Megnyerte a Qubit esszé pályázatát a szombathelyi származású Masszi Bálint

A XXII. századi gyerektervezésről szól a győztes írás.

A főként technológiai híreket megosztó oldal, a 444.hu-hoz tartozó Qubit esszépályázatán a zsűri a szombathelyi gyökerű Masszi Bálint írását tartotta a legjobbnak, csütörtökön meg is jelentette az oldalán. A pályázatra érkező írásokat egyébként Dragomán György író, Kabos Eszter közgazdász és Varga Máté genetikus zsűrizte. A pályázók feladata az volt, hogy maximum ezer szóban leírják: szerintük hogyan fog kinézni a XXII. század embere.

Az első helyezéssel Bálint DNS-elemzést nyert, és ahogy már írtuk, a Qubit változtatás nélkül közölte munkáját. A győztes írásban a szerző a jövőbeni gyerekvállalás témáját járja körül. Bálint szerint a szülők a XXII. században már tetszés szerint kiválaszthatják, hogyan nézzen ki születendő csemetéjük. Mi azonban nem értük be ennyivel, ezért megkerestük őt telefonon, meséljen egy kicsit esszéjéről.

Masszi Bálint
Masszi Bálint facebook oldala

Kezdjük az elején. Bemutatkoznál az olvasóknak?

Szakvizsgázott jogász vagyok, jelenleg a szakmámban is dolgozom. Szombathelyen születtem és ide jártam középiskolába is. Egyetemi éveimet már Budapesten töltöttem és jelenleg is itt élek. Szerencsésnek mondhatom magam, mert édesanyám, Nagy Anna esztéta és édesapám, Masszi Ferenc festőművész, grafikus olyan környezetet teremtettek az én és a testvérem számára, ahol a művészet, az önkifejezés és a tudás mindig is kiemelt helyet foglaltak és foglalnak el a mai napig. Kamaszkorom óta írok verseket, novellákat, cikkeket, melyekkel több pályázatot és díjat nyertem. Műveim egy része elérhető az #embevers Facebook oldalon.

Az esszédben miből inspirálódtál?

Konkrét inspirációt nem nagyon tudok kiemelni, leginkább az olvasmány és a film élményeimet mondanám ihlető forrásnak. Főleg az 1997-es Gattaca jutott eszembe. Többen említették utólag a Black Mirror című sorozatos, de ez inkább csak tudat alatti forrás volt számomra, pedig gondolhattam volna rá.

Masszi Bálint
Netflix

Tényleg! A Black Mirror elég szorosan kapcsolódik a témához. Mennyi idő alatt írtad meg az esszéd?

Igazából pár nap alatt megszületett az egész. Az első változatot nagyon hamar megírtam. Ezután csak apróbb dolgokat változtattam rajta és a végét is kicsit ütősebbre vettem. Ehhez kaptam különböző tanácsokat, hogyan zárjam le úgy az írást, hogy kicsit el is gondolkoztassa az olvasót.

Szerinted a technológiai fejlődés megoldja majd a ma emberének a problémáit?

Nem ebből az irányból közelítettem meg a témát, mivel nem szerettem volna felvázolni egy esetleges megoldást. Valószínűleg a technológia adott lesz, akár megoldásként, akár problémaként tekintünk rá. Az ember ugyanilyen esendő lesz és a problémái is hasonlók lesznek a mai kor emberéihez. Vannak olyan gondok, amiket a technológia igenis meg fog oldani, de vannak olyanok is, melyeket elmélyít, vagy esetleg újabbakat hoz a felszínre. Pontosan úgy, ahogy eddig is. Elég, ha csak a tűz felfedezésére gondolunk. Pozitív és negatív egyszerre, kontextus kérdése.

Akkor mégsem leszünk robotok?

Ez elég komplikált, mert biztos, hogy lesz egy része az emberiségnek, mely gyorsabban és nagyobb hatásfokkal tudja majd beépíteni a technikai újdonságokat, már csak azért is, mert egyes embereknek inkább lesz lehetősége rá, mint másoknak. Ha belegondolunk, már ma is rengetegen élnek például bionikus végtagokkal. Hogy mennyire épül ez be gyökeresen világunkba, egy sok összetevős kérdés.

Tóth Róbert Jónás / qubit.hu

Azok a technológiák fognak elterjedni és beépülni, melyek pozitív irányba billentik a mérleget és megoldják a problémákat, például a különböző betegségeket. Bár mindezt valószínűleg a piac is szabályozza. A villanyautó már 150 éve is létezett, tehát nem új dolog, csak az akkori versenyben egy másik technológia kiszorította, mert sokkal nagyobb lobbierővel bírt.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Tech