Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Helyek - Bíbor béke: Szimfónia Kávézó

Más, mint a többi: messze áll mindenféle trendiségtől. Mintha csak a fölé magasodó Bartók-termet egészítené ki kortárs módon.

A város evő-, ivó- és szórakozóhelyeit bemutató sorozatunk következő állomása méltán indulhatna Szombathely legnyugodtabb vendéglátóipari egysége kategóriában, ha lenne ilyen. De nincs, így csak az oda járók tudhatják, micsoda lelki üdvöt jelent letelepedni a puha bíbor székekbe, és megállítani kicsit az időt egy almás-narancsos tea és egy kisebb karéj baráti társaság mellett. Az időfogalom egyébként is mintha jelentőségteljes szerepet kapna az aprócska helyen: a Szimfi – ahogy törzsvendégei nevezik – a napokban ülhette meg tizedik születésnapját, s a belső tér ugyan lényegében nem változott a születés óta, az idő vasfoga mintha egy karcolást sem ejtett volna idomain.

A meleg színekbe burkolt félhomály, jobban mondva inkább fél-fényesség által beterített felségterület mondjuk eleve helyzet előnyt élvez: mind az utca felől, mind a zeneiskola belső udvarától hatalmas, földtől plafonig érő üvegtáblák szegélyezik a kávézót, mindkét irányban megnyitva a látómezőt. Erőteljes szovjet megoldás, mégsem zavarja köreinket.

Az, hogy egy háromfokos lépcsőről juthatunk a leülős részlegre, a biztonságérzetet fokozza, az otthonosságot pedig olyasfélék, mint az itt-ott elhelyezett szobanövények, a hátsó fal bizonyos időközönként cserélődő rajzai-fotói, a háttérben fénylő tévé, vagy a polcokról bármikor használatba vehető társasjátékok.

A jövő nyáron már a túloldalon is terasz nyílik
Nem kell hát a szomszédba menni egy kis barátságos légkörért – igaz, ha túl sok van belőle, akkor cigarettafüstből sem kevés –, sőt, néhanapján egyenesen közösségi térré avanzsál a Szimfónia: nyáron van itt projektoros meccsnézés, szabadtéri blueskoncert, keményebb zimankókban pedig egy mokkáskanálnyi partiélet is besűrűsödik a pult elé (legutóbb halloween szolgált ürüggyel egy dídzsés mulatságra, lásd képünkön).

Csodálkozni ezen mondjuk oktondiság is volna: a főnökasszony – aki persze inkább leány – karöltve a többi pultos kolleginával a minőségi zenék mellett ejtette le a voksot, legyen az bármilyen műfajú, és adja azt elő bárki, így Jamiroquaitól Edith Piaf-ig, Thievery Corporationtől Dimitri From Paris-ig, Damien Marley-tól LTJ Bukemig húzódik az itt hallható háttérzenék spektruma. Sajnos ez sem mondható el a város többi hasonló jellegű helyéről, ahol maradnak a kereskedelmi rádiók kínálta ízlésfertőnél.

Egy kávé iskolába menet...
A környező középiskolások közül jópárnak a Szimfóniából indul a napja, míg néhány turbékoló párnak itt ér véget. A maga kis nosztalgikus retrójával szerethető egy hely, ez van. Plusz hosszúkávéhoz kettőhatvanért, félliteres üveges sörhöz már kettőötvenért is hozzájuthatunk, és még a négycentes rövidek többsége sem ugorja át a hatszáz forintos határt. Mondom, szerethető. És akkor a kötelezően megkóstolandó, örmény eredetű mézes Marlenka süteményről még szót sem ejtettünk.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Helyek

Tovább az oldalra