Virágzuhatag a Jeli Arborétumban

Rhododendron bokrok százai borulnak ilyenkor virágba. Képgalériánkkal igyekszünk még több embert a szabadba csábítani.

A XXII. században talán mosolyognak majd azon, hogy illatminta nélkül kínáljuk letöltésre a virágokról készült képeinket, de aki tartózkodott már rododenron bokrok közelében, az el tudja képzelni, milyen bódító virágillat uralkodik az arborétumban. Korábban már foglalkoztunk a park "vandáljaival", akik egy buta hóbort miatt szabdossák a virágokat. Sajnos a virágfűzési láz most sem csillapodott számottevően, pedig a park bejáratánál elveszik és kidobják az akkor már többnyire fonnyadt színes virágfüzéreket.

Nézd meg galériánkat!

A 73 hektáros parkban elhelyezett tájékoztató táblákról kiderül, hogy a havasszépe, azaz a rhododendron nemzetség a XIX. században terjedt el Európában. A javarészt örökzöld fajok a Himalájából és Közép-Kínából érkeztek, ahol fákként ismertek, nálunk azonban inkább méretes bokrok vagy törpecserjék. Zord viszonyok között, pl. 5000 méter feletti magasságban mindössze néhány centis példányok is élnek. A Jeli Arborétumban csak rododendronból több mint 300 féle változat több ezer példánya található.

Nézd meg galériánkat!

Az arborétumot a 8-as úton lehet megközelíteni és a kámi elágazónál lehet ráfordulni arra a három kilométeres útra, ami a parkhoz vezet. A látogatók egy erdőben kialakított parkolóban hagyhatják autóikat. Képeink ízelítőt nyújtanak a pompás virágokból.

Turisztikai információk
Látogatási idő: április 01-30. szombat, vasárnap
május 01-június 30. minden nap 800-1700 óráig
július 01-szept. 30. szombat, vasárnap
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Galéria