Vidám szombathelyi találmány: tandem fakutya (kép + videó)

Újabb bohó ötlettel lepte áll elő Varga Jenő. A tandem fakutyán egyszerre ketten élvezhetik a siklást.

Fut a havon a fakutya,
vele fut a retyerutya,
din don diridongó.
Ha kiborul a fakutya,
lepotyog a retyerutya,
din don diridongó.
(Weöres Sándor: Haragosi -részlet)

Extrém sportember
Varga Jenő újításaival már nem először foglalkoztunk a nyugat.hu hasábjain. A Puskás Szakképző testnevelő-tanára csak úgy ontja magából az ötleteket, és addig nem nyugszik, amíg meg nem valósítja azokat. Töretlen lelkesedéssel buzdítja mozgásra a fiatalokat, és számtalan formában találja meg erre a lehetőséget. Ha úgy érzi, valamiből többet is ki lehetne hozni, akkor hopp, feltalál egy új sportágat, és tesz is róla, hogy az elterjedjen.

Nézd meg galériánkat!

Négy éve a szombathelyi Sportbálon csodálkoztunk rá Varga Jenőre, aki egymás után fogyasztotta el a nőket. Táncilag természetesen. Miközben partnerei remegő lábakkal, pihegve hullottak le a székekre, ő újabb táncpartner után nézett és akrobatikus elemekkel megspékelve amortizálta le őket is. Fogalmunk sincs, hány Duracell nyuszi veszett el benne.

Nézd meg galériánkat!

Ja, azt még nem is említettük, hogy egyszerre két furulyán tud játszani, ráadásul nem szájjal, hanem egy-egy orrlyukkal szólaltatja meg a hangszert. Szóval extrém fickó, na, a szó jobbik értelmében. Abban is csodabogár, hogy ha valahonnan segítséget kap, azt nem felejti el megköszönni.

Fakutya régen és ma

Nézd meg galériánkat!

A mai fiatalok leginkább olvasmányaikban találkozhattak a fakutyával, legalábbis azok, akik nem DivX lejátszón "olvassák" el az ajánlott és kötelező irodalmat. A vendegvaro.hu-n található definíció szerint a fakutyázás egykor az egyik legnépszerűbb sportolási lehetőség volt. Az 1860-as években terjedt el osztrák hatásra, és a két világháború közötti időszakban élte virágkorát. A szántalpra helyezett széket két szöges végű bottal hajtották. Egyszerűbb változata volt a deszkákból tákolt fakutya, amely a gyermekek körében volt népszerű. Úgy is használták, hogy a fakutyán ülőt a korcsolyás társa tolta a jégen.

Szombathelyen is ez utóbbi a módi
A Műjégpályán már tavaly is lehetett fakutyázni, a gyerekek és felnőttek legnagyobb örömére. Most viszont lekerült a pokróc a tandem fakutyáról is. Az avatón Varga Jenő és Varga Tamás, a városi sportbizottság elnöke tette meg az első köröket a jégen. (A két úr egyébként közös kártyanaptáron szerepel, mégpedig a magyar kártya két tökkirályának szerepében. Tök király!)

Miután a közönség megszemlélte a sporteszközt Márkus Erzsébet, a sztárvendég kapott lehetőséget egy kiadós száguldásra. Az olimpiai ezüstérmes, négyszeres VB-ezüstérmes és hétszeres Európa-bajnok szombathelyi súlyemelőnő eleinte kicsit tartott a fakutyától, de a végén már bátran bedőlt a kanyarokba. A gyerekek pedig a kezdetektől fogva élvezték a siklást, csak az időt keveselték egy cseppet. A száguldást egyébként Kovács Balázs, Százi biztosította, aki fáradhatatlanul tolta maga előtt a fakutyát, időközben pedig átugrált néhány bátor nézőt. Mint az videónkban is látszik, senkit nem szelt ketté az ügyes sportoló, akit szintén láthattak már Olvasóink a görkorisokkal foglalkozó cikkeinkben.

Nézd meg galériánkat!

Vigyorog, mint a fakutya

Talán már Önre is mondták, Kedves Olvasó, hogy vigyorog, mint a fakutya. Szintén a Vendégvárón leltünk egy rövid magyarázatra arról, vajon ez a fakutya az a fakutya-e? Nos, úgy tűnik, nem. A bután, feltűnően csúnyán vagy az ok nélkül is sokat nevető emberre - nem kis rosszallással - azt szoktuk mondani, hogy vigyorog vagy nevet, mint a fakutya. E különös szóláshasonlat eredetéről sokat vitatkoztak a nyelvészek. Akadt, aki a szólást ősi, mitológiai emléknek tekintette, és úgy vélte, hogy a pogány magyarok áldozati oltárán állhatott valami vicsorító kutyabálvány. Volt, aki a fakutya fa előtagjában átvitt értelmet keresett: a fa ugyanis olykor az értéktelenség, máskor pedig a mozdulatlan, tehetetlen némaság jelképeként fordul elő egyes kifejezésekben. A magyarázatok közül minden bizonnyal az jár a legközelebb az igazsághoz, amely a szólást az egykor csaknem országszerte fakutyának nevezett csizmahúzóról eredezteti. A fából készült eszköznek nyitott, száj formájú sarokfogója volt.

Irány a jég

Az idei tél kedvezett a télis sportok szerelmeseinek. Bár mostanra a hó már elolvadt, a Műjégpályán továbbra is lehetőség van korcsolyázásra, fakutyázásra, célszerű hát kihasználni a hátralévő kb. másfél hónapot egy-egy önfeledt csúszásra.

Nézd meg galériánkat!

A Szombathelyi Műjégpálya nyitva tartása november közepétől február végéig: h-cs: 7.00-13.30, 17.00-19.30
p: 7.00-12.00, 13.00-15-30 , 17.00-19.00
szo-v: 9.00- 11.00, 13.00-15.30, 17.00-19.30

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Sport