Szavazzon: melyik film zsebeli majd be a legtöbb Oscar-szobrot?

Idén ismét közvetítik az Oscar-díjátadót. Megnéztük, kik az esélyesek.

Korábban több évig magyar tévécsatornák is készültek élő közvetítéssel, stúdióba meghívott vendégekkel és szinkrontolmácsolással, de tavaly egyik csatornán sem lehetett nézni. Idén azonban újra nyomon követhetjük a világ legnépszerűbb filmes díjkiosztóját.

A 95. Oscar-díjátadót kizárólag a Disney+ közvetíti élőben Magyarországon (angol nyelven) március 12-én, vasárnap 23:30-tól. Ekkor kezdődik a vörös szőnyeges bevonulás, a díjátadó pedig éjjel 1 órakor. Az idei gála házigazdája Jimmy Kimmel, immár harmadik alkalommal.

Minden, mindenhol, mindenkor
Prorom

Lássuk, milyen zenei előadások színesítik a műsort. A tervek szerint a Rihanna a „Fekete Párduc" című filmből az Oscar-jelölt „Lift Me Up" című dalt énekli el. A „Minden, mindenhol, mindenkor" című filmből, az Oscar-jelölt „This Is A Life" című dalt David Byrne Oscar-díjas tehetség, Stephanie Hsu Oscar-jelölt színész és a Son Lux zenésztrió adja elő. Felhangzik még a szintén Oscar-díjra jelölt „Applause" és a „Naatu Naatu" című dal.

A desszertek után térjünk rá a főételekre, vagyis a betétdalok után az amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia által jelölt filmalkotásokra.

A sziget szellemei
Fórum Hungary

A legtöbb jelölést, 11-et a Minden, mindenhol, mindenkor érte el, összesen 11-et. Egyaránt 9-9 jelölést kapott a Nyugaton a helyzet változatlan és A sziget szellemei. Mindhárom verseng a Legjobb film kategóriában, ahol rajtuk kívül ott van még az Avatar: A víz útja, az Elvis, A Fabelman család, a TÁR, a Top Gun: Maverick, A szomorúság háromszöge és a Women Talking.

A Fabelman család
Fórum Hungary

Meglepetések sosem kizárhatók, és Spielberg életrajzi ihletésű filmjét (A Fabelman család) vagy akár Tom Cruise tökös, vadászpilótás moziját túldíjazhatják, de valószínűleg Oscar-díjból is a fent kiemelt három alkotás valamelyike fogja bezsebelni a legtöbb szobrocskát.

A 80. Golden Globe gálán kiegyenlített volt a mezőny, a legjobb idegennyelvű film kategóriát viszont nem nyerte meg a Nyugaton a helyzet változatlan. Ami ellenben tarolt a 76. BAFTA-n. A brit díjátadó szenzációja volt, hogy nem angol nyelvű filmként 14 jelölésből 7-et díjra váltott Erich Maria Remarque 1928-ban megjelent klasszikus regényének filmváltozata. Behúzta a legjobb film, a legjobb nem angol nyelvű film, a legjobb rendező, a legjobb forgatókönyv-adaptáció, a legjobb eredeti filmzene, a legjobb hang és a legjobb fényképezés díját is.

Nyugaton a helyzet változatlan
Netflix

Bumm. Első világháborús moziként, az ukrán-orosz háború árnyékában. A legnagyobb kérdés, hogy a kritikusi előszobából át tudta-e lépni az amerikaiak ingerküszöbét, és a rangosabb filmes díjátadón képes lesz-e hasonló sorozatlövésre.

A hivatalos jelölések itt tekinthetők meg.

Vasárnap éjfélig várjuk a tippeket.
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Könnyű