Légifotók Szombathelyről

Sorozatunkban olyan képeket mutatunk Olvasóinknak, amilyeneket még csak nagyon kevesen láthattak. Virtuális repülésre hívjuk Önöket, hogy letekinthessenek a város azon részeire is, amelyekről még a földön sem gyakran készül kép. Izgalmas dolog kukkolni egyet. Megkeresni azokat az épületeket, ahol ismerős lakik, vagy éppen megpróbálhatunk eligazodni egy madár szemével.

Szokatlan szög
Időnként már találkozhattak Olvasóink saját készítésű légifotókkal a nyugat.hu-n. A fotók megjelenése után rendszerint sok kérés érkezett a szerzőhöz, nincs-e olyan kép, amin egy másik épület is látszik, ahol pl. az illető nagymamája, barátnője lakik. Gyakran tudtunk segíteni ilyen esetekben, de közben arra is rájöttünk, milyen nagy örömet tud okozni, ha valaki a levegőből is viszontláthatja a számára fontos helyszínt. Ezért aztán nem habozunk, idezúdítjuk az első adag légifotót, hogy bárki kedvére nézelődhessen.

Nézd meg galériánkat!

Már történelem
Ezen képeink 2006. márciusában készültek, azaz mindössze egy és egynegyed éve. Mégis, a fotók számos olyan helyszínt mutatnak, amely már soha nem fog úgy kinézni, mint ezeken a késő-téli képeken. Láthatjuk a régi Fő teret, a Latex azóta lerobbantott kéményét, a már ledózerolt Iseumot, a Kertész TSZ maradványait, de pl. még nyoma sincs a kórházi sürgősségi tömb épületének, amelyet nemrég adtak át helikopterleszállóstól.

Parasztháztól a Nagytemplomig
Igyekeztünk elrugaszkodni a megszokott sémáktól és felvételeinken nem csak a közérdeklődésre számot tartó, ismert épületeket mutatjuk be. Olvasóink lepillanthatnak a kertvárosi rész utcáira, körbenézhetnek a szigorú gyárudvarokon és megpróbálhatják kitalálni, mi micsoda. A levegőből ugyanis minden egy kicsit más. A képgalériában nem művészi jellegű képeket találhat az érdeklődő, hanem mezei légifotókat, amelyek a valóságot mutatják. Nincsenek kiretusálva a művészlelkek számára zavaró vezetékek, mesterséges objektumok, nincs zöldített fű, kékített víz, pirosított cserép, egyedül csupán a párát kellett valamelyest levarázsolnunk a felvételekről.

Mi kell a légifotózáshoz?
A levegőből készített képek iránti érdeklődést megmagyarázza, hogy kevesen készítenek képeket a magasból, vagy ha mégis, akkor azokat rendszerint méregdrágán árulják. Az újságokban csak ritkán szerepelnek légifotók, de amikor igen, akkor gyakran közismert épületekről. A Haladás pálya légifotója például harmadszorra már nem olyan élvezetes, főleg, hogy a környezete nem is látszik. A levegőből elkészített felvételek alapvető szereplője egy jó pilóta -hacsak nem vezetünk magunk is repülőt-, aki ért a félszavakból és érzi, mit szeretne lekapni a fotós és ehhez helyezkedik a madarával. Ezen kívül kell még egy megbízható fényképezőgép teleobjektívvel, lehetőleg olyannal, amit az erős menetszél nem csavar ki a fotós kezéből. A nagy kapacitású memóriakártya és a feltöltött akkuk is fontosak, hogy minden érdekesnek ítélt helyszínt megörökíthessünk. Mi csak bíztatni tudjuk Olvasóinkat, keressék meg a repülőklubot és szánjanak néhány ezer forintot arra, hogy felülről is láthassák a várost és a környéket és esetleg fotózzanak is, ha úgy adódik. (Csak ne a kabinablakon keresztül!)

Nézd meg galériánkat!

A folytatás
A nyugat.hu tárában még jópár felvétel lapul. Légifotók 2007. márciusából, májusából és július közepéről. Szombathely mellett Sárvár, Kőszeg, Vép is kap tőlünk galériát a közeljövőben. Látható lesz például az új szombathelyi Fő tér, a Tófürdő, Római fürdő, Kalandváros, a kórházi tömb, vasútállomás, a Savaria Múzeum udvarában álló villamos és számos olyan része a városnak, ami a mostani galériában még nincs benne. Érdemes lesz hát böngészni a képeket és összehasonlítani a téli kopér képeket a nyári üdezöld felvételekkel.

Kimaradt valami? Csak szóljon!
Ha a mostani és a közeljövőben publikálásra kerülő szombathelyi képek között nem találta meg az Ön által keresett helyszínt, amit fontosnak tartana a megörökítésre, kérjük írja meg nekünk és augusztusban igyekszünk arrafelé is elzümmögni. Előre szólunk, hogy a "fotózzátok le a Bartók 34-ben lakó csinos kislányt napozás közben" jellegű kérésekkel nem tudunk sokmindent kezdeni. A képek böngészéséhez jó szórakozást kívánunk és titokban reméljük, hogy néhány szombathelyi polgár kedvet kap a repüléshez és lesz elég elszánt ahhoz, hogy a magasba emelkedjen.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Galéria