Annusék ott lehetnek az Olimpián! Ha fizetnek...

A szombathelyi atléták azt mondják, február végéig kifizetik a pénzt, és komolyan gondolják az olimpiát. Már készülnek rá.

Annus Adriánnak és Fazekas Róbertnek a hétfőn elkezdett felkészülés nehézségei mellett egy anyagi természetű problémával is meg kell küzdeniük, hiszen annak ellenére, hogy már kétszer is törlesztettek, még mindig közel négymillió forint perköltséggel tartoznak a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak. Az ügyben ma váratlan fordulat történt: a Magyar Olimpiai Bizottság nem vállalja át ugyan a tartozást, de kifizeti a pénzt, és azt az Atlétikai Szövetségen keresztül próbálja behajtani. A szombathelyi atléták azt mondják február végéig kifizetik a pénzt, és komolyan gondolják az olimpiát, hétfőn el is kezdték a felkészülést.

A MASZ vezetők nem mennek Pekingbe?
Tegnap újabb fejezetéhez érkezett a három éve húzódó ügy, hiszen a MOB főtitkára, Kamuti Jenő bejelentette, hogy nem akkreditálja a Magyar Atlétikai Szövetség vezetőit, mert azok nem voltak képesek behajtani Annus Adrián és Fazekas Róbert tartozását.

A MOB elnöksége október 19-én felszólította a MASZ elnökségét, valamint a két versenyzőt, hogy nyolc napon belül rendezze a tartozást, jelezve, amennyiben ez nem történik meg, úgy a MASZ vezetése nem kap akkreditációt a pekingi játékokra. A MOB szerint a határidő eredménytelenül letelt, a MASZ a második felszólításra sem reagált, így a MASZ jelenlegi vezetését a MOB nem akkreditálja a jövő évi nyári olimpiára. Minderről Kamuti Jenő levélben tájékoztatta a NOB jogi igazgatóját.

"Most gyakorlatilag az elnökségi határozatot érvényesítettük" - nyilatkozott Kamuti Jenő. "Mi a két atlétával nem állunk jogviszonyban, így feléjük nem tudunk lépni, csak a MASZ-szal szemben." -adta hírül az MTI.

Annusék februárig fizetnek
Annus Adrián és Fazekas Róbert a hírre reagálva elmondta: még az idén kifizetnek egy nagyobb összeget és február végéig a teljes összeget törleszteni fogják.

„Az első pillanattól kezdve tudjuk, hogy ezt a pénzt be kell fizetni” – mondta a Nyugat.hu -nak Fazekas Róbert. Szeretnénk versenyezni, ott akarunk lenni a pekingi olimpián, ehhez pedig a MASZ-nak vissza kell adnia a versenyengedélyünket, amit a napokba felfüggesztett. Amúgy hétfőn elkezdtük az edzéseket, ( rögtön az első edzésen szúró próbaszerű vizsgálaton megjelentek a WADA ellenőrei -szerk.) javában tart az alapozás. Dolgozunk, tele vagyunk bizonyítási vággyal, de persze egyetlen pillanatra sem felejtjük el, hogy ezt a pénzt ki kell fizetnünk.”

Annus Adrián a diszkoszvetőhöz hasonlóan, szintén elkezdte az edzéseket, igaz az Ő sérülése már korábban meggyógyult, így az utolsó hónapokban is végzett könnyített edzésmunkát.

– Indulni akarok az olimpián. -mondta határozottan. A B szinthez szükséges eredményt már tavaly a sérülésekkel és térd műtéttel tarkított szezonban is elértem. Tisztába vagyok vele én is, hogy a pénzt ki kell fizetnünk, és ezt meg is fogjuk tenni. Jó lenne most már tényleg csak az edzésekre és a közelgő versenyekre koncentrálni.

Annus Adrián és Fazekas Róbert állítja, amint módjukban állt, törlesztették az adósságot, amit a Nemzetközi Olimpia Bizottság egy az ügyvédjüknek Dr. Eva Maria Barkinak küldött levelében akceptál is.

Rábold szerint döntősök lehetnek Pekingbe
A Magyar Atlétikai Szövetség első embere Rábold Gusztáv nem lehet nyugodt. December közepére az atlétika társadalom rendkívüli közgyűlést hívott össze, ahol információink szerint az Ő leváltása is téma lesz, ráadásul ha meg is őrzi elnöki posztját a MOB határozatának értelmében akkor sem biztos, hogy ott lehet az ötkarikás játékokon. Rábold tőlünk értesült a hírről, mely szerint a MOB kifizeti a hiányzó összeget.

– Ez is egyfajta megoldás. Amit nyilván a két sportolónak és a MASZ -nak rendeznie kell a NOB -al. -mondta meglepődve. Annus Adriánnak és Fazekas Róbertnek már eddig is segítettünk a törlesztésben, tettük mindezt megelőlegezett bizalomként. A felek között szerződés van, így ha a sportolók nem fizetik vissza a pénzt, amit elképzelni sem tudok, akkor polgári bírósághoz fogunk fordulni. A szombathelyi dobókat jó sportolónak vélem, és biztos vagyok benne, ha nem lesz sérülés, és nyugodtan tudnak készülni, még ennyi kihagyás után is döntőbe juthatnak az olimpián.

A MASZ kezében van a döntés

A Magyar Olimpiai Bizottság nevében Molnár Zoltán csapatvezető tájékoztatta az MTI-t arról, hogy a magyar sport megbecsülésének érdekében megelőlegezik a pénzt.

– A döntést azért hoztuk meg, mert végérvényesen szeretnénk lezárni az athéni dossziét. Sajnos nem jó a megítélése a Magyar Olimpia Mozgalomnak az úgynevezett Annus-Fazekas ügy miatt. Az elmúlt két évben hiába kértük a MASZ-t, hogy rendezze az ügyet. Nem történt semmi. Ezt az adósságot mi nem vállaltuk át, ezt tisztázni szeretném. Megelőlegeztük, és megfogjuk találni annak a módját, hogy a Magyar Atlétikai Szövetségen keresztül visszakapjuk. -mondta Molnár honlapunknak.

– Mit gondol ez a hercehurca befolyásolja-e az atléták pekingi részvételét?
– Először is kvótát kell szerezni. Ami önmagában sem könnyű, és ezt követően majd a Magyar Atlétikai Szövetség eldönti, hogy a sportolókat felterjeszti-e a MOB közgyűlése elé. Korai tehát még erről beszélni.

– Elképzelhetőnek tartja, hogy ha Annusék szintet dobnak, akkor nem lesznek ott az Olimpián?
– Ha valamilyen okból a szövetségük úgy dönt, hogy nem terjeszti fel őket, akkor nehéz helyzetbe lesznek. Ha viszont a MASZ közgyűlés elé terjeszti, akkor szerintük a sportoló eredményeivel és viselkedésével méltó arra, hogy ott legyen a játékokon. Ezután dönt a MOB.

Annus Adrián és Fazekas Róbert napi két edzéssel készül Pekingre. Hétfőn kezdték a munkát. Mindketten reménykednek, hogy bizonyíthatnak az ötkarikás játékokon.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Sport