Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

"Neked tényleg nincs kezed?"

Feri minden bemutatón kivívja a közönség bámulatát. Nem ugrik extrábbakat, mint görkorcsolyás társai, de valamiben mégis más...

A szombathelyi Puskás Tivadar Villamosipari Szakképző Iskola korisok részére kialakított pályáján hétfő délután nagy a nyüzsgés. Gyerekek repkednek a levegőben, lábukon az elmaradhatatlan "kerekes csukával".

Közöttük cikázik biciklijével egy fiatal fiúcska, aki tágra nyílt szemekkel bámulja a villámgyorsan suhanó ifjakat és néhány tiszteletkör után megáll egy szőke, vékony fiatalember előtt. Leplezetlenül bámulja, majd némi kételkedéssel megszólítja: "Neked tényleg nincs kezed?"

Mivel csak egy mosoly a válasz ezért megismétli a kérdést, majd gyorsan körbetapogatja a fiút, hogy megbizonyosodjon, nem csalás-e amit lát. Ekkor érkezik néhány koris és eltessékelik a kissrácot, akit láthatóan nem nyugtatott meg az eredmény és még mindig nem akar hinni a szemének. A megtapogatott ifjú pedig levezetésképpen még mindig mosolyogva nekilendül és ugrik egy hatalmas szaltót.

Talán nincs olyan ember, aki először bele ne borzongana Tóth Ferenc produkcióiba. A 18 éves fiú hét évvel ezelőtt egy sárvári építkezésen játszott barátjával, majd egy hirtelen ötlettől vezérelve felmászott egy villanyoszlopra. Nem jutott fel a tetejéig, 24 ezer volt cikázott át a testén.

Az orvosok megmentették ugyan az életét, de két karját vállból amputálni kellett. Élete ezután gyökeresen megváltozott. Magániskolába járt és mások segítségére szorult sok mindenben. Feri azonban nem tört meg, simán vette az akadályokat. Ebben nagy szerepe volt barátainak is, akik nem pártoltak el tőle, sőt, mindenben segítették, amiben tudták. A fiú ma már szinte teljes életet él. Lábujjaival is virtuóz dolgokra képes: nem csak fog velük, de pl. számítógépen gépel is. Időnként a barátokkal koncertekre is elrándulnak. Feri kedvence a hardcore és a punk irányzat és az ilyen bulikon a pogózást sem hagyná ki semmi pénzért. Lapunk bizalmas információk birtokába is jutott: úgy tudjuk Feri szíve pillanatnyilag még szabad...

Varga Jenő görkorcsolyaedzőnek elakadt a szava, amikor három évvel ezelőtt jelentkezett nála Tóth Feri, de nem tanácsolta el a fiút az extrém sportágtól. Feri a televízióból kapott ihletet a görkorcsolyához és szinte emberfeletti akaraterővel gyakorolt heti három alkalommal a Puskás-parkban. Meg is lett az eredménye: ma már biztonságosan ugorja a hátraszaltót és a félcsavaros előreszaltót is, a közönség pedig rendszerint lélegzetvisszafojtva figyeli. A produkcióért kapott taps rendkívül ösztönzőleg hat rá.

Feri édesanyja korábban ellenezte fia görkoris terveit, mára azonban megbékélt vele, sőt, büszke csemetéjére, de az ugrásokat még mindig nem bírja megnézni, annyira fél. Be kell vallani, nem alaptalanul...

Nem is igazi görkorcsolyás az, aki nem gyűjtött még be valamilyen kisebb-nagyobb sérülést. Bokatörés, csukló- és térdficam, horzsolások - ez mind velejárója ennek a sportágnak. (Kevesen tudják, hogy a koris fiúk pont ezért borotválják a lábukat, hogy így a lehorzsolt bőr gyorsabban gyógyuljon.) A csapat titkára, a Százados névre hallgató versenyző a napokban például furcsa sérülésre tett szert: egy sikertelen szaltó után olyan szerencsétlenül esett vissza a kiugróra, hogy azt néhány foga, valamint a szájpadlása bánta. Nem sokkal később viszont már újra a levegőben repkedett. Tóth Feri sem ússza meg az eséseket, de szinte gumilabdaként pattan fel a földről, és már robog is tovább.

A szombathelyi streetesek
Feri elmondása szerint streetes, azaz az utcai stílust űzi. Mesterségesen épített ívek, akadályok, lefutók, különböző csúszó felületek alkotják a pályát, amelyen a versenyzőnek meghatározott idő alatt kell végigfutnia. Érdekesség, hogy a Puskás parkban megtalálható eszközöket és szereket az iskola saját tanműhelyében készítették. Ez jelenleg az országban egyedülálló. A szombathelyi korisok sikerének titka a fanatikus szakember-edző (Varga Jenő), a fiatalokat mindenben támogató iskolaigazgató (Németh István), valamint az anyagi- és tárgyi támogatást nyújtó szponzorok..

A görkorcsolya nem tartozik az olcsó sportok közé. Egy korcsolyacipő a görgőkkel együtt átlagosan egy évet bír ki a versenyzők lábán, egy új cipő pedig legalább ötvenezer forintot kóstál. És ehhez jönnek még a kiegészítők (fej-, térd-, csuklóvédők, stb.)

Aki szeretné élőben megnézni a szombathelyi Sport Club korcsolya és extrém szakosztályának versenyzőit, köztük Tóth Ferit is, annak jó alkalom adódik erre a Savaria Karnevál idején (augusztus 24-25.), hiszen Szombathely ad otthont a 10. Nemzetközi Gyorskorcsolya Versenynek és extrém találkozónak a Puskás-parkban, de már szervezés alatt van a Puskás-bajnokság is.

Gauss után szabadon: "Ha a korcsolyázás lenne a sportágak királynője, akkor a street lenne a korona a királynő fején." (Varga Jenő)

Vonatkozó linkek:
Képgaléria a görkorisokról 1.
Képgaléria a görkorisokról 2.

Kedves Olvasó!

Hangot szeretnénk adni nektek! Kérjük, segítsetek nekünk abban, hogy elindítsuk új stúdiónkat, és hogy minél több beszélgetést és videót készíthessünk veletek, nektek!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Sport