Veresége ellenére óriás sikert könyvelhet el a Szombathely Fighters!

Fantasztikus hangulatú mérkőzésen mutatkozott be az amerikai focit űző helyi csapat.

A jó ügyért mozdultak
Ha valaki megkérdezi tőlem, hogy vajon hányan lesznek a vasárnap 13 órakor kezdődő amerikai foci meccsen, akkor 50-100 nézőt jósoltam volna. Egyrészt a kedvezőtlen időpont miatt (a vasárnapi ebéd sok családban szent), másrészt mert a nevezett sport szabályaival nagyon kevesen vannak tisztában és az esőről még nem is szóltam. Ezért is okozott meglepetést, hogy a bejárat előtt komoly sor állt. Már az utcán is hallani lehetett, hogy a szpíker éppen alapvető szabályokkal ismerteti a nézőket, ami nem is árt, tekintettel az előbb említett okra. Azt is megtudhatjuk, hogy a hazai csapatnál, a Szombathely Fightersnél jóval tapasztaltabb, kaposvári, NBII-es Golden Fox játékosai és a bírók is ingyen vállalták a mérkőzést. A cél: minél több bevételt gyűjteni Völgyi Martinkának, a kisfiúnak, akire újabb őssejtbeültetés és hosszú kezelés vár.

Nézd meg galériánkat!

Martin, akiért az elmúlt időszakban műanyag kupakok százezreit gyűjtötték az országban, a 29. héten született, oxigénhiánnyal. Az idő előrehaladtával kiderült, hogy a kisfiú agyának beszéd- és mozgásközpontja károsodott, ezért Martin nem tud önállóan járni és a beszéde is nehézkes még. A nyáron Ukrajnában átesett egy műtéten, de januárban újabb beavatkozásra lesz szükség. A család magától nem tudná előteremteni az ehhez szükséges összeget, de ekkor jönnek a jószándékú segítők. Azok, akik programokat szerveznek jótékony céllal és azok, akik elmennek ezekre. Vagy gyűjtik a kupakokat, amit mások emelt áron vesznek be. Nem kell sok pénz ahhoz, hogy valaki segítsen. Belül kell gazdagnak lenni.

Nézd meg galériánkat!

Megható kezdőrúgás
Az SZSE lelátóján jó végignézni. Általános iskolástól a nyugdíjasig minden korosztály képviselteti magát. Kíváncsian szemlélik a bemelegítő sportolókat, akikhez hasonlót sokan eddig csak amerikai filmekben láttak. A WestSide fiatal táncosai után először a Golden Fox vonul be, velőtrázó üvöltésükbe beleremegnek a falak. A kommentátor egyesével elmondja a csapattagok neveit, akik kilépnek a hosszú sorból és integetnek a közönségnek. A Szombathely Fighters közben a pálya másik felén hatalmas füstbe burkolózik.
Amikor felcsendül a bevonuló zenéjük egy zászló tűnik fel a füstben, majd sorban kilépnek a fiúk és vastaps kíséretében felsorakoznak. A hatalmas termetű csapatkapitány termetét meghazudtoló sebességgel végigrohan a sorfal előtt, zászlót lengetve. A show a játék szerves része, a közönség ráhangolását szolgálja. Sikerrel. Közel hetvenen vannak most a pályán a bírókkal együtt. A csapatok végül a pálya két oldalára helyezkednek. A szombathelyieké a lelátó oldala.
A közönségből sokan nem értik, miért indul meg a pályára egy fiatal nő, kezében kisgyerekkel, de amikor a Szombathely Fighters sorfalat áll és tapsolni kezd, akkor már a hangosbemondó is közli: a kezdőrúgást az a beteg kisfiú végzi, akiért ma mindenki itt van. A legényke csodálattal néz a termetes sportolókra, ő is tapsol, mint ahogy a lelátón is ütemesen csattannak a tenyerek. A fiúcska mezt is kapott, elöl a csapat neve, hátul „Völgyi Martinka” felirat és a 6-os szám virít. Második nekifutásra, Anya segítségével sikerül elrúgni a labdát, majd Martinkát visszaviszik a lelátóra, ahonnan az egész meccset végigszurkolja.

Nézd meg galériánkat!

Kemény csata
A mérkőzés harmadik percében leszakad az ég, ömlik az eső. A közönség azonban nem mozdul, akinek esernyője van, az felhúzza, a többiek pedig kapucni alatt, vagy anélkül áznak kb. 10 percig. A Szombathely Fighters hajt, kemény belemenésekben, látványos akciókban nincs hiány és lassan körvonalazódnak a szabályok is. A mértékegységeket is megszokják a nézők, itt nem méterben, hanem yardban és lábban számolnak.

Azt is örömmel tapasztaltuk, hogy a szurkolók merték kiereszteni a hangjukat, bátran szólt a „Defense go!”, amikor a hazai védelem volt pályán, így próbálták megzavarni az ellenfél támadóit és akadályozni a kommunikációjukat. Hiszen ha az ellenfél támadói nem hallják saját irányítójukat, akkor könnyen beragadhatnak, vagy belefutnak egy false startba, amitől a védelem kerül előnybe.. Sérülés esetén minden játékos térdre ereszkedett, amíg sérült társukat le nem vitték a pályáról. Ez is szokatlan az ismerős sportok között. Aki részletesebben, de érthetően kíváncsi a szabályokra, az kattintson ide

Nézd meg galériánkat!

Forralt bor, amerikai hotdog
A belépő egyben egy pohár forralt borra, vagy teára is feljogosította a vendégeket, mellé pedig stílusosan amerikai hotdogot fogyaszthattak a szurkolók. A mérkőzést végül a vendégcsapat nyerte 12:24-re, de ez senkinek nem okozott meglepetést. A szombathelyieknek több olyan megmozdulásuk is volt, amellyel felpaprikázták a nézőket és a touchdown-oknál tomboló közönség hangját még a belvárosban is hallani lehetett. Az eső ellenére kiállt Szombathely Város Fúvószenekara is. A WestSide nagyjai viszont már nem tudtak fellépni, mivel a sár nem túl ideális a tánchoz.

– Sikeres volt a bemutatkozás. Úgy látom, hogy sokan még nem értik a szabályokat, de egyre többen látják át, miről szól ez a játék. Tavasszal, húsvét hetében lesz az első mérkőzésünk az NBII-ben. Két hazai mérkőzés és három idegenbeli vár a csapatra és szerencsés esetben rájátszás. -mondta el a nyugat.hu-nak Németh Viktor, a Szombathely Fighters elnöke.

A vasárnapi meccsre közel hétszázan látogattak el. Voltak olyanok, akik negyed órával a meccs vége előtt érkeztek, de ők is jegyet váltottak, mondván: jó ügy érdekében teszik. Mint azt Martinka nagymamájától megtudtuk, a kisfiú egészen fellelkesült a mérkőzésen, utána is csak arról beszélt.

A nagy videó:

A meccs után:

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Sport