Szentmiséket mutattak be Esterházy János boldoggá avatásáért Lengyelországban

A boldoggá avatási eljárás közel négy éve indult el.

Gróf Esterházy János boldoggá avatásáért, szellemi örökségének beteljesedéséért, valamint a közép-európai nemzetek közötti megbékélésért mutatott be szentmisét vasárnap a lengyel fővárosban Kazimierz Nycz bíboros, varsói érsek. A boldog Gielniówi Ulászló templomban celebrált szertartás homíliájában Nycz bíboros kiemelte: Isten Szolgája Esterházy János személyiségében meg lehet mutatni a mai politikusoknak, a közélet embereinek, a fiataloknak, a hit miképp ihletheti életüket.

A szentmise előtt az Esterházy János életének és munkásságának szentelt kiállítást nyitottak meg a templom előterében, és megkoszorúzták a szentélynél 2011-ben emelt Esterházy-emlékművet.

A mártír grófnak szentelt misét mutattak be vasárnap a nyugat-lengyelországi Wroclawban is. A Kovács Orsolya Zsuzsanna, Magyarország nagykövete részvételével megtartott wroclawi ünnepség az 1848-as magyar forradalom évfordulójához, valamint a március 23-i Lengyel-Magyar Barátság Napjához is kapcsolódott. Ez alkalomból előadásokat és komolyzenei koncertet rendeztek a helyi Lengyel-Magyar Társulat és a wroclawi magyar alkonzulátus társszervezésében.

A vasárnapi lengyelországi Esterházy-szentmiséket a magyarországi Reconciliatio Esterházy János Egyesület kezdeményezte. Esterházy János (1901-1957) apai ágon a galántai gróf Esterházy családból származott, anyja, Elzbieta Tarnowska grófnő révén kötődött Lengyelországhoz. A boldoggá avatási eljárás 2019. március 25-én a krakkói főegyházmegyében indult el Marek Jedraszewski érsek-metropolita kezdeményezésére.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek