Nyugat-táborszemle: Kelet diadala a nomád harcászati táborban

Körmenden, az embert próbáló hét nap alatt a gyerekek elsajátíthatták a fazekasság, a fafaragás fortélyait.

Körmenden, az embert próbáló hét nap alatt a gyerekek elsajátíthatták a fazekasság, a fafaragás, a vesszőfonás fortélyait. Bepillantást nyerhettek a középkori közelharc technikáiba, elleshették a kardforgatás fortélyait, emellett kelevézdobásban és íjászatban is jeleskedhettek. De készültek itt papírsárkányok és más gyerekjátékok is. Bátorságukat pedig a szent tűz őrzésével bizonyíthatták.

Az éjszaka démonai
Kétóránkénti váltással két-két srác őrizte a tűzet. Míg a nappali műszak ásítozott és unalmasnak találta, az éjszakások annál izgalmasabbnak vélték a feladatot. Legelső éjjel tüzes szemű repülő alak ijesztette meg a táborlakókat, legalábbis a megrémült tűzőrök szerint. A tábor legifjabb harcosa a maga 8 évével, ha reggel négykor is kellett kelnie bátran állt az „éjszaka démonai” elé.

Esténként a tábortűznél népdalok, beszélgetések, történelem órák vezették le a napi robotot. Egyik nap még egy szombathelyi régész tábor is ellátogatott Körmendre. A két tábor íjászversenyen mérhette össze tudását.

A Dunántúl minden szegletéből érkeztek fiatalok
Utolsó nap az egyéni és csapatgyőzelmek jól megérdemelt jussát vehették át a fiatalok. A huszonnégy résztvevős tábor négy hat fős csapata közül a kelet csapata vihette haza, a harcosokat megillető életfát.

Az utolsó este már az alvás sem volt időhöz kötve és a szent tűzet is hagyni kellett kialudni. A srácok élvezték a tábort, de már hazavágynak puha ágyukba. Az elmúlt egy hét ugyanis abban is különleges volt, hogy teljesen nomád, ősmagyar körülmények között éltek a tábor lakói.

Éjjel jurtában aludtak, semmilyen technikai eszköz nem volt megengedett, a mindennapi betevő pedig bográcsban készült. A tábor főszervezője, Szabó Zsolt szeretne hagyományt teremteni az első ízben megszervezett táborral. Jövőre több gyerekre számít – bár idén sem panaszkodhatott, a huszonnégy táborlakó a Dunántúl minden szegletéből sereglett Körmendre – és több feladatot is adna nekik.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Galéria