Állatok és gyerekek - Büdös disznók és ceruzamadarak

Voltak olyan gyerekek, akik ekkor láttak életükben először disznót, míg mások madarak megfigyelésében jeleskedtek.

Paci, bari, malacida
Folyamatosan érkeztek a diákcsoportok a Vasi Múzeumfaluba, ahol állomásról állomásra járva érdekes tudnivalókkal gazdagodhattak a gyerekek, autentikus környezetben. Az állatok világnapja alkalmából szervezett programon szóba kerültek a haszonállatok is, amelyeket az ember nem csak azért tart, mert aranyosak, inkább a húsukkal, bőrükkel, bundájukkal találkozunk naponta, különböző formában. Persze ez is tartogatott meglepetést néhány gyereknek, hiszen néhány perccel korábban nézték meg a mangalicákat, a kis sárgombócokat, most meg kiderül, hogy a néni által mutatott sonka is röfögött korábban. A jelek szerint az sem volt egyértelmű sok lurkónak, hogy az otthon féltve őrzött gyapjútakaró meleg szőre juhokhoz tartozott eredetileg. A megvilágosodott nebulók aztán barangoltak egy jót a régi házak között, a bátrabbak megsimogatták a bocikat (amikől kiderült, hogy kis tehenek) és megetették a juhokat.

Nézd meg galériánkat!

- Bácsi, fotózzon le a malacidákkal! -érkezett a kérés egy szemüveges fiúcskától, aki valójában a mangalicára gondolt. Mint kiderült az ötödikes diák most látott először élő disznót. Ez valahogy eddig kimaradt az életéből, most azonban lelkesen pótolta mulasztását. A karám mellett jópár fintorgó orrocskát is láttunk, sőt, az egyik csoportban a gyerekek megállapodtak, hogy ezentúl óvatosan esznek húst, ha az ilyen büdös állatokból "készül". Azt sem értették, hogyan adhatja valaki a fejét arra, hogy ilyen koszos állatokkal dolgozzon. Hát igen, lenne még miről beszélgetni a kölykökkel. Valóban, nem mindenki menedzserkedésből szerzi meg a betevőt egy légkondis, steril irodában, de a most neccesnek talált munka nélkül bizony bezárhatnának a csillivilli gyorséttermek is, alapanyag hiányában.

Örömmel tapasztaltuk, hogy lelkes pedagógusoknak hála más megyékből is érkeztek diákok a szombathelyi programokra. Fotóinkon a Győr-Moson-Sopron megyei Harka általános iskolásai is láthatók, amint éppen egy falumúzeumos feladatlap megoldásán fáradoznak. Az ötödikesek könnyen vették az akadályokat, lerajzolták a házakat és berendezési tárgyakat, ha pedig nem értettek valamit, akkor kérdeztek. A skanzenban lovaglásra is volt lehetőség, állt is a sor a nyereg előtt.

Terményállat, gesztenyekukac és madárles
:A kőszegi Bechtold István Természetvédelmi Látogatóközpontban is zajlott az élet. Sok szülő választotta csemetéjével a kreatív, agymozgató programokat a tévénézés helyett: A szervezők is kitettek magukért, a fél hegyet lehordták termények formájában, hogy azokból különböző élőlényeket formázhassanak a vállalkozó kedvűek. Fűmadárfészkek alakultak makk tojásokkal és tollmadarakkal, gyurmasünik napraforgómag tüskékkel és még számos kreatúra került ki a gyerekek kezéből. Képgalériánk ízelítőt ad az ötletes teremtményekből. Közben madárles zajlott a parkban, Bogáti András madármegfigyelő segítségével, aki feljegyzéseket is készített a látott madarakról. A gyerekek profi távcsöveken kereshették a szárnyas jószágokat, és a sikerélmény nem maradt el.
Maradandó élményt szerzett a diákoknak Miki, a szelíd mókus is, aki az irodában a gyerekek nyakán, kezén szaladgálva rostogott a barackmagjával. Képeink ezt a dúsfarkú vidám fickót is megörökítették.

Nézd meg galériánkat!

Képek a természetből
A Béri Balog Ádám Általános Iskola rajzosai számos képpel készültek az állatok világnapjára. Az ő rajzaikból is készítettünk egy összeállítást, hiszen érdemes megnézni, hányféleképpen látják a diákok a környezetüket.

Nézd meg galériánkat!

Az állatok világnapjáról
Az állatok világnapja (október 4.) Assisi Szent Ferenc halálának időpontja. A világnap 1931-ben született meg, Magyarországon a rendszerváltás után vált népszerűvé. Eredetileg a vadon élő állatokra hívta fel a figyelmet, ma inkább a velünk élő állatok szerepe dominál az ünnepen. Az állatok világnapjának alapelve, hogy az állatok boldogabbá teszik életünket, segítőtársként és barátként gazdagítják mindennapjainkat. A világnap célja, hogy az ember és állat közötti barátságot erősítse, valamint felhívja a figyelmet az együttélés fontosságára. (Forrás és további részletek: http://www.unnep.eu/vilagnapok/allatok-vilagnapja.html )

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Galéria