Annusék ott lehetnek az Olimpián! Ha fizetnek...

A szombathelyi atléták azt mondják, február végéig kifizetik a pénzt, és komolyan gondolják az olimpiát. Már készülnek rá.

Annus Adriánnak és Fazekas Róbertnek a hétfőn elkezdett felkészülés nehézségei mellett egy anyagi természetű problémával is meg kell küzdeniük, hiszen annak ellenére, hogy már kétszer is törlesztettek, még mindig közel négymillió forint perköltséggel tartoznak a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak. Az ügyben ma váratlan fordulat történt: a Magyar Olimpiai Bizottság nem vállalja át ugyan a tartozást, de kifizeti a pénzt, és azt az Atlétikai Szövetségen keresztül próbálja behajtani. A szombathelyi atléták azt mondják február végéig kifizetik a pénzt, és komolyan gondolják az olimpiát, hétfőn el is kezdték a felkészülést.

A MASZ vezetők nem mennek Pekingbe?
Tegnap újabb fejezetéhez érkezett a három éve húzódó ügy, hiszen a MOB főtitkára, Kamuti Jenő bejelentette, hogy nem akkreditálja a Magyar Atlétikai Szövetség vezetőit, mert azok nem voltak képesek behajtani Annus Adrián és Fazekas Róbert tartozását.

A MOB elnöksége október 19-én felszólította a MASZ elnökségét, valamint a két versenyzőt, hogy nyolc napon belül rendezze a tartozást, jelezve, amennyiben ez nem történik meg, úgy a MASZ vezetése nem kap akkreditációt a pekingi játékokra. A MOB szerint a határidő eredménytelenül letelt, a MASZ a második felszólításra sem reagált, így a MASZ jelenlegi vezetését a MOB nem akkreditálja a jövő évi nyári olimpiára. Minderről Kamuti Jenő levélben tájékoztatta a NOB jogi igazgatóját.

"Most gyakorlatilag az elnökségi határozatot érvényesítettük" - nyilatkozott Kamuti Jenő. "Mi a két atlétával nem állunk jogviszonyban, így feléjük nem tudunk lépni, csak a MASZ-szal szemben." -adta hírül az MTI.

Annusék februárig fizetnek
Annus Adrián és Fazekas Róbert a hírre reagálva elmondta: még az idén kifizetnek egy nagyobb összeget és február végéig a teljes összeget törleszteni fogják.

„Az első pillanattól kezdve tudjuk, hogy ezt a pénzt be kell fizetni” – mondta a Nyugat.hu -nak Fazekas Róbert. Szeretnénk versenyezni, ott akarunk lenni a pekingi olimpián, ehhez pedig a MASZ-nak vissza kell adnia a versenyengedélyünket, amit a napokba felfüggesztett. Amúgy hétfőn elkezdtük az edzéseket, ( rögtön az első edzésen szúró próbaszerű vizsgálaton megjelentek a WADA ellenőrei -szerk.) javában tart az alapozás. Dolgozunk, tele vagyunk bizonyítási vággyal, de persze egyetlen pillanatra sem felejtjük el, hogy ezt a pénzt ki kell fizetnünk.”

Annus Adrián a diszkoszvetőhöz hasonlóan, szintén elkezdte az edzéseket, igaz az Ő sérülése már korábban meggyógyult, így az utolsó hónapokban is végzett könnyített edzésmunkát.

– Indulni akarok az olimpián. -mondta határozottan. A B szinthez szükséges eredményt már tavaly a sérülésekkel és térd műtéttel tarkított szezonban is elértem. Tisztába vagyok vele én is, hogy a pénzt ki kell fizetnünk, és ezt meg is fogjuk tenni. Jó lenne most már tényleg csak az edzésekre és a közelgő versenyekre koncentrálni.

Annus Adrián és Fazekas Róbert állítja, amint módjukban állt, törlesztették az adósságot, amit a Nemzetközi Olimpia Bizottság egy az ügyvédjüknek Dr. Eva Maria Barkinak küldött levelében akceptál is.

Rábold szerint döntősök lehetnek Pekingbe
A Magyar Atlétikai Szövetség első embere Rábold Gusztáv nem lehet nyugodt. December közepére az atlétika társadalom rendkívüli közgyűlést hívott össze, ahol információink szerint az Ő leváltása is téma lesz, ráadásul ha meg is őrzi elnöki posztját a MOB határozatának értelmében akkor sem biztos, hogy ott lehet az ötkarikás játékokon. Rábold tőlünk értesült a hírről, mely szerint a MOB kifizeti a hiányzó összeget.

– Ez is egyfajta megoldás. Amit nyilván a két sportolónak és a MASZ -nak rendeznie kell a NOB -al. -mondta meglepődve. Annus Adriánnak és Fazekas Róbertnek már eddig is segítettünk a törlesztésben, tettük mindezt megelőlegezett bizalomként. A felek között szerződés van, így ha a sportolók nem fizetik vissza a pénzt, amit elképzelni sem tudok, akkor polgári bírósághoz fogunk fordulni. A szombathelyi dobókat jó sportolónak vélem, és biztos vagyok benne, ha nem lesz sérülés, és nyugodtan tudnak készülni, még ennyi kihagyás után is döntőbe juthatnak az olimpián.

A MASZ kezében van a döntés

A Magyar Olimpiai Bizottság nevében Molnár Zoltán csapatvezető tájékoztatta az MTI-t arról, hogy a magyar sport megbecsülésének érdekében megelőlegezik a pénzt.

– A döntést azért hoztuk meg, mert végérvényesen szeretnénk lezárni az athéni dossziét. Sajnos nem jó a megítélése a Magyar Olimpia Mozgalomnak az úgynevezett Annus-Fazekas ügy miatt. Az elmúlt két évben hiába kértük a MASZ-t, hogy rendezze az ügyet. Nem történt semmi. Ezt az adósságot mi nem vállaltuk át, ezt tisztázni szeretném. Megelőlegeztük, és megfogjuk találni annak a módját, hogy a Magyar Atlétikai Szövetségen keresztül visszakapjuk. -mondta Molnár honlapunknak.

– Mit gondol ez a hercehurca befolyásolja-e az atléták pekingi részvételét?
– Először is kvótát kell szerezni. Ami önmagában sem könnyű, és ezt követően majd a Magyar Atlétikai Szövetség eldönti, hogy a sportolókat felterjeszti-e a MOB közgyűlése elé. Korai tehát még erről beszélni.

– Elképzelhetőnek tartja, hogy ha Annusék szintet dobnak, akkor nem lesznek ott az Olimpián?
– Ha valamilyen okból a szövetségük úgy dönt, hogy nem terjeszti fel őket, akkor nehéz helyzetbe lesznek. Ha viszont a MASZ közgyűlés elé terjeszti, akkor szerintük a sportoló eredményeivel és viselkedésével méltó arra, hogy ott legyen a játékokon. Ezután dönt a MOB.

Annus Adrián és Fazekas Róbert napi két edzéssel készül Pekingre. Hétfőn kezdték a munkát. Mindketten reménykednek, hogy bizonyíthatnak az ötkarikás játékokon.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Sport