Izzott a levegő a Deladap alatt

A Savaria Mozi aulájának első sorairól ez legalábbis nyugodt szívvel elmondható volt szombat este: a bécsi illetőségű, kortárs jazztronikát a roma melódiákkal házasító bécsi Deladap ügyelt arra, hogy legyen, ami kerül a talp alá.

„Gondolj három kiemelkedő európai jazz zenészre. Minden valószínűség szerint legalább kettő közülük roma gyökerekkel bír” – olvasható a Deladap honlapján. Mint ahogy olvasható az ars poeticájuk is, amely szerint a kultúra mindig is a vándorlásról, új emberek megismeréséről, ötletmerítésről, adaptálásról szólt, csakhogy míg az alig párezer főt számláló ősi népcsoportok idején ez természetes volt, „később országhatárokat húztak, és valamilyen oknál fogva a megőrzés sokkal fontosabbá vált, mint az osztozás.”

Nos, a prágai származású producer, Stani Vana amellett döntött, hogy igenis átlép minden határon, és összeboronálja Közép-Európa egyik legizgalmasabb kortárs világzenei produkcióját, a Deladap-ot. Ha körül akarnánk írni, milyen skatulyában is utaznak ők, a szakírók által rájuk akasztott „nu-roma” jelzőből talán már sejlik valami, de igazán közel akkor járunk, ha szemtől-szemben éljük meg, ahogy elhúzzák a nótánkat. A Kultúrkapu Egyesület jóvoltából most szombaton mindez megadott a Savaria Moziba látogatóknak: digitális cigánymuzsika, örömteli tivornya, összecsapódó bokák, balkánparti a javából, vagy nevezzük, ahogy csak akarjuk. Addig pedig beszéljenek a képek.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Galéria