galambos Mónika-Poór Szilvia funky duó felnőtt 7.helyezés
 • Hip-hop felőtt formáció 5. helyezés (koreográfus Tóth Gábor)
 • Tóth Gábor Hip-hop felnőtt egyéni 8. helyezés
 • Dance show mini kis formáció 2. helyezés (koreográfus Patkós Renáta)
 • Dance show kis formáció felnőtt 10. helyezés (koreográfus Poór Szilvia)
 • Caribic latin kis formáció junior 1. helyezés (koreográfus Tóth Hédi)
 • Caribic latin kis formáció felnőtt 1 helyezés (koreográfus Varga László)

Fotó: Szundi

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Sport